Сухо мазе вместо влажна катакомба

В горещи и влажни дни НЕ проветрявайте килера изобщо, съветват експерти
15.10.2015
Константин Димов
791
мазе, влажност на мазе, проветряване на мазе, мухъл в мазето
Сухо мазе вместо влажна катакомба
Източник: www.3d-ring.de

Да проветряваме правилно е най-доброто решение. Много разпространена заблуда превръща мазетата в истински влажни стаи. Причината е грешната представа за правилно проветряване с всичките й последици. А ние искаме да използваме мазето напълно, а не частично. Дори да можем да свалим дрехи, книги и да ги съхраняваме. Ако е влажно, допълнително страда и строителния материал, отделно може да се стигне и до вреди за здравето. В случая правилното проветрение е доста просто, човек само трябва да разбере принципите. Не са редки случаи, когато дори домоуправителят ни съветва как да трябва да се проветряват мазетата, но наставленията в повечето случаи се оказват грешни. Невярно: В тези указания най-често пише, че в топлите дни трябва да се оставят прозорците отворени, а през зимата и в студените дни – прозорецът да е плътно затворен. 


Това звучи правдоподобно, но води право към нежеланите ефекти, които се стремим да избегнем, а именно - образуване на твърде висока влажност и поява на плесени. Обяснението е в това, че топлият въздух може да побира повече влажност от студения. Ако тъкмо в един влажен и топъл ден въздухът нахлуе в по-студеното мазе, там той се охлажда и така създадените водни пари се отлагат по стените. Този концензационен ефект е особено силен през първите няколко по-топли дни през пролетта, когато мазето е добре охладено от зимата. Ще наблюдавате същото, ако извадите една студена бутилка от хладилника и я оставите в стаята, ще забележите как тя след малко се „изпотява”. В този случай, съдържащият се в по-топлия въздух вода се утаява върху по-студената бутилка. За разлика обаче от стъклената бутилка, стените на мазето поемат, попиват влагата и тогава е въпрос на време да се появят плесените. Златно правило: колкото по-голяма е разликата в температурите и колкото по-голяма е влажността на въздуха навън, толкова повече вода ще кондензира.  Затова мазетата през пролетта и лятото трябва само в сухи дни и за кратко време да се проветряват.


През зимата този физически принцип функционира също. През зимата дори това може да се обърне в наша полза, тъй като сега ролите се разменят: през студените и сухи дни въздухът в килера е по-топъл и респективно при проветряване влагата ще излезе от мазето. Обаче хората през зимата допускат втората грешка, че всички си държат плътно затворени прозорците на мазетата и по този начин задържат влагата вътре. Естествено, че при силен скреж трябва да внимавате, за да не ви замръзнат различни тръби и канализация в мазето. Но пък толкова бързо, при кратко проветряване нищо подобно не може ви се случи.


Ето и няколко правила :


  • Проветрявайте винаги само за кратко!
  • Тъкмо през лятото не оставяйте прозорците дълго и постоянно отворени.
  • Най-добре проветрявайте сутрин или вечер, когато не е толкова горещо.
  • През горещи и влажни дни съвсем не проветрявайте.
  • Използвайте зимата, за да проветрите за кратко като изберете студени и сухи дни.
  • През лятото въздухът може да поеме много повече вода, отколкото през зимата: въздух с температура 25С може да попие около 25 гр. вода, но само 5 гр. при 5С. 

Отделно вземете предпазни мерки да отстраните капещи кранчета и тръби, които да бъдат възможно най-добре уплътнени. Тогава дори и най-доброто проветряване няма да може да ви помогне, ако постоянно влагата „избива”. Контролирайте добре умивалници, радиатори и тръби, проверете дали отнякъде не влиза и дъждовна вода. Изолирайте прозорците. Неуплътнените прозорци и врати са също толкова вредни, колкото и неправилното проветряване, тъй като лек повей вече е достатъчен, за да вкара влажен въздух в мазето. За съжаление, хората масово си мислят, че могат да не уплътняват тъкмо прозорците на мазето. Според експертите гумените уплътнения са много подходящи при дървени прозорци, а при PVC покрития се посъветвайте със специалист. Не е добра идея да се сушат дрехи вътре, защото водата от мокрите дрехи ще отиде върху студените повърхности. Ако на същия етаж има и баня, тя увеличава влажността на въздуха със 100%. Грешка е през деня топлото в мазето да бъде тотално спряно, а вечерта да го пуснете на макс.


Ако сте хванали „цаката” на правилното проветряване, мазето може да се подържа много лесно. Един термохигрометър е необходим за всеки случай. Ако искате да съхранявате чувствителни на влага предмети, то е добре да имате и електрически изсушител на въздуха (влагоуловител), който през лятото да помогне допълнително.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари