Строеж на Бунарджика или къща в скалите

Отправна точка за проектантите е пълната хармония на новата сграда с околната среда.
19.07.2010
Даниела Арнаудова
59
еднофамилна къща, етаж, плосък покрив, архитектурно решение, елемент от интериора
Еднофамилна къща в полите на западния скат на Бунарджика.
Източник: Даниела Арнаудова

Тепетата на Пловдив винаги са били проблемна зона за новото строителство. Така е и с Бунарджика. Хълмът вече „усети” експанзията от масивното строителство по ул. „Волга”. От другата му страна, на запад, колоритът на хълма се запази благодарение на нискоетажното застрояване. Независимо от това скалата продължава да бъде сериозно предизвикателство за архитектите, наели се с нелеката задача да проектират тук. Представяме ви един от новите проекти на Бунарджика, където хълмът е дал възможност за постигане на интересно архитектурно решение на полунива.

Еднофамилната къща представлява неголям обем: ЗП - 126,50 кв. м , РЗП - 353,60 кв. м.

По-интересно е местоположението й - в полите на западния скат на Бунарджика, в спокойната атмосфера на старата пловдивска улица „Никола Господинов”. Отправна точка за проектантите е пълната хармония на новата сграда с околната среда. Все пак строителството тук дълго време беше забранено заради защитения характер на тепето. Дълго продължи и изготвянето на ПУП-а на територията, припомнят проектантите. Тези фактори обаче имат и своето положително въздействие.

„В западната част на тепето останаха повече еднофамилни къщи. За щастие с влезлия вече в сила Общ устройствен план се запази характерът на ниското застрояване в зоната”, обяснява арх. Ч. Тенев. Задачата се оказала интересна за тях, тъй като се опитват с модерни изразни средства да композират къщата, без да я конфронтират със средата. Къщата е с плоски покриви, с еркери, които не звучат в стила на старата българска архитектура, но като изразни средства и композиционни похвати създават същия характер и атмосфера. Разбира се, най-важното обстоятелство, което е повлияло на архитектурното решение, е скалата. „Хълмът има много голяма денивелация, геоложката среда отдолу също е сложна. Често попадаш на скали, които те изненадват на най-неподходящите места. Това в известна степен усложни архитектурното решение, но в крайна сметка след решаването на проблема самото вписване на къщата в хълма се превърна в интересно предизвикателство за нас”, коментира арх. Ч. Тенев.

Сградата е триетажна и е композирана като няколко обема с плоски покриви, обработени с естествени материали: камък, дърво и мазилка. Входът е разположен на полуниво и е привързан към нивото на прилежащата улица. Така архитектите подчиняват цялостното решение на денивелацията на терена (около 2.20 м). „Решихме, че надолу ще слезем към дневна и столова, така че те да се отворят към малкото дворче”. Ефектът на непосредствен контакт на интериор и екстериор се постига чрез големи витрини. Дори скалата се е „опряла” в стената към дневната, което в последствие също бе могло да се използва като елемент от интериора и вътрешната декорация. „От нас не се искаше програма максимум”, казва арх. М. Стоянова.

Вторият етаж (над дневната) е етажът на родителите. На него са разположени родителската спалня със самостоятелен санитарен възел, стаята за гости и малка домашна сауна.

Третият етаж е изцяло за децата. Там са разположени две детски стаи с общо дневно пространство и голяма тераса. Тази композиция се допълва от малко дворче, което е на голяма дълбочина под нивото на улицата.

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари