Съвършена илюзия за стените – с боя, тапет или принтове

Илюзиите за окото са впечатляващ и често изполван прийом в интериора.
14.01.2014
Антоанета Салфидж
15
интериор, тапети, принтове, дизайн, фототапети
С фототапетите може да създадете перфектни илюзии с пейзажи
Източник: http://www.tomhaga.com

Илюзиите за окото са впечатляващ и често изполван прийом в интериора.
С помощта на „измамни” визии в пространствата архитектурните дефекти може да се коригират, формите да се променят, а обкръжаващата среда да се напасва съобразно желанията на собствениците. Има различни начини, както класически, така и модерни,  за постигане на илюзии в интериора. 

Стенописът е най-известният класически начин за създаване на художествена илюзия във вътрешното пространство.
Този похват е много ефектен, но граничи с изкуството и е изключително важно, кой ще е авторът на стенописа. Стенната рисунка може да е най-разнообразна – от картина в класически дворцов стил до романтичен пейзаж или смела шокираща абстракция.  В случая е важно да се доверите на автора, да се съобразите с неговите съвети и да повярвате в неговите възможности с четката. Стенописът обаче изисква много време, а и средства, защото е истинско, уникално произведение на изкуството.

Фототапетите и стикерите са много популярен съвременен начин за създаване на 3D визуализации в стаята.
Те са лесни за поставяне и сравнително евтини, доколкото се продават в масови тиражи. С фототапетите може да създадете перфектни илюзии с пейзажи, предмети, лица, да деформирате перспективата чрез образи, да създадете екзотичен ландшафт дори в стая, лишена от реален пейзаж. Още едно предимство на тези материали е, че след отстраняването им, те не нанасят вреда на структурата на стената.

Широкоформатен печат – най-добрият компромис между художественост на изображението, лесен монтаж и добра цена.  Именно това постижение на техническия прогрес позволява да декорираме стената буквално с всякакво изображение – от сцени от любим детски филм до репродукции на шедьоври от световното изкуство.

Пример за възможностите на модерното дигитално изображение са и уникални оптически илюзии за стена от бетон от колекцията на норвежкия дизайнер Tom Haga. http://www.tomhaga.com/  Принтовете  успешно създават актуален естетически ефект, особено ценен за малкото градско жилище, в което ни се иска да внесем индустриален дизайн. Авторът споделя, че бетонната колекция е резултат от фотографирането на рафиниран и нерафиниран бетон, стени на шпакловка и дори графити, събирано от цяла Норвегия.

Внимателният избор на изображение за стената изцяло ще промени интериора, ще му придаде оригиналност и ексклузивитет.

+5
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари