Старинното среща новото - библиотека Ервин Сзабо в Будапеща

Реставрацията и разширяването на основ ната библиотека на столицата е една от най-големите културни инвестиции на Будапеща.
15.11.2008
Велукс България
382
велукс, библиотека Ервин Сзабо, градска библиотека, реконструкция на покрива
Източник: Велукс

Дата: 1889/2001 Реконструкция на покрива
Град: Будапеща
Страна: Унгария
Архитект на реконструкцията: Петър Хегедус и студио
Снимки: Архив ВЕЛУКС


История
Новото крило на Градската библиотека Ервин Сзабо в Будапеща, известно като крилото на Хегедус, представлява продължение на еклектичния дворец Венкхайм от 1889г., първоначално построен като жилище на местен аристократ. Необароковият стил представя както бароковата традиция на Дрезден (екстериора на сградата), така и стила от Луи XV (интериора). През 1931 дворецът става библиотека. Реставрацията и разширяването на основната библиотека на столицата е една от най-големите културни инвестиции на Будапеща. Тя е конструирана да може да отговаря на многобройните изисквания към една библиотека: пространство и светлина, проходими етажи, достъпни и лесни за обслужване стаи. Постройката е разположена в Пеща - частта на Будапеща, близо до идеалния център. Всички обкръжаващи сгради са архитектурни произведения в различни исторически стилове. Много от тези постройки са културни паметници и притежават изключителна архитектурна стойност.Концепция/идея
Архитектът е отделил специално внимание на характера на улицата и на хармонията при реконструкцията на трите части на галерията. Интензивното усвояване на пространството и обилно осигурената дневна светлина навсякъде в постройката са задължителни концептуални цели в новото крило на библиотеката. В общи линии, Петер Хегедус, изтъкнат унгарски архитект и неговите колеги, са проектирали специален покрив с формата на пресечен, обърнат конус за новото крило. Основната идея е да се усвои възможно най-много слънчева светлина и да се използва оптимално дневното осветяване. Изборът на строителните материали прекрасно отговаря на принципите на модерната архитектура, а стилът отговаря на традиционните ценности и е в хармония със съседните сгради. Крайната цел на архитектите е да комбинира практичното с многообразните изисквания на сградата.

Функция
Крилото на Хегедус е връзка между новата и стара част на библиотеката. Тя се състои от  три сгради: дворецът от XIX век (обявен за паметник на културата), бивша жилищна сграда и новопостроеното крило. Дворецът е най-доминиращата постройка от комплекса и със своя защитен от закона интериор, позволява да бъде изпозван само като читалня. Поради тази причина, същинската и основна сграда е осем етажното ново крило, построено като библиотека: пространство, светлина и лесен достъп се смесват и допълват останалите две постройки.Екстериор и прозорци
Във вътрешната част на композицията е осеметажната сграда с покрив, във формата на обърнат, прекъснат конус. Тя се намира във вътрешната част на двора. Проектирана е по начин, по който се осигурява слънчева светлина през целия ден. Покривните прозорци са разположени по целия покрив, наподобяващ конска подкова. За осигуряване на достатъчно количество светлина, покривни прозорци VELUX са избрани като най-подходящото решение.Дневна светлина и интериор
Крилото на Хегедус осигурява голямо количество дневна светлина от партера до подпокривния етаж. Слънчевите лъчи обливат помещенията през целия ден и не случайно тук са офисите. Основният източник на светлина в подпокривния етаж са покривните прозорци. Дори при северно разположените прозорци светлината достига и прониква през прозорците. Тук, в северната част, има и голяма тераса, за посетителите. 

Материали

Покривните прозорци VELUX са така дискретно вградени в покривната конструкция, че остават почти незабелязани отвън. Поцинкованите ламаринени плоскости се оказват най-подходящото и надеждно покритие, а цинковите обшивки на прозорците - идеалната свръзка. Покривната конструкция е стоманобетонна плоча с изолация, за да се запази температурния баланс в помещенията.
За покривните конструкции на на старинни, защитени от закона сгради, които трябва да бъдат реконструирани не съществуват архитектурни правила, които могат да бъдат научени от четене на технически наръчници. Във всеки конкретен случай трябва внимателно да бъде анализирана архитектурата на сградата и да се следва ритъма и пропорциите, за да се предложи и проектира най-доброто решение с покривни прозорци.
 ВЕЛУКС България ЕООД
1618 София, кв. Павлово
ул. “Пелистер” 6
тел./факс: 02/955 99 30, 955 95 26
bulgaria@velux.com
www.velux.bg

TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари