СПА дизайн у дома

В края на такъв забързан ден, мечтаем да помълчим и да поглезим тялото и сетивата си с отпускащи процедури и позитивна енергия. За съжаление обаче, не винаги може да отделим време и средства за посещение на уелнес центрове. Ето защо, все повече хора търсят начин да релаксират и да подсилят организма си със здравословна терапия в собствения си дом. 
09.09.2020
Деница Киркова, CEO Crystal spa and wellness
2611
парна баня, хидромасажна вана, домашно СПА, сауни, Кристал Спа & Уелнес, Уелнес у дома, приключенски душ
Дизайнерска сауна за дома - изтънчен дизайн който се вписва във всеки интериор
Източник: https://crystalspa.eu/bg

Темата разработи Деница Киркова – експерт в планирането и оборудването на спа и уелнес зони.


Напрегнатото ежедневие и динамичният график са неизменна част от съвременния живот. Всеки ден понасяме стресови ситуации и многобройни ангажименти, най-вече за сметка на личното си време и спокойствие. В края на такъв забързан ден, мечтаем да помълчим и да поглезим тялото и сетивата си с отпускащи процедури и позитивна енергия. За съжаление обаче, не винаги може да отделим време и средства за посещение на уелнес центрове. Ето защо, все повече хора търсят начин да релаксират и да подсилят организма си със здравословна терапия в собствения си дом. 


Сауна и йога у дома - Вашето лично холистично пространство


Уелнес кът у дома – вече не е невъзможно!
Спа и уелнес индустрията се развива с бурни темпове в стремежа към постигане на здравословен начин на живот. В глобален мащаб се забелязва тенденцията за обособяване на кътове за релакс и детоксикация в различни пространства от дома, което създава все повече предизвикателства за дизайна и строителството на хидротермални зони не само в обществените спа центрове, но и в частните домове. Независимо, че пространстовто с което разполагаме е малко, домашният спа център трябва да се проектира със същите специфики на своя по-голям първообраз, но в умален мащаб. От къде да започнем?
Когато се захващаме с подобно начинание, на първо място трябва да се ръководим от факта, че става въпрос за мокро помещение и от него не е добре да се пести. Неспазването на стандартите за канализация и вентилация, както и употребата на неустойчиви на прекомерна температура и влага материали може да доведе до разходи за много скъпи ремонти. Често хората подценяват важността на етапите по проектиране на такова пространство у дома и не смятат за нужно да се допитат до специалист. Това обаче е първата крачка в реализацията на домашната спа зона. При това, от важно значение е да потърсим професионалисти в областта, на които може да се разчита по време на всяка една фаза от изпълнението. Кристал Спа & Уелнес предлага продукти и услуги, насочени към професионалните и домашни спа зони. Компанията е фокусирана в предлагането на премиум клас спа оборудване, дизайн и спа консултиране. Индивидуалният подход и личните предпочитания на клиента са приоритет за екипа от специалисти. Дългогодишната пракитка на  експертите по планиране и натрупания опит в сферата на съвременната спа индустрия гарантира успешното изпълнение на всеки обект за обществено или лично ползване, в крак със световните тенденции.


Сауна за дома съчетание на простор, изисканост и елегантност във всеки детайл


Ограниченото пространство не е проблем
Една просторна баня може да се превърне в прекрасна уелнес зона. Ограниченото пространство и съвместяването на желаното оборудване в него, все пак налагат професионално планиране. Малката по площ квадратура изисква комбинирани решения, като сауна и приключенски душ с ароматни, светлинни и звукови ефекти. Предвиждането на отделна зона за релакс също е удачен вариант, с цел да се извлекат максималните ползи от хидротермалните процедури. Разполагаме с малко пространство, което очевидно значи, че трябва да се лишим от някои от удоволствията на обещствения спа център. Въпреки това, може да заложим на класическите за подобно място съоръжения, например:
 

Сауна за всеки кът във Вашия дом - неограничени възможности за форми и скосявания


Хидромасажна вана
Наричана още джакузи, хидромасажната вана представлява вана с монтирани в нея дюзи, които са свързани с циркулационна помпа, осъществяваща желаното въртеливо движение на водата около тялото. Специалната система предизвиква образуването на балончета, които имат ефекта на приятен воден масаж и стимулират кръвообръщението. Водната турболенция от своя страна масажира меките тъкани в тялото. Съществуват най-различни вани за хидромасаж – мини вани, многоместни и вани за плуване. Особено атрактивни са ваните с ефект водни вълни и оптимален хидромасаж на лежащо тяло. Съоръженията могат да бъдат свободностоящи или вградени, като се изработват от дърво, бетон, полиетилен и др. Акрил или фибростъкло Отлично качество предоставят ваните от висок клас фибростъкло. Те имат изчистен, елегантен дизайн и антибактериални свойства. Сауна или парна баня
Основната разлика между тези два метода за релакс се състои в това, че при сауната въздухът е относително сух, докато при парната баня влажността на въздуха е много голяма. Резултатът при двата варианта е отваряне на порите и цялостно отпускане на тялото и мускулите. Характерен за сауните е отдушникът, който обикновено е разположен в близост до пода и нагревателя. По този начин се допуска свеж въздух в сауната и нивото на влагата се ограничава. За разлика от сауните, парните бани разполагат с парогенератор, който предизвиква кипене на водата, превръщайки я в пара. Терапевтичните ползи от използването на двете съоръжения най-общо могат да се сведат до намаляване на мускулното напрежение, цялостна релаксация, подобрено кръвообращение. Насърчава се изпотяването, като порите се отварят и кожата се изчиства от токсини. Оптимален вариант е така наречената Био сауна, която комбинира 5 функции - класическа, топла въздушна баня, тропическа баня, ароматерапия и мека парна баня.


Комбинацията от силните водни струи от всички посоки, приятната музика и аромати има силен релаксиращ ефект


Приключенски душ
Приключенският душ е вид контрастна процедура, която комбинира термичния шок с масажното действие на водните струи. Характерно за този метод е, че загряването и охлаждането не са така
интензивни като при контрастните вани, или толкова резки, както при обливанията (изключение тук прави душът тип „водопад“). Може да се състои само от душ-глава (подвижна или фиксирана) или да се комбинира със странични дюзи. Това, което превръща тази процедура в приключение са различните видове водни струи - от хладна мъгла до тропически дъжд с едри капки, съчетани с приятна музика и ароматерапия. Всички те се управляват от електронен модул, който се грижи за постигане на максимално реалистично емоционално въздействие върху човека. 


Модулна сауна ново поколение за всеки дом или офис


Как да изберем правилното решение
Както вече споменахме, ограниченото пространство прави професионалното планиране още по-важен аспект. Нужно е преди всичко да се консултираме с опитен проектант, който да изработи подходяща планировка на пространството и да укаже съдействие при избора на възможно най-добрите съоръжения, съобразно предвидения бюджет. За целите на поддръжката е необходимо да се осигури нужния достъп до цялото оборудване и всички компоненти от него – въпрос, който голяма част от специалистите пренебрегват по време на проектиране на мокрите зони. Опитният спа проектант би могъл да даде правилен съвет относно инсталирането на модерни технологии и висококачествени електроуреди от последно поколение. От особена важност за уелнес зоната е осветлението. Изненадващо е колко отпускаща може да бъде една атмосфера, благодарение на светлината. Специални модели хидромасажни вани разполагат с широка гама от светлини за цветотерапия, както и възможност за смяна на цветовия режим според настроението. 


 

 

 

 

 


Телескопична сауна за дома
 

Ние от Кристал Спа & Уелнес  ще Ви помогнем да създадете най-добрата концепция за своята домашна спа зона. При нас ще получите професионален съвет и комплексно съдействие през целия процес по изграждане или реновиране на вашият мини оазис. 

 

 

 

 


 

Закони Нормативна база Коментари