Стил и екология в едно

Пасивна къща в долината Монморенси. Архитектурно студио KARAWITZ
08.07.2010
Архитектурно студио KARAWITZ
222
къща, ефективност, енергийна, пасивна къща, архитектура
Пасивна къща в долината Монморенси
Източник: Hervé Abbadie & Архитектурно студио KARAWITZ

Дизайнът на  проектите се формира чрез проучвателен, прагматичен и творчески подход, основаващ се на физическия и социален контекст, на собствените социални, естетически и екологични ценности.


Автор на проекта: Архитектурно студио KARAWITZ
Снимки: Hervé Abbadie & Архитектурно студио KARAWIT


  
 Hervé Abbadie & Архитектурно студио KARAWITZ Жилищна площ:     161 m²
Енергия, необходима за отопление и топла вода:     11kWh/m²  годишно
Първична енергия:     30,8 kWh/m² годишно
Въздухонепроницаемост:     N50 = 0,48 V/h
Метод на изчисление:     PHPP
Основи:     Стоманобетон
Изолация основи и стоманобетонна плоча:     Полистирен
Конструкция:     Масивни дървени панели
Външна изолация:     Целулозна вата, дървени влакна
Облицовка:     Бамбук
Външна дограма:     Дървено-алуминиева с коркова изолация
Остъкляване:     Тройно остъкляване
Боя:     Без разтворители
Осветление:     Флуоресцентни тръби


     

Основната цел при проектирането на тази къща е съчетаване на трезвен, модерен архитектурен език с най-високите технически стандарти за енергийна ефективност. Вдъхновението е почерпено от логиката и естетиката на традиционната архитектура.

Мястото, където е реализацията, се намира на северозапад от Париж, в южните склонове на гората Монморенси. Около древна църква от ХII в. се развива градският център, състоящ се от тесни улички, дворове и малки градски къщи. Парцелът се намира в центъра на града, непосредствено зад църквата, и задължително се изисква становището на Службата за опазване на архитектурните паметници. Мястото е комуникативно, защото е в близост до градската библиотека, магазини и жп гарата.Hervé Abbadie & Архитектурно студио KARAWITZ

Градоустройствената разпоредба за парцела не позволява прозорци на нивото на очите на изток, запад и север, а плоските покриви са забранени, което до известна степен предопределя  формата на къщата. Тази форма архитектите превръщат в абстракция, като обличат целия обем (стени и покрив) с един воал от бамбук. Това създава скулптурна форма, чиято рехава прозрачна облицовка й придава лекота и дълбочина. Светлината се пречупва през фиксираните на разстояние бамбукови стъбла, като в зависимост от позициите на слънцето и положението на капаците в интериора се създава различна атмосфера.
Простотата на проекта и дизайна е основен приоритет. Разпределението на помещенията е логично, материалите са естествени, техническите инсталации преминават в един централен елемент (гръбнак на къщата) и дори осветлението следва естествена линия – флуоресцентните тръби рисуват линията на гръбнака. На пръв поглед сдържана, къщата крие висока степен на многообразие в обикновения всекидневен живот – капаците придават различни нюанси на фасадата и интериора. Чрез кръгли отвори в дървените плоскости по стената на кухнята и стълбището прониква светлина, създават се визуални връзки. Стаята за музика на приземния етаж и стаята за игра на най-горния могат да бъдат разделени от останалото пространство.


  
Hervé Abbadie & Архитектурно студио KARAWITZ

Много важен елемент от проекта е така нареченият гръбнак, който се състои от широки дървени панели (60 см),  разположени на разстояние 90 см, и разделя пространството на две части в съотношение 1:2. По-голямата част се намира в южната страна и включва хола и спалните, а по-малката е разположена в северната страна, където се помещават сервизните помещения. Този елемент е както структурен, така и функционален и формира пространството. Неговите компоненти служат като колони, придават ритъм на пространството и обхващат техническите съоръжения. Достъпен от двете страни, понякога затворен, понякога открит, централният елемент служи като шкаф, етажерка или оформя пространството. Той обхваща кухнята, пералното помещение и вентилационните шахти, които са отчасти видими – представляват част от естетическата концепция и правят нагледна вентилационната система.

На металния балкон на южната фасада е монтирана релса, по която се движат сгъваемите капаци. Това придава допълнителна дълбочина на вътрешното пространство.


Hervé Abbadie & Архитектурно студио KARAWITZ

Къщата е построена предимно с екологични строителни материали – масивни дървени панели за конструкцията, целулозна вата и дървени влакна за изолацията, естествени бои.

Фотоволтаичните панели на покрива правят от този дом една Energyplus къща (по френските норми).

 

Закони Нормативна база Коментари