Съвременен уют

Създавайки своя нов дом на всяко едно семейство му се налага да взема доста решения заедно.
15.12.2008
Мая Янева
13
интериор, декорация, обзавеждане
Съвременен уют
Източник: Още за къщата

Създавайки своя нов дом на всяко едно семейство му се налага да взема доста решения заедно. Жилището трябва да бъде съобразено с изискванията на всеки един от обитателите, да може да посрещне техните гости, да осигури необходимата атмосфера за начина им на живот.

Апартаментът, който ви представяме е сбъднатата мечта на едно четиричленно семейство. Щедрата площ от 169 м² дава възможност всеки да получи свое лично пространство. Разположен на последния етаж, с издължена правоъгълна форма по дължината на сградата, апартаментът се състои от дневна и кухня в общо отворено пространство, родителска спалня, две детски стаи, три бани и обширни тераси – една обща пред дневната и двете детски стаи и отделна тераса пред родителската спалня. Всяка стая разполага с отделна баня, съобразена с нуждите и предпочитанията на обитателите.

Дълъг и прав коридор обединява всичките помещения, като на запад завършва с банята на момичето, а на изток с родителската спалня. Коридорът рамкира и дневният тракт като е разделен от него частично единствено с неголяма стена. Фактически жилището е така разположено, че всичките стаи както и дневната гледат на юг, родителската спалня има и допълнителни прозорци VELUX, гледащи на север и изток, а трите бани са със северно изложение. Последният етаж в никакъв случай не е ограничил свободата и обема на жилището, единствено от юг и изток има минимално скосяване на тавана. Новите собственици закупуват жилището в един етап, когато тo вече е до голяма степен оформено не само като помещения, но и като настилки и финиши по стените.

В кухнята те добавят допълнителен прозорец с капандура, който внася естествена слънчева светлина. Другата съществена промяна е разделянето на една стая на две, за да се получат двете детски стаи. В крайната стая, в която се настанява дъщерята на семейството, също е добавен допълнителен прозорец. Подмена е и ламинатната настилка в дневната, както и дограмата на всички съществуващи прозорци. Настилката в коридорите и кухнята е гранитогрес в светли пясъчни тонове, в спалните е ламинат, в дневната е естествен немски паркет. Основният цвят на стените в апартамента е светъл карамел, а акцент в коридора е декоративна огледална мазилка в същата гама.
От този етап насетне собствениците имат най-приятната задача - да обзаведат дома си.


Вградената кухня изпълнява фирма PLATAN – MDF фурнир, цвят венге и лакирано бяло стъкло. Сполучливите решения и разположение на елементите в кухнята са на архитект Венелина Симеонова от същата фирма. Точно под прозореца по цялото протежение на нишата, оформена от скосения таван, е разположен висок 1 м трапезарен шкаф, който осигурява достатъчно място за съхранение на сервизите за хранене и е изключително удобен и практичен. Въпреки, че е с елегантен силует масата е изпълнена от масивно дърво.

Дограмата в жилището е от фирма Salamander. Скосените прозорци са от фирма Velux с три степени на затваряне – плътно затваряне и възможност за влизане на въздух, без вода.

Портмантото в коридора, секцията и диваните в дневната са от Mobexpert – двата меки и много удобни дивана с тапицерия от естествена кожа в наситено бежов цвят, единият от които със система „релакс”, а другият се разтяга за допълнително легло за гости.
Масата е от “Соф Декор”. Зидана камина с горивна камера, изпълнена от “АВРОРА” дневната, допълва уютната обстановка. Обзавеждането в спалнята на момичето е изцяло от магазин AIKO.

Цветовата гама е топла - оранжево-кафява. Мебелите на момчето са от NEOSET. Цветовата гама в стаята на младежа е синя, както и банята му, която е с керамични плочи-мозайка на MARTINELI. Санитарният порцелан във всички бани е от KOLO и VICARD. В жилището има централно отопление, като има и алтернативно отопление във всяко помещение – климатици. В баните и кухнята има електрически бойлери.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари