Стикерите за стена - новото изкуство при обзавеждането

Един стикер за стена пасва еднакво добре, както на детската стая, така и в кухнята.
28.02.2018
Константин Димов
739
интериорен дизайн, стикер за стена, стикер, залепване на стикер
Smiles - Един стикер може да промени настроението в стаята
Източник: Майруум декор ЕООД, www.myroom.bg

Стикерът за стена се счита от дизайнерите за „малкия брат” на тапета. Най-хубавото е, че само с няколко  движения на ръцете сте го нанесли върху стената и стаята изглежда по нов начин.
Вместо да се мъчите с чук и пирони да закачите картина с рамка, може стикерът без много усилие да бъде залепен. На пазара се предлагат хиляди варианти на стикери в безброй много образци, форми и цветове. Повечето се състоят от едно самозалепващо се пластмасово фолио от винил и PVC. То или е оцветено в един – единствен цвят, или пък е украсено с дигитално принтирани мотиви. А лепилото на обратната му страна е полиакрилат, който се маха много лесно.


Правилната основа за стикера за стена
Принципно той може да се залепи почти на всякакви основи, дори върху тапети. Също и по шкафове, плочки, стъкло или порцелан, и така стикерът осигурява индивидуално излъчване.


При глинени мазилки, както и при повърхности, които са хидрофобни (т.е. отблъскват водата) или върху тях е нанесена силиконова или латексова боя, може при определени обстоятелства стикерът да започне да се отлепя от основата след известно време. Същото важи и за повърхности, които са облицовани с тефлон.


Важно е да се знае, че върху прясно измазана стена може да се поставя стикер, дори нещо повече: тя е чудесната основа за един стикер, обаче  трябва да са минали 10 дни от боядисването, за да може боята наистина да се втвърди.


Още съвети:
Направете пробно залепване преди поръчка или покупка, за да избегнете неприятни изненади. Трябва да се има предвид състоянието на повърхността, която искате да облепите. Стикерите не могат да се лепят върху груба мазилка. Ако стената е по-грапава, или боята се лющи се препоръчва да се пробва с ивица от специална лепенка. Така ще тествате дали стената ще е подходяща за облепване със стикер.


Някои производители предлагат пробни екземпляри и може да опитате върху стената у дома, преди да поръчате големия стикер, но преди това трябва  да сте избрали мотив и да сте решили къде точно да го сложите.


Стикерът в детската стая
Правилата за поставянето му е сходен както за другите стаи. Имайте предвид, че стикерът тук не трябва да играе роля на пасивна украса за стената, а да е добре вплетен в обзавеждането и общата декорация. Тогава той ще събуди творческото у детето, докато то си играе. Според мотива е възможно малчуганите да усетят стаята по много различен начин, все едно е част от обзавеждането.  Това може да бъде приказен дворец с изненади, или да пъзел (включително и от думи върху стената като ребус), или пък цветно дърво с различни лабиринти.


Стикерът може сами да си оформите или да прибегнете до масов модел. Ако не искате да си купите мотив, който го има по лавиците, то тогава при многото производители можете да го заявите и те да ви го произведат или принтират. Използвайте творческия си порив, и го съобразете със сайта на производителя, включително предлагани цветове, шрифт, светлосенки и др. Който иска собствени символи или снимка да му бъда принтирана, е най-добре да направи запитване и да разбере дали и как желаният мотив може да се реализира под формата на тапет.


Как се маха стикерът?
Той се отлепя както обикновена лепенка, но първо се затопля със сешоар. Съблюдавайте уредът да не е много горещ и след това стикерът трябва леко да бъде повдигнат с остър нож от единия му край.


Ако пък стикерът е поставен върху тапет, то задължително трябва ножът да попадне между стикера и тапета с цел да не се повреди тапета. След това просто го отлепете бавно. Имайте предвид, че заради слънчевата светлина е възможно след отлепването да остане цветова разлика върху стената. Боята върху стената, заради слънчевите лъчи леко избледнява и стикерът може да остави своя отпечатък върху нея.

+9
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари