Стокхолмският панаир за мебели и осветление

Той е най-значителното събитие за годината, посветено на скандинавския дизайн и се провежда в началото на всяка година.
28.02.2018
Теменужка Захариева
111
интериорен дизайн, тенденции дизайн, скандинавски дизайн, stockholm furniture, Стокхолмски панаир
Кадифе и ярки цветове.
Източник: Nordic Design News

Скандинавският дизайн процъфтява в цял свят. И Стокхолмският панаир за мебели и осветление, Stockholm Furniture & Light Fair, е витрината на тази процъфтяващата индустрия. Той е най-значителното събитие за годината, посветено на скандинавския дизайн и се провежда в началото на всяка година.


Само с три зали и 70 000 квадратни метра изложбено пространство, по обем то е далеч зад конкурентни събития като Мебелния панаир в Кьолн и в Милано, но по влияние е много близо до тях. За това много допринася и провеждащия се едновременно с него Стокхолмски панаир на дизайна, разпрострян из целия град.


През тези дни Стокхолм е мястото, където можете да съберете вдъхновение за така харесвания в целия свят, включително и у нас Scandi Cool стил - скандинавският дизайн, характерен с прости форми, чисти линии с фокус върху естествени материали, особено много дърво. Стилът е идеален за хора, които искат минималистично усещане с акценти от по-наситени цветове, свеж, но комфортен дизайн. Започнал е през 50-те години на миналия век в скандинавските страни Швеция, Дания, Финландия с идеята да се създават прости, функционални пространства, които да култивират чувство за топлина. 


Сиви, бели и черни са обикновено представите за интериори, вдъхновени от Scandi Cool, особено у нас, където често се сливат представите за минималистичен и скандинавски дизайн. Но в действителност нещата не стоят точно така. Скандинавците имат отношение към ярките топли акценти, с които да внесат малко повече настроение в мрачните студени дни. И сякаш, за да се противопоставят на представата за леко мрачен, сив минимализъм, много дизайнери и компании тази година показаха цветни ярки продукти и щандове. На снимките по-горе можете да видите многоцветния диван на Farge & Blanche от колекцията им мека мебел Norma, текстил в ярки цветове на  Kvadrat, предложения за гъвкаво работно пространство в розово на Four Design®, нов шезлонг, версия на дивана Outline Sofa  на Muuto в същата гама и др. 


Панаирът ясно показа ефекта от скандинавския бум през последните години с богатството от новостите, представени от традиционните компании като Fredericia, Carl Hansen, Brdr. Krüger и нови издания на модерната класика на Fritz Hansen. 80 процента от изложителите бяха от скандинавските страни, но от останалите 20% чуждестранни изложители основната част бяха големи имена в областта на италианския мебелния дизайн, а Paola Navone беше тазгодишния почетен гост. Нейната инсталация наречена "Там ма да" (на тайландски - "всеки ден" или "обикновен") още на входа създаваше у посетителите на панаира изненадващо цветна прелюдия към престоя им.


Скандинавският дизайн е известен и със стремежа да се използват естествени материали, които лесно могат да се рециклират. За това не е изненада, че наградата за най-добър продукт по време на панаира беше спечелена от  Jin chair – стол от ленени влакна от японския дизайнер Jin Kuramoto за шведския производител OFFECCT. Столът е необичайно лек и с високи технически характеристики.


Beckmans College of Design показа работи на 6 студенти, работили съвместно с големи шведски фирми, които включват различни продукти – от скулптурен разделител на пространството в интериора до шезлонг във формата на сладка - китайско късметче.


Luca Nichetto представи своето ново кресло Mame, също в меки извити форми и топъл цвят, както и много от изброените вече нови продукти. Всички те потвърждават тази тенденция към дизайн с елегантно заоблени форми в мебелния дизайн, която забелязахме и на изложенията в Кьолн  и Париж през януари.

+8
Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари