Супергладка повърхност с Баумит варова шпакловка ФиноКлима

С майсторска техника получавате едновременно чудесна повърхност и здравословно обитаване.
15.09.2016
Баумит България ЕООД
1693
шпакловка, мазилка, суха смес, Баумит ФиноКлима, варова шпакловка
Супергладка повърхност с Баумит варова шпакловка ФиноКлима.
Източник: Баумит България ЕООД, www.baumit.bg

Варовата шпакловка на Баумит е с търговско наименование ФиноКлима.
Самото търговско наименование е в унисон с нейното предназначение - фина шпакловка за добър вътрешен климат. Баумит ФиноКлима по своята същност представлява вътрешна минерална фина мазилка, която има добро сцепление към основата. С нея може да се постигне стена с много добра оптика и функционалност - копринено гладка повърхност с матиран гланц. Високата паропропускливост на варовата шпакловка действа положително на регулирането на влажностния климат в помещенията. При висока относителна влажност на вътрешния въздух тя поема влагата и съответно при сух вътрешен въздух я отдава към помещението. Това я прави подходяща не само за стаите в едно жилище, тя намира приложение и за мокри помещения – бани, тоалетни и душкабини. Шпакловката на варова основа притежава антибактериални и антисептични свойства, тъй като е високоалкална (pH 13) и по този начин по естествен път действа фунгицидно, т.е. предотвратява образуването на гъбички и плесени. Шпакловката не съдържа вредни и летливи съединения. Другото й безценно приложение е при реставрационни работи. Баумит ФиноКлима е перфектното допълнение към всички вароциментови и циментови мазилки на Баумит. В статията ще Ви обърнем внимание върху специфичната техника на полагане на Баумит ФиноКлима. Ако се спазват стъпките на полагане, Баумит Ви гарантира перфектен резултат.


Преди да се започне с шпакловането са необходими някои подготвителни работи.
1. Проверка на основата
- най-напред основата се проверява, да е здрава и добре изсъхнала, да не е замръзнала, да няма прах, да не е водоотблъскваща, да няма изцветявания от соли, да е с необходимата носимоспособност и без ронещи се части. Основата може да бъде бетон или всякакви видове варови, вароциментови и чисто циментови мазилки и шпакловки.
2. Обезпрашаване на основата - Ако основата е  вече суха, тя се прецикля с твърда четка (или маламашка), така че да се отстранят песъчинки, нездраво свързали в нея по време на изпердашването й.
Тъй като прахта се събира по пода и отива във въздуха, не забравяйте да почистите и пода. Обезпрашаването е много важно и за да може грундът да проникне добре в основата.


 
Ако основата е суха се прецикля с маламашка и твърда четка, за да се отстранят песъчинки.


3. Подготовка на основата - По-големите неравности и дупки се попълват или с материала, от който е изпълнена основата, или с Баумит ФиноКлима. Ако основата е много пресъхнала или ако Баумит ФиноКлима се полага върху бетон, основата трябва да се напръска с вода, изчаква се водата да попие (основата да стане матово влажна) и едва след това се започва с полагането.


 
За 20 кг варова шпакловка Баумит ФиноКлима са ви необходими 8л. чиста вода. 2–3 часа преди започване на шпакловането сместа се разбърква с бавнооборотна бъркалка.


4. Разбъркване  - За една торба от 20 кг варова шпакловка Баумит ФиноКлима са ви необходими 8 литра чиста вода (т.е. 400 мл на 1 кг суха смес). Добре е 2–3 часа преди започване на шпакловането, а най-добре още предишния ден към определеното количество вода да се добави сухата смес, след което да се пребърка с бавнооборотна бъркалка, за да може материалът да се хомогенизира добре. За да не се образува кора на повърхността е хубаво разбърканият материал да се затвори херметически  – с добре затворен капак на кофата или с направата на „водна тапа” (сместа се покрива с найлон, върху който се сипва вода). Преди нанасяне сместа задължително се разбърква отново добре.
5. Шпакловане  - За получаването на отличен краен ефект преработката може да се осъществи по две схеми. При наличие на големи площи за шпакловане и по двата начина се постига сравнително еднаква гладкост, при еднакъв разход на материал и време за полагане.


Схема I:
Първи етап:
Баумит ФиноКлима се забърква, като към 400 г вода се добавя 1 кг суха смес. С обикновена маламашка, а при необходимост и с дълга такава (40 – 60 см) се полага слой около 3 мм.

Баумит КлимаГлете се полага с обикновена маламашка на слой от 3 мм.


Втори етап: След изсъхването на слоя (обикновено след няколко часа или на следващия ден, в зависимост от температурата и влажността на въздуха) се нанася втори, (с по-мекопластична консистенция – т.е. към 0,450 кг вода се добавя 1 кг ФиноКлима). Този слой е максимално тънък (≈ 1 мм), за запълване на евентуално възникнали неравности и хлътнали места.


След изсъхването се нанася втори слой (≈ 1 мм), за запълване на възникнали неравности и хлътнали места.


Трети етап: След ¼ – ½, до 1 час, се полага трети слой (вече „мокро в мокро”), също максимално тънък (≤ 1 мм).
Приглаждане: За получаването на абсолютна гладкост, при нужда, след още ½ – 1 час повърхността се приглажда с мокра маламашка (потопена във вода и изтръскана).За получаването на абсолютна гладкост повърхността се приглажда с мокра маламашка.


Схема II:
Първи етап:
Баумит ФиноКлима се забърква, като на 400 г вода се добавя 1 кг суха смес. Полага се на слой от около 2-3 мм за уеднаквяване (запечатване) на основата. Изчаква се материалът леко да „дръпне” и с маламашката се обират (мустаци) или се попълват неравности.


ФиноКлима се полага на слой от около 2-3 мм за уеднаквяване на основата.


Втори етап: След ½ до 2 часа, в зависимост от температурата и влажността на въздуха (така че при допир материалът да не остава върху пръста) се изтегля от долу  нагоре втори слой от 1,5 – 2 мм. В началото се полага по-дебел слой материал, на по-голяма площ, наведнъж (2–3 м2), след което се обира на тънко към следващия участък. Последващият материал се полага върху вече положения и оттам се разнася върху нов участък за шпакловане. По този начин шпакловката не пресъхва и се обработва по-добре.

В началото се полага по-дебел слой на по-голяма площ, наведнъж (2–3 м2). След ½ до 2 часа се изтегля от долу нагоре втори слой от 1,5 – 2 мм. Ако се появят “мустаци” или мехурчета повърхността се притиска и заглажда с мокра маламашка.


Трети етап: Ако при последната обработка се появят “мустаци” или мехурчета, след като шпакловката отново дръпне (след ½ – 1 час), повърхността се притиска и заглажда с мокра маламашка, предварително потопена във вода и изтръскана.


Важно! Варовата шпакловка Баумит ФиноКлима не допуска циклене и/или шлайфане с шкурка. По време на нанасянето и свързването температурата на въздуха, материала и основата трябва да бъде над +5°С. При използване на отоплителни уреди и особено на такива на газ, трябва да се осигури добро напречно проветряване.
 


Варовата шпакловка Баумит ФиноКлима не допуска циклене и/или шлайфане с шкурка.


Като крайно покритие върху Баумит ФиноКлима препоръчваме вътрешна дисперсна боя Баумит Дивина.
Тъй като варовата шпакловка съдържа вар, която действа алкално и може да предизвика дразнения, то при преработката й трябва да се предпазват добре кожата и очите. Вижте Листа с данни за безопасност. 


За повече информация, моля, обръщайте се към нашите технически консултанти на тел. 02 9266 911.

Автор: Баумит България ЕООД
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари