Спечелете битката с мухъла в банята

Не използвайте противогъбични средства, в повечето случаи химикалите са по-вредни за здравето, отколкото самите плесени.
15.11.2015
Константин Димов
785
баня, плесен, влага, мухъл, мухъл в банята
Мухъл се чисти с предпазна маска и ръкавици
Източник: www.energie-tipp.de

Може ли са се избегне мухълът? На влажно плесените процъфтяват и си живеят особено добре в банята. И това не учудва никого. Битката с тях е упорита и трудна. Какво може да се направи по въпроса, съветва сайтът www.energie-tipp.de


В банята влажността на въздуха е висока. Органичен материал като косми, кожички и др. се явяват допълнителна храна за плесените. Мухълът предпочита да се засели в силиконовите фуги на душ-кабини и вани. Ето защо след ползване на банята веднага влажният въздух трябва да бъде изкаран от помещението. И това е особено важно, защото веднъж появят се гъбните спори, те се разпространяват чрез въздуха бързо в жилището и представляват риск особено за хора с алергия и болести на дихателните пътища.


Какво можем да направим в аванс?
1. Отопляване
- точно от него не трябва да се правят опити да се пести. Препоръчва се в банята да се подържа една постоянна температура от 24-25о С. Ако парното се включва само при къпане или вземане на вана, то стените се охлаждат твърде силно. Тогава един контраст между топлата вода и студените стени, особено при къпането генерира много водна пара , която допълнително се утаява върху плочки и фуги, заедно с водните пръски, които обаче не можем да избегнем. 


2. Проветряване – след вземането на душ отворете прозореца широко за около 5 минути и проветрявайте интензивно, за да се изтегли влагата. Още по-ефективно е прозорецът по време на къпането лекичко да е отворен. При бани без прозорец ще ни помогне един уред за изсушаване на въздуха, който засмуква влажния стаен въздух в един воден резервоар и го почиства. Апаратът  се нарича обезвлажнител за въздух. Тези уреди, според модела могат да обработват дневно от 10 л. до 30 л. Някои функционират като един термохигрометър и се включват автоматично при определена влажност на въздуха. 


3. Сушене и почистване – все пак забършете вана и душа в края на къпането, за да не остават телесни отпадъци във фугите. Проветряване и отопление вече няма да ви помогнат, ако вече мухълът се е заселил. Ако инвазията е силна, се обърнете към специалист, за да се изясни точната причина. Ако само на няколко места има черни точки, то можете сами да пробвате да го отстраните. 


4. Почистете и дезинфекцирайте засегнатите места с разтвор на кислородна вода или с високоградусов етилов алкохол (неразреден спирт, много силна домашна ракия). След това проветрете добре. Според експертите от службата ХЕИ често препоръчваната оцетна есенция не трябва да се използва в битката срещу плесените, тъй като тя съдържа органични вещества . Те могат по-скоро да подпомогнат растежа на спорите, отколкото да ги потиснат. 


5. За сухите плесени  можете да включите прахосмукачка, но при условие, че тя разполага с филтър за фин прах. Той предотвратява гъбичните спори да бъдат изкарани от задния край на машината, а не бъдат отново внесени в помещението. Най-накрая да напръскате с биологично разградим препарат против мухъл, закупен от търговската мрежа. Забършете евентуални остатъци след като мине времето му на действие.


6. В никакъв случай не използвайте фунгицидни (противогъбични) средства, тъй като в повечето случаи съдържат химикали, които са по-вредни за здравето, отколкото самите плесени и спори.


7. Не търкайте със сух парцал или четка по заразените места! Иначе спорите ще се разхвърчат във въздуха навсякъде. Най-добре работете с ръкавици и с предпазна маска, за да не се нагълтате със спори. След като сте се борили с мухъла, вземете душ и се преоблечете.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари