Среща на противоположности в нео етно стил

Предизвикателството за собствениците на този нестандартно стандартен апартамент започва от закупуването му.
08.07.2010
ВЕСЕЛА МАРКОВА
8
СПА и уелнес, плувен басейн, комфорт
Среща на противоположности в нео етно стил
Източник: Още за къщата

Предизвикателството за собствениците на този нестандартно стандартен апартамент започва от  закупуването му. Построената през 1987 г. жилищна кооперация предлага изключително добра локация, но решеното стандартно вътрешно апартаментно пространство се явява по своему ограничаващ фактор за реализирането на идеите на младата двойка за съвременен и модерен дом. Ето защо още от самото начало те предприемат радикални промени, премахват вътрешна преградна стена, като приобщават входното антре към дневната и трапезарията, изграждат кухненски бокс, добавят нова врата и дрешник. Интересното в случая е, че огромното желание на младото семейство да създаде своя дом провокира и поражда идеи, които те съвместно доразвиват и реализират. В жилището се обособяват две зони, ден и нощ, като разграничаването помежду им е категорично. Стремежът да се подсигури комфортен дневен тракт и максимално защитена от шум зона за почивка е всъщност водещият за интериорното преразпределение мотив. Първоначалният ремонт на апартамента отнема около пет месеца.

При нанасянето на семейството напълно са завършени спалните и кухнята, а дневната и трапезарията предстoи да бъдат обзаведени. Техническата мисъл на Тони  и увлечението на съпругата му към интериорния дизайн и декориране заработват в тандем, за да се намери подходящото решение за всеки елемент и детайл. На този етап те избират минимализма и семплото звучене като стил за мебелировката на тези помещения. И може би точно тогава двойката се изправя пред най-голямото предизвикателство на бъдещия си дом. Многобройните пътувания на младото семейство, срещите им с различни обичаи и култури, запечатаните в сувенири и художествени творби сантиментални спомени, събирани от цял свят, всичко това трябва да бъде стилно съвместено и поместено в рамките на 130-те квадрата жилищна площ. Сами разбирате това се оказва една никак не лесна задача.

Увлечение може би не е най-точната дума, с която могат да се опишат отношението и степента на значимост на интериорното оформление за Милена. Години наред тя възпитава у себе си естетски вкус, следи тенденциите, черпи информация, генерира идеи и се вдъхновява от красивото в работата на най-добрите архитекти в областта на интериорния дизайн. И така тя се заема сериозно със задачата да създаде хармония между разнообразните акценти и стила на интериора. Това което най-много й допада, са елементите на т. нар. нео етно стил. Конкретните идеи се зараждат като резултат от преднамерена символика и оригинални хрумвания в процеса на избистрянето на концепцията.

Цветовете са внимателно и целенасочено подбрани. С боите на Ceresit визуалната представа за цветовото оформление на стените от идея става реалност. Естествените материали и нюанси са още една слабост на семейството. Успокояващият цвят кашмир от антрето  неусетно преминава в по-топлите и жълтеникави нюанси на дневната. В съседство трапезарията, решена в хладен сиво-син оттенък, в комбинация с метал е повлияна от източните теории на  фън шуй като символизира водата. Това е и мястото от дома, където домакинята релаксира и се чувства най-добре върху поставената там ратанова лежанка от “Бамболайн”. Още един от символите по фън шуй, кристалът, в трапезарията се среща в своите типични проявления като аксесоар, но също така и като едно наистина оригинално решение за декорация. Способността му да отблъсква лошата енергия навън от дома, е използвана от Милена, чиято изобретателност и фантазия превръщат стар кристален полилей в пробляскваща асиметрична щора за прозореца.

Кристалът на полилеите “Сваровски” диктува модата и в осветлението на останалите помещения в апартамента.
Кухнята с цвят зелена ябълка е свежото допълнение към дневния тракт, малките като обем стени са решени преднамерено в по-интензивен цвят. Кухнята е с оборудване от Faber Nardi, шкафовете са направени по проект на собствениците и са съобразени с тяхното желание да бъдат по-ниски и удобни за достигане. Мраморът “Кавала” в приглушено сиво е избран, за да оформи пода в антрето, стената над работния плот както и пода в кухнята и също е незаменим естествен материал като усещане за здравина и лукс. Дограмата в цялото жилище е изпълнена от “Вентакс” с немските профили Veka.

 Миризмата на истинско дърво в дома според Милена няма аналог. Паркетът от естествен бук създава топлота и уют. Дневната е обзаведена с етно мебелите на “Бамболайн” от английски орех и ратан, оригинална маса от ратан и зебрано фурнир, привнасящи източен и екзотичен привкус на обстановката. Интересно хрумване превръща автентичен параван от ратан в декоративна стена с ниши. Тук домакинята е аранжирала колекция от различни слончета, донесени от някой отдалечен край на света, а по Коледа статуетките отстъпват място си на празничната декорация. В антрето мебелите са индийски от тиково дърво с декорация от месинг.

Аксесоарите в този дом са богати, носители на характерен белег за идентичност и вкусови предпочитания, те генерират положителна енергия и внасят в дома източна символика. Като че ли най-напред вниманието акцентира традиционна фруктиера в ярки багри, донесена от Южна Африка. Лампа комбинация от китайски порцелан и индийска шапка заема достойно място в ъгъла на дневната, виетнамски керамични вази, индийски дървени фигурки, съдове от полски кристал, месингови аксесоари, декоративни свещи, плетени рогозки, китайски статуетки, с медальони с благопожелания. Картините са другата слабост на семейството. Екзотична девойка от Мanic в стил Гоген, откликва с ярки, чисти и наситени цветове, като своеобразен контраст на меката и топла цветова гама в дневната. Класически и стилни маслени творби на любими на семейството художници също са намерили своето място в дома.

Зоната за спане е отделена с две врати. Обстановката тук е спокойна, цветовете пастелни, аксесоарите пестеливи. Мебелите от “Евромебел” в спалнята са с изчистен силует. Акцент отново е кристалът, а оригиналното шалте от лисица, покриващо спалнята, е екцентричното допълнение с източен привкус. Женски тела от художничката Жулиета Младенова, изпълнени с пастел, са от любимите картини на Милена, нежното очарование на спалнята.

Детската стая е обширна и удобна, обляна в светлина. Мебелите са подбрани специално да подхождат на нуждите на четиригодишната дъщеря на семейството.
И работата по достигането на мечтания дом продължава... Идеите не престават да възникват и удоволствието от намирането на най-доброто им физическо проявление зарежда с енергия и ентусиазъм младото семейство да продължава напред...
 

Автор: ВЕСЕЛА МАРКОВА
Закони Нормативна база Коментари