Старт на Wienerberger Brick Award 2018

Номинации се приемат до края на 2016.
01.11.2016
Винербергер ЕООД
7
wienerberger, brick awards, конкурс, архитектура, керамика
Надпреварата за Wienerberger Brick Award 2018 започна.
Източник: Винербергер ЕООД

Един от най-големите архитектурни конкурси – Wienerberger Brick Award - ще проведе 8-мото си поред издание в началото на 2018 година. Конкурсът на компания Винербергер има за цел да отличи най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката. Чрез престижния конкурс се изтъкват устойчивостта и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди придават на съвременната архитектура.

Над 300 архитекти се състезават на всеки две години за награден фонд в размер над 30 000 евро в 5 категории – жилищни сгради, обществени сгради, реконструкции, градски и специални решения, устойчивост и интеграция. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

През 2012 в международното жури участваше и български архитект – арх. Пламен Братков. През тази година международната церемония се проведе през май във Виена, съпровождана от лускозен алманах, представящ 50-те финалисти на конкурса от цял свят.

От 2008 година досега над 15 български проекта са се съревновавали за призовите места наред с проекти от цял свят.
Българските проекти, достигали до финалите досега са:  

  • 2008 г. – Арх. Светла и Чавдар Йотови с Офис сграда „Ротонда“, 
  • 2010 г. – Арх. Пламен и Росица Браткови от Аедес Студио с проект жилищна и офис сграда „Жаклин“,
  • 2014 г. – Аедес студио с проекта „Жилищна и офис сграда „Червената ябълка“, отличена като специално решение.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да са от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и др.). 

В България Винербергер стартира т.н. национална селекция.
Право да участва в националната надпревара има всеки, които е подал нужната информация за номинирания проект и е спазил изискванията на конкурса. В него могат да участват всички сгради, завършени през последните 2 години. До края на календарната и четна 2016 година се приемат заявки и информационни материали за кандидатстващия проект. В началото на следващата 2017 (нечетна) година независимо жури избира победителите в националния конкурс, които ще продължат надпреварата и ще представят България на международно ниво. 

Заповядайте на първата по рода си изложба
За първа година в София ще се представи и изложба с 60 пана с архитектурни проекта на участници и победители от Wienerberger Brick Award 2016. Изложбата ще се проведе от 14-ти до 28-ми ноември на пешеходния надлез зад НДК – „Мостът на влюбените“. На изложбата посетителите ще могат да се насладят на иновативни и креативни решения за еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища, жилищни комплекси и ниско енергийни жилищни и обществени сгради. Архитектурата е подбрана от целия свят и представя изключителни постижения при приложението на строителната керамика. Изложбата е под патронажа на Столична община и ще бъде лично открита от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, като официалната церемония ще бъде на 15-ти ноември от 12:00 часа. 

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 204 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа. 

Автор: Винербергер ЕООД
Закони Нормативна база Коментари