СПА процедури в градината

Хидромасажната вана, парната кабина и финландската сауна могат да бъдат позиционирани както вътре в дома, така и в двора.
01.06.2008
сп."Още за Къщата"
244
сауна, хидромасажна вана, парна кабина, спа процедури
Източник: NOLA 7

Причините да изберете изграждането на собствен СПА център може да са много. От здравословните и чисто естетичните до възможността да споделите това удоволствие с приятели, те до една звучат добре. За много хора обаче, най-силният аргумент да си построят домашен СПА център е, че у дома релаксират най-добре. Концепцията за пълно отпускане и почивка сред познатата атмосфера на дома е най-добрият начин за възстановяване от стреса и натовареното ежедневие. Какви елементи ще използвате в домашния СПА център изцяло зависи от пространството, с което разполагате. Хидромасажната вана, парната кабина и финландската сауна могат да бъдат позиционирани както вътре в дома, така и в двора. Тъй като е писано и говорено много по темата за сауните и начина на изграждане, тук ще се спрем по-обстойно на останалите елементи от домашния СПА център.Водноструйният масаж, популярен още като Jacuzzi, е името на първата американска фирма, произвела вана с вградени дюзи за хидромасаж през 1955 г. Така марката се превръща в синоним на процедурата, която е била нова за света. Масажът се извършва от въртящи се водни струи. Още по-приятен ефект постигат новите технологии, които позволяват контролирано смесване на струя въздух със струя вода, което създава истинско удоволствие и усещане за пълна релаксация. Температурата на водата избирате и регулирате вие. Най-модерните вани предлагат възможност за промяна на процента въздух в подводната струя, което ви дава възможността да откриете перфектния баланс за вашето тяло.

Разнообразието от хидромасажни вани днес е голямо. Според вашия вкус, свободно пространство и средства можете да избирате между фабрични и монолитни. Те могат да бъдат с различни форми. Съществуват три вида фабрични вани - минивани, многоместни вани и вани за плуване. Повечето вани днес са с акрилно покритие. Има и такива, изработени от стъклопласт, дърво или полиетилен.Миниваните  са подобни на обикновените вани, с изключение на това, че имат монтирани допълнителни тръби за включване на хидромасажна помпа. Могат да се използват като заместител на нормалните вани в баните. Водата, както и при обикновените вани, се източва след всяка употреба. В стените им са монтирани специални дюзи за хидро- или въздушен масаж.Многоместните вани са по-големи по обем, снабдени с дюзи, съдове, при които ясно очертаните места за сядане са оформени още при изработката на ваната. Съществуват два вида многоместни вани - портативни и вградени, които могат да се монтират в помещение или на открито. Портативните вани са самостоятелни вани. При тях няма нужда от монтиране на тръби или от изкопни работи. За монтирaнето им е необходима стабилна хоризонтална повърхност и връзка към енергиен източник. Голямо предимство е, че ако решите да смените дома си, портативната вана може да бъде демонтирана и пренесена. Тя има автоматична филтрация и нагревателна система и е готова за използване по всяко време.

Вани за плуване - Ваната за плуване е по-дълга многоместна вана, която дава възможност за плуване и хидротерапия. Състои се от две обособени части - секция за хидротерапия и секция за “плуване на място”. Този вид вана позволява извършването на физически упражнения, терапевтичен масаж и отпускане в едно компактно съоръжение. В частта от ваната, предназначена за хидромасаж, обикновено има между 5 и 14 места за сядане. В противоположния край на ваната се намира секцията за “плуване на място”. Водата се засмуква от ваната чрез специална помпа, която я изкарва през дюза обратно във ваната, като се образува концентриран поток или широка вълна, подходяща за плуване или ходене на едно място. Налягането на водата може да се регулира в съответствие с плувните умения и силата на всеки плувец, включително е подходяща и за деца. Тази вана е компактна и превръща всеки двор или градина в център за свободно време и здраве. Предимство е също така, че съоръжението може да се използва целогодишно, като температурата на водата се регулира от потребителя.Преди да изберете точното място и вида на  вашето джакузи, трябва да се консултирате с проектанта, който ще направи всички необходими изчисления. Ако изберете да е разположено в двора, ще трябва да изградите стабилен фундамент, идеално нивелиран преди същинското монтиране на ваната. При монолитното джакузи трябва да се предвиди и допълнително място за монтиране на техническото съоръжение. В този случай бихте могли да използвате цялото си въображение, за да създадете нещо наистина уникално. Бетонното корито, облицовано с различна цветна мозайка, в съчетание с ефектно осветление, ще направи от този кът не само идеалното за релаксация място, а и най-атрактивното в къщата за събирания с приятели. Поддръжката на джакузито е подобна на тази на басейна, но значително улеснена заради по-малките му мащаби. Чистотата на водата се регулира с различни химикали, препоръчани от специалист.

Добре е да знаете, че производителите на фабрични вани дават 5 години гаранция на коритата срещу различни атмосферни условия  и 2 години на техническото съоръжение. Бетонното джакузи има  4 години гаранция на коритото и 1 година на техническото съоръжение.

 
Със сигурност бихте оценили и благотворното въздействие на парната баня - сърцето на класическия СПА център, наречена от римляните калдариум.  Помещението е топло, достигайки температура 40 градуса и влажност на въздуха до 100 %. Съчетаното въздействие на топлина и влажност  върху тялото стимулира обменните процеси, които подпомагат отделянето на натрупаните токсини. Така тялото се подготовя за последващи процедури като масаж с ароматни масла или пилинг. Чрез специални дюзи в парната баня могат да се впръскват различни аромати. Съществуват два варианта за парна кабина - да се изгради на място или да се монтира модулна. Обикновено модулните конструкции, които се предлагат на пазара са изработени от акрил, от ABS панели и др. Има ги в различни форми и размери и могат да се оборудват с подходящия парогенератор. Първата модулна конструкция на парна кабина от полиуретанови панели за българския пазар е внедрена от Нола 7. Тя е с форма на осмоъгълник – най-сложната за изпълнение, но и най-красивата. Тази форма е предпочитана заради възможността да се оформят удобни кътове за повече хора. Предимство на новата модулна кабина е също така, че вътрешното пространство е възможно да се променя функционално и да се трансформира и в други помещения, част от традиционния СПА център като тепидариум и лакониум*. Възможно е и цялостното изграждане на СПА центъра на модулен принцип вместо по класическата технология.

Високото качество на изолацията допуска използването на парогенератор с по-малка мощност, обикновено по-малко от половината от мощността за конвенционална стая със същия обем. Вътрешността на кабината е със стандартното оборудване, като пейките са с подлакътници за допълнително удобство на тялото. Изградената от този материал конструкция позволява  облицоването и декорирането на помещението отвътре с мозайка или керамика. Можете да изберете и ефектно осветление. Създадената от Нола 7 кабина не е много подходяща за монтиране в дома, тъй като изисква свободно пространство с размери най-малко 4.50 м на 4.50 м и с височина 2.70 м. Тя може да се впише чудесно в дворното пространство и е добро решение за малки хотели. Монтирането на модулната конструкция е лесно и спестява значително от времето, необходимо за изграждане на класическата парна баня. Тя рябва да бъде сглобена върху предварително изграден и идеално нивелиран, стабилен фундамент. Външните стени след това могат да бъдат декорирани с тиково дърво, мозайка или керамични плочки. В заключение е важно да кажем, че ако искате да имате наистина добър СПА център у дома, е хубаво да се посъветвате със специалисти какви помещения да използвате, как да ги разположите и какво оборудване да изберете.


*Тепидариумът е пространство, произлизащо от римските терми. Температурата в помещението е близка до тази на тялото, нагряването става постепенно без претоварване на сърдечно-съдовата система. Температурата е 30-40 градуса, влажността е 35-45 %. Препоръчваното време за пребиваване е около 30 минути, 2-3 пъти седмично.
*Лакониумът е разновидност на сауните с температура 55-75 градуса. Подходяща е за всички които не понасят високата температура на финладската сауна. Влажността е 35-45%. Препоръчваното време за пребиваване е 15-20 минути 2-3 пъти седмично.  

Автор: сп."Още за Къщата"
Закони Нормативна база Коментари