Стълбището

Изборът на подходящо стълбище, както и най-удачното място, за неговото изграждане, е един от най важните моменти при планирането, строежът или реконструкцията на къщата.
15.12.2008
Весела Маркова
556
интериор, стълбище, стълби, парапети, стълбата
Източник: www.inoxbg.com

Стълбата е съществено важен и необходим детайл за всяка къща или жилище на две и повече нива. Функция и естетика действат заедно в това съоръжение, за да може то да изпълнява своята роля.

Изборът на подходящо стълбище, както и
най-удачното място, за неговото изграждане, е един от най важните моменти при планирането, строежът или реконструкцията на къщата. Основният фактор, който определя изборът на типа и формата на стълбището, е мястото, с което разполагаме както и безопасността. Разбира се комфортът на ползване на стълбищното съоръжение също не е за пренебрегване, особено ако къщата ще се обитава от семейство с малки деца или възрастни хора. Широките стъпала и по-малката височина между тях определят по-лекото и безопасно изкачване и слизане. Когато помещенията в отделните нива на къщата са така разположени, че да се налага твърде често да се ползва стълбището по време на деня, това също е предпоставка да се изгради удобно съоръжение, което да не натоварва излишно обитателите.


 

Източник: www.inoxbg.com
Безопасността е изключително важен фактор при конструирането на стълбището. Най-сигурни са стълбите с междинни площадки, така наречените „Г” и „П”-образни стълби с вертикален пълнеж със струни между опорните колони. Те са добрият избор за преодоляване на по-голяма височина, тъй като дават възможност за мимолетна почивка и не позволявавт на малките деца да се катерят по парапета. Вертикалният пълнеж води към по-добра безопасност, което на свой ред усложнява техния монтаж.

Витите стълби са другата противоположност от гледна точка на безопасност и удобство, особено спираловидните, но те от своя страна отнемат възможно най-малка площ.

На следващ етап стълбата може и трябва да бъде третирана като едни от най -важните вертикални акценти в дома, неизменна част от интериора и фокусна точка, за развиване на цялата композиционна схема.

Тя дава възможност за постигане на характерна индивидуалност и многобройни опции за декориране и оригинални хрумвания. Така че формата трябва да отговаря и на естетическите търсения в конкретното жилище. Една стълба, сама по себе си, може да бъде разглеждана като произведение на изкуството, способно да засенчи всички останали елементи от декорацията. Понякога такъв подход е изключително успешен, но за целта се изисква перфектна форма и ювелирен детайл, както и много добър майстор.  
           
  
Източник: www.inoxbg.com

Витата стълба изглежда перфектно, и дори да не е прекалено удобна, може да се направи компромис в името на желаната визия. Но все пак естетското мислене не бива да надделява над рационалното, особено ако за достигане до горното ниво се разчита само на тази стълба. Пренасянето на мебели и други обемни предмети може да се окаже сериозен проблем.

Изберете спираловидна стълба след като сте го обмислили добре или, ако разполагате с достатъчно място за друго стълбище и можете да се наслаждавате на декоративния ефект на витата конструкция, или в случай, че нямате необходимата площ за право стълбище.

Материалите, визията и стилът на стълбите са най-вече въпрос на вкус и лични предпочитания. На пазара се предлагат и готови модули от дърво или метал, които могат да се монтират сравнително лесно дори от непрофесионалисти. За целта обаче е необходимо да имате гладки и отвесни стени и прави ъгли.

  
Източник: www.inoxbg.com

Право стълбище
Това е най-популярния тип стълби в къщите. Без извивки, заобляния или усукване около оста си, тези стълби са и най-лесни за монтиране и със сравнително най-ниска цена на конструкцията. Най-често са предпочитани за връзка между първия и втория етаж, както и за връзка с мазето.

„Г”-образните стълбища се използват за завъртане на 90 градуса. При двойните „Г”-образните стълбища завъртанията на 90 градуса са две. Стъпала с клиновидна форма се поставят за усвояване на ъгъла и придават интересен вид на „Г”-образното стълбище, с така оформената псевдоплощадка. Монтирането и на двата типа стълбище е с по-голяма степен на трудност в сравнение с правата стълба.

  
Източник: www.inoxbg.com

„П”-образни стълби се изграждат с две „рамена”, успоредни едно на друго с малка площадка помежду им. Често се използват в триетажни къщи или къщи с полуподземен етаж. Обикновено се изпълняват от дърво. По-сложни са за инсталиране в сравнение с предходните видове. Също не е за пренебрегване изборът на междинен пълнеж. Трябва да се съобразяваме както с общата дизайнерска идея, така и с якостните защитни параметри. Разполагаме с възможност за избор и на пълнеж от стъкло с богата цветова гама и визуални ефекти, с дървени декоративни елементи или комбинации между различните материали.

Заоблено стълбище
Заобленото стълбище е предпочитано от собствениците на по-големи къщи като начин да се подчертае обемът и за постигане на грандиозна атмосфера. Заоблените стълби са идеален вариант, когато се търси уникална и впечатляваща визия, затова и цената им е доста по-висока, особено ако се прибави и стойността на луксозни материали и настилка. Обикновено този тип стълби са предпочитани най вече за фоайето на главния вход на къщата.

  

Витата (спирална) стълба е много популярна и предпочитана както за къщи така и за мезонети и лофтове. Обикновено се изработва от метал, но и комбинацията от различни материали също има много широко приложение. Най-често се използват за достъп до тавански помещения и сутерени.

Много подходящо е пространството под стълбището да се използва като място за съхранение, с удобни шкафчета и чекмеджета, без те да нарушават цялостната визия, или за постигане на естетически ефект чрез добавяне на декоративни ниши.

Материалът е подготвен със съдействието на фирма “Инокс Инженеринг” ООД    www.inoxbg.com

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари