Стефанината къща в Боженци.

Старата Стефанина къща е принадлежала на известния боженски Парлапанов род.
15.11.2012
Стефанина къща
15
Стефанина къща, възрожденска къща, архитектура, селска къща
Стефанината къща в Боженци.
Източник: арх. Стефани Миланова

През 1947 г. къщата се сбогува с последните си обитатели и след това е разрушена почти до основи от времето. Идеята за възстановяване на къщата е на арх. Стефани Миланова, чиито корени са от същия боженски род. Нейната любов към рода и родината, желанието да се съхранят традициите, историята и българския дух я вдъхновяват да възстанови къщата по Европейската програма за развитие на селските райони.   

През 2005 г., когато започва да работи по проекта за възстановяване на старата родова къща в Боженци арх. Миланова живее и работи в САЩ. След като проекта е съгласуван с "Дирекция паметници на културата" и одобрен от Европейската програма за селски туризъм, арх. Миланова се завръща в България и се захваща с голям ентусиазъм и амбиция за осъществяването му. Тя изцяло организира и ръководи изпълнението на проекта. Строителството стартира през март 2007 г. Реализацията е свързана с големи трудности – мястото е трудно достъпно, пътищата са тесни и стръмни калдаръми, има дефицит на квалифицирани майстори, трудно се осигуряват необходимите материали. Но въпреки това, проектът върви по план. 

Къщата се възстановява в духа на старите строителни традиции – всички материали са естествени, а архитектурата е характерната за региона от периода на българското Средновековие. Дебелите каменни зидове на първия етаж са със сантрачи, чардакът е декорариран  с традиционни орнаменти, дюшемето и сачака са от импрегниран дъб, а покривът е с големи каменни плочи.  

По време на строителството арх. Миланова наблюдава всеки етап и обикаля историческите забележителности в района - манастирите,  старите махали в планината и древните останки от селища. Тя разговаря с местните майстори и хората, които пазят старите занаяти, за да почерпи от тях опит и да пренесе автентични и типични детайли в строящата се къща. За обзавеждането на къщата арх. Миланова купува кенарени платна и халища,  покривки и черги, дикани и дървени съдове, съхранени от старите хора в района, така че всичко, включено в интериора на къщата изцяло да пресъздава бита и духа на боженските традиции. 

Голямото огнище /оджак/ в дневната носи интересната  история  от бита на Боженските родове. В древните времена традицията повелявала, когато се роди мъжко чедо в къщата, да се отиде в гората, да се избере един дебел клон от най-здравото дъбово дърво. Този клон да се извие и да се върже така, че да расте извит, докато момчето порастне и стане за женитба. Тогава цялото семейство и хората от рода се събирали и се захващали с построяването на новата къща за младото семейство, а извития дъбов клон се отсичал и се оставял да съхне една година, през което време къщата била завършвана. Основният елемент в къщата бил оджака, където се вграждало извитото дъбово дърво и оформяло дъговидната форма на огнището. В духа на тази традиция е направен и оджака в Стефанина къща, за който извитата  дъбова греда с орнаменти, изработена преди 270 години е подарена от най-близкия останал роднина  в Боженци, който я е запазил от старата разрушена къща.

Откриването на къщата за гости става в края на  2008 г., с участието на децата от ансамбъл "Габровче", изпълнители на народни песни и танци и голямо празненство за всички близки, приятели и съседи, в духа на народните традиции и обичаи. От музея в Боженци  по случай откриването, е подарено родословното дърво  на големия боженски род, чиито  бит и дух е възкресен отново. Къщата е кръстена на баба Стефана, родена на това прекрасно място, която е и любимата баба  на сегашната стопанка  - арх.Стефани Миланова. Всички гости, посетили Стефанина къща, остават очаровани от духа и атмосферата в този боженски дом. Освен обстановката, впечатляват и вкусните специалитети, с които ги посрещат - голяма домашна вита баница, традиционно боженско кафе в джезве с канела и ароматен билков чай от планината над китното село.Така е продължена една Боженска приказка и е запазена за следващите поколения, за да се гордеят с българския си род и традиции.

+20
Автор: Стефанина къща
Закони Нормативна база Коментари