Стълбата - конструкция и безопасност

Освен че е интериорен елемент, който не може да се променя лесно като тапетите и мебелировката, дизайнът на стълбите може да бъде акцент.
19.07.2010
Още за къщата
583
стълба, стълбище, стръмните стълби, дизайн за стълбата, безопасна стълба
Стълбите имат и естетическо значение.
Източник: сп. “Още за къщата”

Какво трябва да знаем за стълбите у дома? Освен че е интериорен елемент, който не може да се променя лесно като тапетите и мебелировката, дизайнът на стълбите може да бъде акцент и остава постоянен елемент от дома или сградата. Освен че имат функционалната задача да бъдат преход от един етаж до друг, стълбите имат естетическо значение. Ето защо е важно да знаем какви са компонентите на  конструкцията на едно стълбище, които формират параметрите на дизайна.

Стълбата представлява система от стъпала, която позволява на хора и обекти да се придвижват от едно ниво на друго. Стълбите могат да бъдат бетонни, стоманени, каменни, дървени, а модерните технологии позволяват те да бъдат дори от стъкло.

Има много различни оформления на стълбите: от права обикновена стълба до поредица от сложни извивки и площадки, но основният принцип при проектирането на стълбите не се променя. Стълбите трябва да са удобни за ходене както за младите, така и за възрастните членове на едно семейство. Стръмните стълби не са удобни за изкачване, макар и такъв недостатък да може да се компенсира с допълнителни приставки и конструкции. Въпреки това трябва да има баланс между размера на стаята, където ще се изгражда стълбата, и разстоянието между етажите. Ширината на стълбищното стъпало трябва да е достатъчна, за да може да се стъпи с цял крак, без петата да излиза от него.

При избора на дизайн за стълбата от важно значение е за каква цел ще се използва тя – дали е основен или допълнителен подстъп към друго ниво в дома, дали ще бъде свободно стояща конструкция, или ще е долепена към стената; за кого и за какво точно е предназначена, дали е в осветена или тъмна част на къщата. Височината на перилата, парапетите, ширината на стълбата и самата конструкция трябва да са съобразени с ползвателите й – тези параметри  ще бъдат различни, ако ползвателите са деца, възрастни или хора с ограничени възможности за движение.

За да изберете подходящ дизайн за стълбата, трябва да сте запознати с нейните основните конструктивни елементи. Те са:

Рамо на стълбище – поредицата от стъпала между отделните нива на стълбата и площадката между тях.
Площадка – мястото между двете рамена на стълбата,  което служи като място за почивка или смяна на посоката или е просто краят на стълбата.
Стъпало – мястото на стълбата, на което стъпвате.
Височина на стъпалото – разстоянието между отделните стъпала, или по-точно вертикалното разстояние от стъпало до стъпало.
Чело на стъпалото – предната част на стъпалото, външният ръб. 
Ход – хоризонталното  разстояние между челата (ръбовете) на стъпалото.
Височина на стълбата – цялото разстояние от пода на долния етаж до пода на горния етаж.
Проекция на стълбата – цялото хоризонтално разстояние на стълбата.
Изравняваща линия – мислената линия, която свързва единия нос (ръб) на стъпалото с другия ръб.
Наклон  – ъгълът, под който е изградено рамото на стълбата.
Струна на стълбата – това е правоъгълният лъч, който държи стъпалата от двете страни на стълбата, така че да укрепи веригата.
Стенна струна – когато е фиксирана към стената.
Външна струна – държи стъпалата от външната страна на стълбата.

Изграждането на безопасна стълба може да ви се струва трудна задача, но с правилните пособия и знания може успешно да се изгради. Първото и най-важно нещо за изграждане на стълба е проектът. Изберете такъв  дизайн за стълба, че той да гарантира безопасност. Колкото по-проста е схемата, толкова по-безопасна ще бъде вашата стълба. Ако желаете да изградите стълба с екстравагантен дизайн, тогава задължително потърсете услугите на специалисти за проектирането и изпълнението й. Основно изискване при изграждането на стълбата е тя да е с еднакви стъпала – това ще гарантира вашата сигурност както нищо друго. Добре изчислете, защото трябва да сметнете колко стъпала са необходими, за да стигнете до горния етаж, а също височината на стъпалата,  тяхната ширина и размера на междинната площадка, ако има такава.

+2
Автор: Още за къщата
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
WRITE OFF - Двукомпонентен лак на водна основа за създаване на повърхности за писане с маркери

На база на нови технологии алифатни полиуретанови смоли. Осигурява отлична адхезия към правилно подготвени повърхности и притежава много добра химическа устойчивост.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
BERLING SHIELD - Еднокомпонентен хидроизолационен разтвор на водна база полисилоксан/ силан нанотехнология

Прониква дълбоко в порите на основата, хидроизолира тънкослойни мазилки, вароциментови мазилки, видими бетони, тухли, керемиди, неполирани мрамори, фуги и други. Не променя външния вид на основата. Алкалоустойчив, предотвратява ефлоресценция. Предотвратява растежа на мухъл, гъбички и плесени. За вътрешни и външни повърхности.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари