"Стаите на открито"

Възползвайте се максимално от всяко налично пространство , за да прекарвате времето на открито.
14.07.2014
Теменужка Захариева
11
интериор, градина, веранда, стаи на открито, балкон или тераса
Дори и на малките балкони можем да създадем уютно кътче на открито.
Източник: www.archinspire.org

Лятото е времето, когато ни се иска да прекарваме максимално дълго навън, сред природата, в градината или на терасата. Да се храним, да посрещаме приятели и гости, а понякога – дори и да подрямваме на чист въздух.


'Стаите на открито' не са нещо ново, но през последните години сякаш претърпяха нещо като преоткриване и тенденцията е там да се пренасочва все по-голяма част от времето, прекарано у дома. Това е един начин да създадем домашен уют на верандата, на двора, под навеса.

И съвсем не е задължително това да изисква много инвестиции. Само с едно боядисване, например,  можем да добавим усещане за прохлада на най-приятното място през лятото – верандата. Но можем да използваме и малко повече въображение и да боядисаме тавана й в лилаво, както е в примера по-горе. Или да помислим за оригинално осветление – като това, разположено под пейката. Така то ще е защитено и едновременно с това създава приятна атмосфера без да се натрапва.

И липсата на двор или голяма веранда не е оправдание – с малко повече фантазия и усилие, дори и на малките балкони в големия град можем да създадем уютно кътче на открито. Понякога е достатъчно да извадим старите бродирани покривки на майките и бабите си, да покрием някои стари столове с нещо меко и приятно и да подредим един кът за хранене сред зеленината на терасата.

Или просто да подредим няколко саксии с цветя и зеленина (които през другите сезони можем просто да приберем вътре) и между тях да разположим любимия си шезлонг и малка поставка за книга или чаша до него.

Можем да използваме спасени от изхвърляне стара дървена пейка, сандъче или кутия за инструменти – всеки такъв предмет би могъл да ни послужи добре при подреждането на уютно кътче за наслада на хубавото време. Така старите предмети ще продължат живота си и ще ни осигурят така важния личен акцент в декорацията. А това може да се окаже и любимото място за почивка за всеки от семейството.  

И малките пространства между сградите могат да се използват за създаване на приятен кът за хранене на открито – стига да има добре поддържана зеленина и място за малка масичка със столове. Но, ако и с такова пространство не разполагаме, можем да използваме и покрива. Това напоследък се случва все по-често, най-вече в големите градове – срещат се дори и зеленчукови градини на покрива.

Уютът и приятната атмосфера, както можете да видите от снимките, могат да се създадат и с много и с малко инвестиции – всичко зависи от желанието и въображението ни. Но идеята за стая на открито е нещо, което си струва усилията. И е важно е да се възползваме максимално  от всяко налично пространство, за да създадем приятно място, където да се радваме на лятото дори и когато не сме във ваканция. А и едва ли има по-приятен начин да започнеш деня си от това да изпиеш първото си кафе на открито, сред цветя и зеленина.

+4
Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари