"Стаите на открито"

Възползвайте се максимално от всяко налично пространство , за да прекарвате времето на открито.
14.07.2014
Теменужка Захариева
732
интериор, градина, веранда, стаи на открито, балкон или тераса
Дори и на малките балкони можем да създадем уютно кътче на открито.
Източник: www.archinspire.org

Лятото е времето, когато ни се иска да прекарваме максимално дълго навън, сред природата, в градината или на терасата. Да се храним, да посрещаме приятели и гости, а понякога – дори и да подрямваме на чист въздух.


'Стаите на открито' не са нещо ново, но през последните години сякаш претърпяха нещо като преоткриване и тенденцията е там да се пренасочва все по-голяма част от времето, прекарано у дома. Това е един начин да създадем домашен уют на верандата, на двора, под навеса.

1.    2.  

1. Достатъчно да извадим старите бродирани покривки на мама и баба, www. bellemaison23.com
2.Шезлонг с меки постелки сред зеленина и уютът е създаден!, www.honeysucklelife.com


И съвсем не е задължително това да изисква много инвестиции. Само с едно боядисване, например,  можем да добавим усещане за прохлада на най-приятното място през лятото – верандата. Но можем да използваме и малко повече въображение и да боядисаме тавана й в лилаво, както е в примера по-горе. Или да помислим за оригинално осветление – като това, разположено под пейката. Така то ще е защитено и едновременно с това създава приятна атмосфера без да се натрапва.

        2.
1. Боядисайте верандата в атрактивен цвят и създайте усещане за прохлада,  www.odietamoblog.blogspot.com
2. Възползвайте се от всяко пространство , за да прекарвате времето на открито, www.marieclaireidees.com


И липсата на двор или голяма веранда не е оправдание – с малко повече фантазия и усилие, дори и на малките балкони в големия град можем да създадем уютно кътче на открито. Понякога е достатъчно да извадим старите бродирани покривки на майките и бабите си, да покрием някои стари столове с нещо меко и приятно и да подредим един кът за хранене сред зеленината на терасата.

1.     2.      
1. Използвайте малките пространства между сградите, Burns and Beyerl Architects
2. Може да създадете неповрторима стая на открито, ако имате външна камина,   Denver Interior Designers & Decorators markdesign, llc


Или просто да подредим няколко саксии с цветя и зеленина (които през другите сезони можем просто да приберем вътре) и между тях да разположим любимия си шезлонг и малка поставка за книга или чаша до него.

Можем да използваме спасени от изхвърляне стара дървена пейка, сандъче или кутия за инструменти – всеки такъв предмет би могъл да ни послужи добре при подреждането на уютно кътче за наслада на хубавото време. Така старите предмети ще продължат живота си и ще ни осигурят така важния личен акцент в декорацията. А това може да се окаже и любимото място за почивка за всеки от семейството.  


Пространствата на плоския покрив могат да се използват за оформяне на кътове за отдих и срещи, archinspire.org

И малките пространства между сградите могат да се използват за създаване на приятен кът за хранене на открито – стига да има добре поддържана зеленина и място за малка масичка със столове. Но, ако и с такова пространство не разполагаме, можем да използваме и покрива. Това напоследък се случва все по-често, най-вече в големите градове – срещат се дори и зеленчукови градини на покрива.

1.    2. 
1. Всяка веранда може да бъде превърната приятна семейна стая , www.HGTV.com
2. Дървената настилка и съндъчета придават особен чар на балкона, www.weheartit.com


Уютът и приятната атмосфера, както можете да видите от снимките, могат да се създадат и с много и с малко инвестиции – всичко зависи от желанието и въображението ни. Но идеята за стая на открито е нещо, което си струва усилията. И е важно е да се възползваме максимално  от всяко налично пространство, за да създадем приятно място, където да се радваме на лятото дори и когато не сме във ваканция. А и едва ли има по-приятен начин да започнеш деня си от това да изпиеш първото си кафе на открито, сред цветя и зеленина.

Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари