Съвременните басейни принадлежат на бъдещето и традициите

Изграждането на съвременните басейните става все по-успешно с въвеждането на нови технологии и материали.
15.07.2015
арх. Анета Трифонова
1546
Басейни, монолитни басейни, водове басейни, иноксови басейни, модулни басейни
Изграждането на съвременните басейни става все по-успешно с въвеждането на нови технологии и материали.
Източник: Милена Пуулс ЕООД, www.milenapools.com

Басейните се изграждат от дълбока древност. Отначало те са хидро-съоръжения , изсичани в скалите за събиране на дъждовна вода. В близките ни култури  като гръко–римската, стават част от жилището във формата на малък басейн в средата на главното помещение или водно огледало в открития двор на перистилното жилище. Басейнът във вилата е по-обширен, а най-развитата форма е при римските терми. В тях се обособяват всичките видове басейни – малък, среден, голям, топъл и студен, поставени в необходимите помещения или високи зали с базиликално осветление.


Сауна по индивидуален проект     Източник: Милена пуулс ЕООД, www.milenapools.com

Изграждането на съвременните басейни и сауни става все по-успешно с въвеждането на нови технологии и материали. Разнообразните им характеристики касаят размер, форма, конструкция, материал и покритие. Към тези разновидности се добавят и системите за филтрация, допълнителни елементи за достъп, дюзи за раздвижване на водата, осветление и оформяне на повърхностите наоколо. Така се получат стотици комбинации за басейни, които могат да се анализират със специалиста по изграждането на басейни, архитекта и озеленителя, които да го обвържат с къщата, двора и технологията на изграждане. За собственика на къщата остава нелеката задача, след като се запознае със сложността на проблема, да изясни за се бе си каква функция ще заложи за своя басейн – декоративна или спортно-игрова, за да може да я съобрази още при проектирането на къщата – поне като местоположение и форма.   


Оразмеряването на басейна става съобразно мащабите на двора и в зависимост от неговата функция. За да се получи убедителна композиция на двор-къща-басейн, той не бива да доминира. Оптималният му размер за средно голям двор е между 30-45 кв.м., като формата може да варира значително. Изграждането на външен басейн започва с проучване на терена с цел точното му ситуиране. Това са хидро-геоложки и инженерни проучвания, за да се съобрази с евентуалните скали в терена, високи подпочвени води, съществуваща инфраструктура като кабели, водопроводи, септични ями. Търси се най-доброто местоположение за максимално ослънчаване и защита от вятър, както и възможност за усамотяване. Избягва се засенчването от къщата и прилежащите дървета, механично замърсяване с листа и повреди от кореновата система на растенията. Изборът на конструкция и материал е особено важно при басейна, който се изгражда на място.


Басейн с външен преливники,     Източник: Милена пуулс ЕООД, www.milenapools.com

Монолитният басейн е възможно да се изгради от стоманобетон, фибробетон, листов полипропилен и др. Този вид дава повече възможности за избор на формата. Възможно е оформянето на разнообразни, вградени, детски басейни, стълби, седалки, кът за хидромасаж. Важното е формата да е съобразена с функцията, архитектурата на къщата и околното пространство. Въпреки, че отначало всеки си представя сложни извивки, впоследствие осъзнава, че те изискват много повече място, време и средства. Оказва се, че класическата правоъгълна форма е подходяща за всякакви цели и най-лесно се вписва в двора. Технологичният процес на изграждане е продължителен от 1,5 - 4 месеца. Най-важното за басейна е да се съобразява с проучванията, извършени на място.

Басейните STYROPOOL изграждат топлоизолирана стена чрез твърди Styro-блокчета, в които се поставя армировка и се пълнят с бетон, за да постигат двойна изолация, която удължава сезона на къпане. Не е необходимо да се използва кофраж и да се отливат бетонни стени, освен на дъното. Styro-блокчетата позволяват да се изгради бързо и лесно масивен басейн и позволяват лесната смяна на PVC - фолиото.

Материали за облицовката са керамика, стъклокерамика, PVC фолио или специална боя. Мозайката се смята за най-надеждна в двете си разновидности - керамична и стъклокерамична, която е здрава и  водонепропусклива. Възможно е изпълнението на всякакви форми, а малките й размери позволяват облицовката на ъгли и труднодостъпни места. Изборът за повърхностите на стъклокерамиката е много богат – от матирана до бляскава или с различни нишки, имитираща мрамор. Фугиращите материали са разработени в унисон с цвета на плочките или пък да контрастират в зависимост от избрания дизайн. Клинкерните плочки са също успешен вариант с ниско водопоглъщане и студоустойчивост. PVC фолиото е най-евтиният вариант за облицовка - устойчиво на въздействието на ултравиолетовите лъчи и химикалите, не изисква много грижи. Нисък клас покритие е специалната боя на основата на епоксидна смола без разтворител, за да не е токсична.


Поддръжката на монолитния басейн изисква постоянни грижи и почистване, като филтрацията на басейна може да бъде хоризонтална, вертикална или хибридна. Басейнът с преливник изглежда най-красиво, тъй като нивото на водата съвпада с това на коритото, но се изгражда по-трудно. При басейн над 200 куб. м изграждането на преливник е препоръчително. За хоризонтална филтрация се използват скимери, разположени по стените на басейна, а водното ниво е на 15-20 сантиметра по-ниско от горната кота на стените. Все повече басейни съчетават и двата метода по различните си страни в успешна композиция. Когато пластмасовият басейн е предворително изготвен на полигон, нещата са по-лесни. В готовия изкоп се спуска окомплектованият басейн (с дюзи, скимери, сифони, подводно осветление, уреди за насрещно течение, хидромасаж и др.) Фиксира се горният ръб. Разстоянието между изкопа и ваната се засипва със земновлажен бетон на ивици. Реалният срок за изграждане на басейн от изкопа до пуска е между 2-4 седмици.


Басейн с негативен ръб.


Съчетаването на формата на басейна с терена, гледките, къщата и двора, залагането на т.нар. „изчезващ ръб” от страната на двора или гледките има много силен ефект.
Басейнът с негативен ръб и далечна гледка (Watertech Contracting) е част от елитен комплекс с изглед към планините във Факра, Ливан – носител на почетна награда от класацията за жилищен дизайн ASLA 2008 г. Над него сякаш плуват плоски камъни от двете му страни. Погледнат от долното ниво, този басейн размива границите на близките и далечни перспективи и същевременно обрамчва панорамата.

Басейнът с „изчезващ ръб” (Polarpools) разширява хоризонта в посоката на гледане и в същото време може да осигури възможността от него да се излива водна стена, която да бъде главен декор на двора. Тъмносините плочки с бели фуги, които ограждат басейна подчертават неговия край и повишават ефекта на водопада.    


 
Издължен басейн с дървена обшивка / каменен борд.

Издължената форма
може да бъде много ефективна, като заеме минималното разстояние между къщата и оградата, както и да осигури възможност за спорт. Петнадесет метровият тесен басейн (Lap Pool) е с два плувни коридора и стъпала за сядане. Той е изместен странично за да освободи тесния парцел. Постланата пътека с гранит подготвя за уникалното въздействие на кобалтовата му облицовка. Саксиите с цветя по ръба му придават градински колорит. Цялата зона е потънала в меко осветление, водата грее в нюансите на вграденото осветление. Стоящият над земята монолитен басейн може лесно да се превърне във воден павилион и да се използва при неблагоприятно време. Той е също в издължена форма. За да изглежда по-уютен се прибягва до едностранно остъкляване.


Басейн с частичено остъклен борд.


Стъклената стена на бетонен басейн (Glass poop walls) е подходяща за малкото пространство, за да допуска естествената светлината в него и да го увеличи визуално. Стъклото е закалено и дебелината му започва от 12 мм, като тя се определя от специалист. Вгражда се в бетона без да е нужна рамка. Частичната стъклената стена може да бъде част от борда на външен басейн с добре обмислени визуални ефекти. 


Падаща водна лента от цветна стена с осветление

Обзавеждане, водни ефекти, осветление са важни елементи за индивидуализацията на басейна. Водните ефекти, като декоративни водопади, фонтани, пръскала, интегрирани в цялостната концепция придават допълнително удоволствие от водата. За по-малките басейни, където няма достатъчно място за плуване, се препоръчва специално устройство, което създава насрещно течение и дюзи които правят вертикален въздушен масаж във вода. Халогенните прожектори за подводно осветление се вграждат в стените и са най-често използвани, но има варианти за монтиране във вече изградени обекти. LED осветлението набира скорост с богатите възможности за управление на цветовете, дълъг живот и икономичност, отново с възможности за допълнително монтиране. От голямо значение е обзавеждането на басейна със стълби, стъпала, перила - за улесняване на достъпа и използването на съоръжението.


Облицовка около басейн с естествен камък и тикова настилка     Източник: Милена пуулс ЕООД, www.milenapools.com

Настилки и обезопасяване. Изпълнението на басейна и околното пространство е подчинено на дизайнерските идеите и начина на реализация. За настилка около басейна може да изберете екзотично дърво, изкуствена или каменна настилки, които да повтарят и продължават избраният бордови камък или керамика. Зелени огради и прозрачни прегради са необходими за обезпечаване на сигурността на децата и обитателите, когато не използват басейна.

Модулните басейни са по-евтиният вариант и се изграждат по-бързо, затова се налагат при частни домове и малки хотели. Конструкцията им представлява стена от високотехнологична алуминиево-магнезиева сплав с PVC покритие или от фибропласти. Поставят се на повърхността или се вкопават в земята. Когато се вкопават, в подготвения изкоп се излива равна бетонова плоча, монтира се съоръжението и отново се залива с бетон. Размерът им започва от хидромасажна вана. Формата им е определена от фирмата производител – кръгла, овална и правоъгълна и по-рядко бъбрековидна. Големите му преимущества са бързия монтаж, заедно с по-лесна поддръжка.
- Минибасейн с хидромасаж (Roca) и капацитет до 5 човека. Отвън е облицован с дървени панели, а вътрешността се предлага в различни цветове. Може да се инсталира вътре или на открито, с 29 джета и подводно осветление.


Плаващи модулни басейни

Плаващите Басейни (Mobideep) са чисти и сигурни басейни, оградени с дървени пътеки и потопени в по-голямо езеро, защото естествените водоеми не винаги са безопасни. Те са лесни за поддръжка и се монтират за един ден.

Басейн във вода и пред вода (Kaldewei) Идеята за уникална баня включва вода навсякъде. Морето навън е началото, следва плитък басейн който обединява вътрешна и външна част, а сред нея ваната Bassino, сякаш плува в плиткия басейн.

Сглобяемите басейни са лесно транспортируеми на по-малки елементи. Една достъпна разновидност (Модел Logo) са тези с овална форма, които се състоят от горещо поцинкована метална конструкция с допълнителен защитен полиестерен слой отвътре и отвън. Басейнът включва: сглобяема метална конструкция, ПВЦ-мембрана и лайсни за закрепване на конструкцията, към които се добавят още: филтърна система, скимер, вливни дюзи, сифон и стълба. Методът горещо поцинковане осигурява корозионна защита и дълъг живот. Строителната част се състои в отливане на бетонно дъно и вдигане на две успоредни стени на правата част на басейна. След монтиране на басейна, зад елипсите се прави обратен насип със земновлажен бетон. Други сглобяеми басейни са предназвачени за наземен монтаж. Басейните с кръгла форма се характеризират с лесен монтаж и са предпочитани в случаите на максимално оползотворяване на мястото. С белите стени от поцинкована стомана, те са изключително устойчиви както при надземен така и при вкопан монтаж и създават съвършена атмосфера с идеалната си форма. Конструкцията им е стабилна благодарение на усилените странични подпори и широк борд.


Басейн с джакузи и водни ефекти к-с Дюни, Марина Палас     Източник: Милена пуулс ЕООД, www.milenapools.com

Иноксовият басейн е уникална разновидност на монолитния или модулния басейн, в зависимост от неговия размер. Той има и допълнителни преимущества от висококачествения материал - дълговечност, хидроизолация, здравина и уникален изглед.  Този вид басейни е особено подходящ за реновация на плувни комплекси, без да се разрушава съществуващата деградирала повърхност и конструкция. Там той представя достойно предимствата си, като се започне с хигиенните качества на неръждаемата стомана, съвършена гладкост, висока степен на предварително изготвяне на компонентите, бързо и ефективно извършване на реконструкцията. Всичките фитинги и компоненти на водните атракции могат да се направят от същия материал. Като резултат от всичко това, неръждаемата стомана води до лесно изчистване и непрекъснатите повърхности, и относително най-ниски цени на поддръжката.

 

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари