Съвети срещу алергените в дома

Откажете се от стайните растения във вашата спалня, тъй като в почвата може много бързо може да се образува плесен.
15.10.2016
Константин Димов
1345
интериор, проветряване, алергени, акари, плесени
Алергените могат да провокират сълзящи, сърбящи очи, хрема и суха кашлица
Източник: www.wohnungs-einrichtung.de

Откажете се от стайните растения във вашата спалня, тъй като в почвата може много бързо може да се образува плесен. Точно между собствените четири стени човек трябва да се чувства най-добре. Оборудвани с климатици, добра изолация и пухкави килими в жилищните помещения трябва да се чувстваме добре, ако имаме алегрия, независимо дали е към акари, полени, плесени и др. алергизиращи вещества. Също и съжителството с домашен любимец може да ни донесе по-голяма чувствителност към алергените. Като малки частици, които се носят във въздуха в стаите алергените могат да провокират сълзящи, сърбящи очи, хрема и суха кашлица, както у деца, така и при възрастните, предупреждава специализираният сайт www.netdoktor.at.


Съвети за елиминиране на полена:
- В пиковите моменти на цъфтеж на растенията дръжте прозорците по-често затворени. Проветрявайте по време на дъждовни дни, тогава натоварването с алергени е най-малко.
- Може да монтирате една предпазна мрежа (комарник) на прозореца, за да не може поленът да проникне в стаята.
- Събувайте обувките си и събличайте връхните дрехи още в коридора на жилището, веднага щом сте се прибрали, за да не се разпространява полепналият полен във вътрешността на жилището.
- Редовно избърсвайте и почиствайте жилището с прахосмукачка. Използвайте специални филтри за прахосмукачки.
- Избърсвайте праха в дома със специални кърпи, които привличат прах и полен електростатично.

Съвети за отстраняване на акарите от дома:
1. Акарите
се заселват предимно там, където е топло и влажно, затова подържайте по-ниска стайна температура и проветрявайте цялостно помещението редовно.
2. Когато чистите, не пропускайте матраците на леглото, както и всяка мека мебел, а не само да почиствате килимите с прахосмукачка.
3. Специални обвивки за матраци, т.нар. "Encasings" (на англ.)  могат да помогнат натоварването с алергени у дома да се намали. Някои експерти обаче се съмняват в ефикасността на тези непропускливи калъфки.
4. Сменяйте редовно спалното бельо и го перете поне на 60 градуса.
5.Избягвайте струпването на възглавници и прекалено много декоративни предмети, тъй като по тях полепва много прах.
6. Избърсвайте с мокра кърпа гладки повърхности и под, ако е камък, корк или дърво - поне веднъж седмично.
7. Използвайте уред за филтриране на въздуха, за да отстранява алергените от въздуха, като не пропускате да сменяте редовно филтрите.

Съвети при плесени:
1. Санирайте основно жилището, ако плесените са особено много.
2. Отстранете материали като тапети, килими или храни, ако те вече са заразени с плесени.
3. Не използвайте никакви климатици или уреди, увеличаващи влажността на въздуха, защото така се охлажда помещението, което генерира влага – любима среда за плесените. Освен това при задвижване на въздуха от климатика гъбичните спори в помещението се разпространяват още повече.
4. Погрижете се да има ударно проветряване редовно в жилището. Отваряйте всички прозорци за 5-10 мин. и направете така да възникне мощно течение: хоризонтално и вертикално. Избягвайте трайното проветряване, т.е. прозорецът по цял ден да е отворен, защото по този начин все повече влага влиза в помещението, а влагата и гъбичките вървят ръка за ръка.
5. Особено в помещения, в които влажността на въздуха е по-висока, като банята например, трябва да осигурите добро проветряване след като се е натрупала много водна пара.
6. Откажете се от стайните растения във вашата спалня. В почвата може много бързо може да се образува плесен.
7. Използването на хидрометър (уред за измерване влажността на въздуха) може да помогне да контролирате относителната влажност на въздуха в стаята. Тя трябва да е между 40-60 процента. Тогава всичко е наред.
8. Съблюдавайте храните да не плесенясват и чистете редовно хладилника основно.

Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари