Стъклата на прозорците - ефирната игра на светлината

Иновативните стъкла създават модерна визия на дома и се вписват хармонично в подходящата дограма.
23.05.2019
Лилия Лозанова
2806
прозорци, стъклопакети, K- стъкла
Източник: www.industrial-cloud.com

Прозорците  са „очите” на  всеки дом. Чрез него красотата на външния свят навлиза в помещението, огрява го и преобразява. За основна задача на прозорците и съответно на стъклопакетите, се смята пропускането на светлината. Метафорично казано, те са „прожекторите”, насочени към театралната сцена на вашия дом. От вида и ъгъла, по който навлизат слънчевите лъчи, зависи визията на вътрешния интериор. Не е за подценяване и ролята им в енергийната ефективност на помещенията, както и топлопроводимостта, които са сериозен икономически фактор. В зависимост от технологията на производство и предназначението, на пазара се предлагат различни видове стъкла. Те имат широка гама характеристики и свойства, като умело се комбинират в стъклопакетите и се вписват концептуално в избраната дограма.
 


Нискоемисионни К- стъкла. Източник: Interior Design Ideas


Нискоемисионни К- стъкла
Известни са като енергоспестяващи, защото задържат инфрачервеното излъчване на отоплителните и домакинските уреди, като редуцира консумацията на енергия. Поставят се в стъклопакети, ефективни дори в жилища със северно изложение, тъй като намаляват разходите за енергия. Свойствата си дължат на факта, че от едната им страна чрез пулверизация са нанесени метални окиси- най-често благородно сребро. Благодарение на сребърната промазка, стъклото не само пропуска слънчевата светлина, а отразява топлината обратно във вътрешността. Така топлинните загуби се снижават с 30%.
 Обикновено в стъклопакетите се комбинира флоатно стъкло, като се поставя от вътрешната страна и подсилва действието на инертния газ между стъклата.
 

Нискоемисионни К- стъкла. Източник: arkythecnox.com

При използването на нискоемисионно К-стъкло ефективността от вкарването на аргона скача с цели 30%, докато при обикновен стъклопакет топлопренасянето се повишава само с 5-10%. Ролята на този вид стъкло е хармонизирана с интензитета на светлината през различните сезони. През зимата пропуска слънчевото греене, а през лятото стопира дълговълновото (топлинното) излъчване. Предотвратява образуването на конденз, като едновременно  има огледалния ефект и запазва високата си степен на прозрачност. Освен, че съдейства за хармоничното осветяване на интериора,ограничава избеляването на мебелите и тъканите.
 


Рефлекторни стъкла пременят цялостно визията на сградата и внушават иновативност и модерност, поради огледалния им ефект. 

Рефлекторни стъкла
Те пременят цялостно визията на сградата и внушават иновативност и модерност, поради огледалния им ефект. Той се дължи на металното покритие, което има естетично въздействие и се ползва за фасади. Металните оксиди се нанасят чрез прилагане на две технологии- пиролитичен или магнетронен процес. Рефлекторните стъкла са различни видове, позволяват оцветяване, като използвания нюанс допълнително променя характеристиките им. Основното им свойство е, че отразяват и поглъщат голяма част от късо вълновите слънчеви лъчи. Степента на отразяване зависи от вида на покритието и ориентацията на стъклото. Тази отразителнa особеност се ползва не само в бизнес сградите, но и при жилищните, за контрол на светлината от южната страна. Стъклата с нискоемисионни покрития отразяват повече от абсорбираната топлина навън.
 


Източник: Freshome.com


Цветни стъкла
Прозорците, при които се използват имат не само декоративна и художествена функция. Всеки цвят отразява, съответно и поглъща, вълни от определена част от спектъра. Оцветяването се постига по два начина в производството. При първия се добавят метални оксиди в началото на технологичния процес, при смесване на основните суровини на стъклото. Вторият начин предполага вторично нанасяне на тънък слой оксиди в крайния етап, при завършен артикул.
Влагането им в стаклопакети обикновено е в комбинация едно прозрачно флоатно стъкло, като дистанционера е 16 мм. Предимствата на цветните стъкла са ограничаване на ултравиолетовата светлина, намаляване на отблясъците в помещението. Способността им да абсорбират слънчевите лъчи води до ограничаване на притока на вредна светлина и топлина. При по-тъмните стъкла процента на светлопоглъщане е по-висок и така самите стъкла са изложени на термичен стрес, който се предотвратява чрез закаляване.

Сивото стъкло осъществява сериозен контрол на лъчите и отблясъците, като е слабо пропускливо. Ако искате да избегнете излишно затъмнение на помещението, можете да се насочите към бронзовото, което пропуска повече светлина. Стъклата от синята и зелена гама създават усещане за контакт с природата - синьо небе и зелена гора. Същевременно приглушават притока на светлина, като стаята е естествено огряна, с елегантно приглушаване.
 


Непрозрачни стъкла, тип „черна перла”. Източник: www.tendance-adhesif.fr


Непрозрачни стъкла, тип „черна перла”
Тези стъкла се използват като модерно дизайнерско решение на фасадите на сгради с бизнес и жилищно предназначение. Те създават усещане за изолираност от стреса на големите мегаполиси, за защитеност и домашен уют. Те предполагат еднопосочно виждане от вътре навън и предлагат дискретност и спокойствие на живущите и работещите в такива помещения.
 


Clearvision стъкла. Източник: www.cantifix.co.uk


Clearvision стъкла
Самото им название, че те са по-изчистената версия на стъклата, отличаващи се с висока прозрачност. Този ефект се дължи на по-високото съдържание на желязо в силиката (пясъка). Това са интериорни стъкла и се прилагат в обекти, където е необходима висока видимост. Подходящи са дневна стая и в помещения, ползвани като учебни кабинети. В офис и търговски сгради създават допълнителен комфорт на работната среда.


Стъкло „Четири сезона”
То е сред абсолютните хитове на пазара, тъй като отличните му характеристики предполагат енергоефективност през цялата година. Вписва се отлично при избора на дограма със съответстващ на нуждите стъклопакет. Ако се комбинира с едно обикновено и Ка-стъкло, при дебелина на профила 32-44 мм., се постига много добра топлоизолация от 0,7-0,8 W / m2K.
 

Самопочистващи се стъкла. Източник: glassolutions.co.uk


Едни от последните иновации в тази сфера са антибактериалните и самопочистващи се стъкла.

Антибактериалните се ползват в медицински учреждения като болници, поликлиники, лаборатории. В домашни условия много млади семейства се насочват към тях и ги смятат за подходящи за детската стая и дневната. Те повишават нивото на хигиена в помещенията, тъй като производителите им гарантират 100% ограничаване на разпространението на вируси и гъбички. Допълнителната им ефективност придава възможността да се нюансират в различни цветове.
Самопистващите се стъкла са мечтата на всяка домакиня. Притежават това ценно свойство благодарение на тънкия филм от невидимо покритие, което преобразува ултравиолетовия спектър. Тези лъчи подпомагат разлагането на органичната мръсотия и я отвеждат при дъжд. Не е необходимо ползването на препарати, за да станат стъклата блестящи и лъскави.

Всички тези иновативни видове стъкла участват успешно в стъклопакети и носят икономически ползи. Естетическото им въздействие се дължи на хармоничното им вписване в умело избраната дограма, която не само пести енергия, а цветовата й гама позволява интересни дизайнерски идеи. Цветните стъкла отлично могат да с същата или в контрастна цветова гама на дограмата. Богатството от нюанси допълва и подсилва  вътрешния дизайн на помещенията и   цветовите решения на мебелите и тъканите в дома.

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари