Спалнята – удобство без компромиси

Спалнята е едно от най-съкровенните кътчета във всеки дом. Мястото за почивка и естествено възстановяване след всеки един изморителен ден.
15.01.2008
Весела Маркова
10
спално бельо, спалня, мебели за спалня
Спалнята – удобство без компромиси
Източник: Още за къщата

Спалнята е едно от най-съкровенните кътчета във всеки дом. Мястото за почивка и естествено възстановяване след всеки един изморителен ден. Създайте подходящите условия, за да бъде почивката ви наистина пълноценна.

Леглото:

От това къде ще отпочива тялото ви през нощта зависи цялостното състояние и кондиция на организма, през последващия ден. Освен сообразените размери от голямо значение са височината на леглото, неговото разполагане в стаята, стабилната конструкция и подматрачна рамка и вида матрак.

Гардеробът:
За спалнята гардеробът е почти толкова важен, колкото и самото легло. Добре пресметнатата необходима площ в гардероба гарантира подредена спалня, без особени усилия.

Скринът:
Незаменим за бельото и дрехите, които ползваме всеки ден. За предпочитане е скринът да има повече чекмеджета като брой, пред по-малко, но с голям обем.

Книгите:
Рафтовете за книги са изключително полезни в спалнята. Така любимите ви автори ще са съвсем близо до вас.

Електронните устройства:
По правило не е препоръчително да сте заобиколени от електронни устройства, особено по време на сън. Ако не може да се лишите от някои от тях добре е поне да ги отдалечите максимално от главата.

Осветлението:
Правилното осветление създава атмосферата. Избягвайте луминисцентните осветителни тела тъй като тяхната светлина е доста агресивна и натрапчива. Лампите при нощните шкафчета са важен елемент при планирането на спалнята. Те се съобразяват с височината на леглото.

Освен настолни тези лампи могат да бъдат стенни или висящи от тавана. Завоалирано скрито осветление много често се предпочита в спалнята. Добре се вместват и подови осветителни тела, аплици, вътре-гардеробно осветление, подвижно осветление за тоалетката, регулиращо се осветление


СПАЛНОТО БЕЛЬО – ОБГРАДЕНИ С НЕЖНОСТ И КРАСОТА


Може би и на вас ви се е искало поне веднъж да се поглезите с нов комплект луксозни чаршафи. Ефектните десени са достатъчен мотив да привлекат вниманието ни, но много по-важно за спалното бельо е качеството на материята.

Изискванията към тъканите за спално бельо са свързани най-вече с лесното гладене, мекота и приятно усещане при допир, устойчивост на тъканта при често изпиране, устойчивост на цветовете и десените. За здравината на плата от значение е методът на тъкане, както и степеннта на усукване на отделните нишки. Колкото по-стегнато са усукани нишките, толкова по-здрава е тъканта и по-качествени съответно чаршафите дълго време запазват своя добър външен вид. Най-често използваните материи за спално бельо са памукът, комбинация памук полиестер, сатен, памучен сатен, коприна, коприна и памук, лен и памук, вълна и памук, египетски памук.

Сатенените чаршафи изглеждат прекрасно, поддържат се лесно, но са твърде хлъзгави за спане и лесно се измъкват и набират. Копринените чаршафи предоставят най-добрия комфорт за тялото, изглеждат много красиво и придават лукс в обстановката.

Памукът е много подходящ за спално бельо, издръжлив и “дишащ” материал, трудността е при гладенето. Много практични са комбинациите от полиестер и памук, стига процентното съдържание на изкуствената съставка да не надвишава 50%.

Избирайки спално бельо добре е да помислите:

Купете най-доброто, което може да си позволите.

Проверете състава на тъкaнта, за да се уверите, че материята е подходяща.

Купете си поне два комплекта, така aще имате за подмяна, а спалнята ви ще изглежда добре винаги.

Проверете инструкциите за пране и поддръжка, изберете най-лесният вариант.

Потърсете комплекти, които лесно и красиво могат да бъдат комбинирани с дюс памучни чаршафи в цветовата гама на десенирания комплект. Така ще имате няколко опции, внасящи разнообразие в спалнята.

Десените в спалното бельо изненадват с дръзки и много оригинални идеи в последно време. Смели комбинации и цветове, мотиви “пълзящи” от възглавниците до чаршафите, сребро, злато, цветя, екзотика и спалнята променя облика си до неузнаваемост, а това носи настроение. Луксът в спалното бельо е много добре приет, водещите фирми предлагат изкусителни модели, колкото по-фрапантни, толкова и по-търсени. Идеята да бъдем различни никога не е важала в по-голяма степен, отколкото днес за спалнята.

Ние българите доста бързо заменихме семплите бели чаршафи за далеч по-екзотични десени, но добрият вкус все пак се налага и на пазара вече могат да се открият естетически много добре издържани модели, които далеч не са лишени от доза лукс и екстравагантност. Така скучните панелни фасади наред с разноцветните “кръпки” от топлоизолацията, вече се разнообразяват от тук таме простряните атрактивни спални комплекти.

Друга тенденция в спалното бельо е уклона към естествени материали и цветове, тенденцията господстваща оттдавна в интериорния дизайн. Ако искате вашата спалня да се отличава с добър вкус, в тон с последните тенденции, потърсете десен с рустиц мотиви, нежни цветя, бледи, топли и пастелни цветове.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари