Съчетанието - кухненска мивка и смесител

В тази статия ще разгледаме някои основни аспекти при избора на този важен реквизит от съвременния кухненски интериор.
01.05.2018
Екатерина Бонева
2026
мивка, граниксит, полимермрамор, кухненска мивка, смесител за мивка
Мивката е един от главните герои в кухненското обзавеждане
Източник: www.fat-bg.com

При избора на правилно съчетание между кухненска мивка и подходящ смесител е редно да се ръководите не само от естетичния вид и цената, но и от практичността, безопасността и полезния живот на продуктите. Не бързайте да отхвърляте новостите и нестандартните идеи, а внимателно преценете всички предимства и недостатъци. Най-вече, изберете комбинации, които ще покрият индивидуалните ви потребности и ще допълнят дизайна на кухнята.

Мивката е един от главните герои в сюжета на кухненското обзавеждане и една от най-натоварените зони за всяка домакиня. Важно е да изберем такава, която да осигурява максимално удобство и функционалност при ползване, но и хармонично да се съчетава с цялостния интериор на кухнята. Трябва да се мисли за размера, материала, дизайна и разположението на мивката в зависимост от конкретния стил на обзавеждане. И ако до скоро изборът ни беше ограничен до две- три възможности, днес пазарът прелива от разновидности по отношение на материал, брой на отделения и смесители. В тази статия ще разгледаме някои основни аспекти при избора на този важен реквизит от съвременния кухненски интериор.

Избор на подходящ материал
Най-популярни са мивките от неръждаема стомана. Материалът е устойчив на топлина, лесно се почиства от петна и се предлага в голямо разнообразие от видове, стилове и размери. За предпочитане е да изберете мивка с матирана повърхност и намаляваща звука подложка за дъното. Ако кухнята ви е проектирана в по-изтънчен или класически стил, ще е по-подходящо да заложите на композитна кухненска мивка - полимермрамор, неговите разновидности и гранит.

Мивките от полимермрамор се отличават с дълъг живот, поради високата устойчивост на киселини, основи и са изключително лесни за поддръжка и почистване. Едно от важните предимства при тях е  богатата гама от цветове.

Другата алтернатива са мивките от  гранит – комбинация от натрошен гранит или кварц като пълнител и смола. Те са изключително здрави и устойчиви на драскотини и химикали. Мивките от синтетичен гранит имат много гладка повърхност, която лесно отблъсква водата и мазнините и възпрепятства развитието на бактерии.

Емайлираният чугун също е много разпространен вариант. Ако целта ви е издържлива във времето мивка и постигане на ретро ефект, това е правилният избор. Особеното при тях е, че са доста тежки и е редно да съобразите това по отношение на плота и шкафовете.

Какъв модел да изберем?
Важно е също така да помислите и за модела на кухненската мивка. Предвид начина на монтаж различаваме два основи типа мивки – с горно и долно вграждане. При първите се оформя ръб на повърхността на плота, а вторите се монтират в самия шкаф. И при двата типа се предлагат вариации по отношение наличието на отвори за санитарна батерия и разположение на сифона. Дълбочината и диаметърът на коритото са също важни аспекти, които трябва да оцените. Възможността за измиване на по-обемни съдове прави мивката по-фукнкционална и удобна за ползване. Разбира се, размерите на мивката трябва да са съобразени с тези на кухненския шкаф.

Съобразно формата си, мивките биват правоъгълни, квадратни, кръгли, ъглови, овални и др. Най-популярни са квадратните и правоъгълните мивки с едно или две отделения за съдове, предвидени с по-голяма дълбочина на коритото и поне един оребрен плот за отцеждане. Пазарът вече предлага и авангардни решения за по-артистични натури, които биха заложили на нестандартните форми в постигане на уникална визия на кухнята.

Монтажът също варира, съобразно конкретния тип мивка. Закрепването към шкафа се извършва най-често с помощта на санитарен силикон или с предвидено в комплекта уплътнение, скоби или щипки. Силиконът или уплътнението възпрепятстват протичане на вода между плота и мивката.

Смесителят
Смесителите за мивки представляват механизъм за смесване на топла и студена вода и определяне силата на струята. Удобството при ползване и отличните им технологични критерии отдавна са ги превърнали в неизменна част от съвременното обзавеждане. Водещите производители постоянно усъвършенстват продуктите си, с цел постигане на максимален комфорт, хигиена и естетика. Категорията смесители за кухня вероятно включва най-голямо разнообразие от видове по отношение на конструкция, монтаж, функционалност и материали. Определящ фактор по отношение на конструкцията е наличието на керамична глава – тук трябва да се отбележи, че вече всички смесители за кухня са оборудвани с този компонент. Смесителите за кухня се произвеждат от материали, съобразени с тези за изработката на мивки.

Монтажът може да се извърши на стената или на самата кухненска мивка или плот. Смесителите със стенен монтаж отдавна вече не се радват на същата популярност, както в близкото минало. Причините за това са не само ограничените възможности за избор на дизайн, но и най-вече липсата на удобство при ползване. Стенните смесители се различават по броя на ръкохватките (една или две) и разположението на чучура (отгоре или отдолу на батерията). В редки случаи производителите предвиждат възможност за изтегляне на чучура или душ функция. Най-големият недостатък на този вид смесители е условието за прокарване на изводи до стената, които впоследствие налагат ограничения при монтажа.

Разнообразието при стоящите смесители е значително по-голямо. Най-често те са с една ръкохватка, със завъртането на която се настройва желаната температура и сила на струята. Ако изберете хромиран стоящ смесител, трябва да съобразите правилната височина на чучура и наклона на аератора. Видът на кухненската мивка, броят на коритата и наличието на отцедник предопределя разполжението на смесителя – централно, срещу коритото или странично.

Друга класификация на смесителите за кухня са т.нар. професионални смесители. Особеното при тях е увитата по височина на чучура метална пружина. Отличават се с по-големи габарити и функционалност от останалите, както и възможността да бъдат с два чучура и да обслужват мивки с две корита. Тези смесители също се предлагат във вариант с хромирано и иноксово покритие.

Още една популярна категория са смесителите с изтеглящ душ, при които много често се предвижда душ функция, състояща се от множество миниатюрни дюзи около аератора. Основно предимство при този вид смесители за кухня е допълнителеният шлаух, който позволява изтегляне на чучура и дава възможност за лесно извършване на множество манипулации при измиването на посудата.

Няма как да не споменем и сензорните смесители, които се използват в много хотели, обществени сгради, а все по-често и в частни домове. Те разполагат с вграден сензор (фотоклетка), който реагира на всяко движение в неговия радиус. Най-големият им плюс е това, че се активират без необходимост от докосване. По отношение на добрата хигиена, това са най-предпочитаните смесители.
 

+11
Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари