Спестовни съвети, които ще понижат разходите за отопление

Няколко лесно изпълними съвети, с които можем да спестим енергия през зимните месеци
15.01.2017
Константин Димов
1017
отопление, слънчеви панели, радиатори, икономия на енергия, термостати
Около 25% от изразходваната енергия годишно се числи към отоплението.
Източник: www.deavita.com

Разходите за отопление се покачват все повече в последните години. Ето няколко лесно изпълними съвети, с които можем да спестим енергия през зимните месеци, и по този начин дори да опазим околната среда. Около 25% от изразходваната енергия годишно се числи към отоплението. Затова е важно отделните стаи в дома да бъдат отоплявани правилно. За различните стаи се препоръчват различни температури.


Регулирайте температурата у дома, всеки градус е от значение
Вкъщи
е най-добре да се поддържа температура от около 20-22°С
Ако сте склонни да отоплявате повече е добре да знаете, че с всеки градус по-ниско понижавате разходите за отопление с 6%.
В кухнята спокойно можете да поддържате температура от около 18°С. Тук хладилникът, пералнята и печката се грижат за това да ви бъде осигурена допълнителна топлина.
В банята е добре живакът на термометърът да сочи дори 23°С.
В детската стая препоръчителната температура е около 22°С, за да не изнежвате прекалено малчуганите.
Някои специалисти съветват температурата в спалнята може да бъде понижена до 17°С. (Имайте предвид, че човек има нужда да бъде затоплен, за да заспи.


Отоплявайте само при необходимост
Управлявайте температурата в жилището, когато ви няма. Ако ще липсвате за 2 дни или за по-кратко можете да настроите температурата да падне на 15°С. Ако по-дълго ще ви няма в дома дори можете да оставите радиаторите да отопляват на 12°С.

Не твърде студено, но не и твърде топло. Който отоплява твърде малко, само за да спести няма да си направи услуга. Падне ли температура под 12°С твърде дълго време трябва да бъде отоплявано,за да се затопли стаята отново.

Разумното регулиране на температурата намалява разходите за електроенергия. Източник: www.deavita.com

Стаи, които не са правилно отоплявани и са твърде студени могат да бъдат поразени от плесени. Влагата кондензира именно на студените стени, а водата е чудесна среда да появата на гъбички. Затова е важно температурата да е минимум 15°С. Твърде много да се отоплява също е далеч от спестовната идея. В силно отоплявани помещения влажността на въздуха се понижава и по този начин рискът от появата на заболявания на дихателните пътища се увеличава.


Затваряйте вратите към слабо отоплените стаи. Вратите на стаите, които малко се отопляват не трябва да стоят отворени. По този начин се охлаждат помещения, които трябва да останат топли, докато други в които трябва да властва хлад биват ненужно затопляни. Проветрявайте правилно. Отваряйте прозорците цялостно за 10 мин., отколкото да ги държите в продължение на 60 мин., отворени наполовина. Това ще ви спести електроенергия. (виж тук как е правилно да се проветрява)


Добрата изолация спестява пари. Преценете само дали вие сами можете да свършите тази задача или да се обърнете към специалист. Висококачествената изолация може да издържи между 5-10 години, така че инвестицията си струва.


Вечер спускайте щорите. Щом се смрачи, пуснете щорите или пердетата. Щорите могат да спестят до 20% отопление, а пердето- до 10%, ако е достатъчно затоплено.


Най-големи загуби на топлина има при покрива.
Източник: www.deavita.comОсигурете свобода на вътрешните радиатори. Мебели, поставени непосредствено пред радиаторите спират движението на топлия въздух в стаята. Изолирайте повърхността зад радиатора зад радиатора с поне 5 мм дебел слой стиропор.  Попитайте за всеки случай в специализираните магазини и консултантите могат да ви предложат изолация, която сами да поставите. Използвайте нови строителни материали.


Ползвайте термостати. Те поддържат температурата постоянна, дори когато слънцето огрява стаята. Те могат да спестят от 4 до 8% разходи за отопление. Откажете се от допълнителни отоплителни уреди.  Вградете си програмируеми термостати. Те имат предимството и могат да напасват подаването на топлина според индивидуалните нужди. Уредите разполагат с електроника, която с точност до минути може да определи кога температурата се покачва и пада отново. През нощта термостатите обикновено се настройват на по-ниска температура, а сутринта отново да се вдига. Термостатите могат да се настройват различно за отделните дни от седмицата.


Премахнете въздуха от радиаторите. Тази задача обикновено се извършва от домоуправителите, които викат специализирана фирма. Идеалният случай е веднъж годишно да се премахне въздуха от радиаторите със специален ключ. Това се прави обикновено преди да е започнал отоплителния сезон. С тази мярка клиентите да спестят до 15%. Добре е да се прави редовен профилактичен преглед и на отоплителното помещение, където е  котелът. Това може да спести до 5% от разходите.


 Килимите създават топлина
В наши дни все повече хора имат теракота или каменни плочки, които се усещат като студени. Една от възможностите в случая да се помогне е застилането с килим. По този начин се понижава усещането за студ. Клиенти признават, че преди са усещали стаите като студени, а след полагането на килим ги усещат с близо 2°С по-топли. Освен това става и по-уютно.


 Източник: www.decotex.org


Слънчеви панели. За да имате топла вода може да си сложите слънчеви колектори на покрива. Те са добра алтернатива.


 


  


Източник: www.deavita.com

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари