Студените лица на огъня

Как да изберем облицовка за камината?
14.11.2014
Антоанета Салфидж
320
интериор, отопление, камини, облицовка на камини, горивни камере
Оригинална и нестандартна визия на камината можете да постигнете с най-различни материали

Красива или практична трябва да е облицовката на камината? Със сигурност и вие си задавате този въпрос, ако обмисляте монтаж на горивна камера в дома си.
Възможно е да получите безчет утвърдителни отговори както за едната, така и за другата страна на везната. Външният вид на камината е от изключително значение за общата визия на интериора. На практика огнището, особено запалено, с присъствието си се превръща в естественото сърце, в притегателния център на дома. Но дори и когато в него няма огън, камината трябва да изглежда привлекателно, да е интересна, атрактивна, да се вписва в основните характеристики на интериора.


Същевременно, обаче камината е обзавеждане, което заема много място и за разлика от останалите мебели, не може да се демонтира и просто така да се пренесе в другата стая или да се изхвърли на вилата като непотребна вещ. Същевременно нейната основна функция – да топли, се използва в най-добрия случай не повече от три-четири месеца в годината. А има и фамилии, които разпалват огнището само по Коледа. За да не стои като „бяла врана” в хола, която да заобикаляте с досада или страх да не и се случи нещо, добре е още при проектирането й да подходите творчески към нейната облицовка.


Оригинална и нестандартна визия на камината можете да постигнете с най-различни материали – керамика, мрамор, декоративен камък, дърво. Преди да се спрете на конкретен облицовъчен продукт, огледайте помещението, изучете характеристиките му и съобразно тях създайте своя проект за камина.


Материалите като облицовка за камина
Дървото, особено благородните му породи, може да окраси всеки интериор, да стане изискан елемент от общата визия на стилния дом. Дървото може да не облицова изцяло камината, а само частично и така сама да зададе дизайн с присъствието си. Може да се съчетаят два фладера с контрастен цвят или пък съчетания между дърво и друг материал. По този начин външната облицовка на камината ще носи уютната визия от дървесината, но няма да е в опасна близост до огъня.


И все пак дори и при частична облицовка от дърво трябва да сте внимателни и да поставите дървените елементи далеч от случайните огнени искри, особено ако огнището е открито. За максимална защита е желателно дървеният материал да е претърпял специална огнезащитна обработка. Ако огнището е отворено значи е нужно до го преградите с метална решетка, която в голяма степен ще спира палавите огнени искри.

 
Облицовка на камини с керамични плочки

Керамичните плочки
отдавна са предпочитан материал за облицовка на камината. Те се поставят лесно и предлагат огромно разнообразие от цветови комбинации, мотиви и сюжети. Плочките са изключително подходящи и за реставрация на огнището, с които може да му предадете неочаквана модерна визия. Подходящи за облицовки са на практика всички видове плочки – гланцирани, матови, а също така и гранотогреса.


Мозайката
също е материал, с който може да се постигне интересна, а и практична визия на камината. Тя се поддържа лесно и е с висока степен на огнеустойчивост. С мозайката може да се постигне и забележителен визуален ефект, стига да сте обмислили внимателно финалната картинка. Нарисувайте си скица – това е първото, което трябва да направите, а след това я следвайте внимателно при изпълнението.Следва да изберете  и цветовите преходи и цветната гама като цяло. За да успеете правилно да съчетаете елементите, подредете мозайката на пода пред вас и я лепете парче по парче. Преди да започнете да лепите, почистете добре повърхността  от прах, строителни отпадъци и от всякакъв боклук.


Оформянето на огнището с мрамор
със сигурност ще придаде на интериора благороден и изискан вид. По същността си той е съвършен строителен материал доколкото с него може лесно да се работи, податлив е на обработка и е устойчив на висока температура.


Облицовка с мрамор

Мраморът е еталон за лукс от векове и не е загубил нищо от това си значение. Хубавото е, че днес могат лесно да се намерят различни по цвят и жилка мрамори, дори и най-екзотични. Вече е напълно възможно и сами да си съставите цветови комбинации и да проектирате индивидуални визии за  мраморната облицовка. По същество поставянето на мрамор не е толкова сложно, колкото ни се струва на пръв поглед, поне не е по-трудно от лепенето на керамика например. Едно от важните неща, които трябва да съобразите е, че мраморът е естествен камък и е напълно възможно по повърхността му да има неравности. Мраморните плочи могат да са с различен размер и е нужно предварително да се подберат така, че когато застанат една до друга да създадат представа за цялостна визия.


Мраморът е ефектен, но твърде скъп материал. За радост вече има много съвременни имитации, които досущ наподобяват и най-екзотичните породи и цветове, монтират се много лесно и са на цената на качествен гранитогрес. Те са много добро решение за облицовка на камината, защото създават впечатление за стил и лукс, имат висока огнеустойчивост, лесно се поддържат и всичко това на изгодна цена.


Облицовка с гипскартон

Облицовката на съвременната камина може да се изгради и от гипскартон.
Това е един от най-изгодните материали за оформяне на огнището, който притежава потенциала да постигне уникален и въздействащ ефект. Гипскартонът е приложим там, където никой друг материал не може да се използва. С него се постигат обли и гъвкави форми и структури, които ярко биха изразили полета и на най-смелата фантазия. Освен всичко друго хубавото на гипскартона е, че е приятелски настроен към всички останали материали. Той позволява да се довършва, да се декорира или просто да изчезва, така че да не пречи на лустрото на камъка или топлината на дървото.

 

Автор: Антоанета Салфидж
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари