Соларна енергия – какво ново

Слънчевите колектори и соларни отоплителни системи за домашно и промишлено отопление и топла вода все повече навлизат в нашето ежедневие
15.06.2011
сп. “Още за къщата”
223
соларна енергия, слънчеви колектори, топла вода, отопление, топлина
Соларна енергия – какво ново
Източник: сп. “Още за къщата”

Количеството слънчева енергия, която достига до повърхността на земята, е толкова много, че ако се усвои дори част от нея, ще се решат енергийните проблеми. Това количество е различно в зависимост от климатичния пояс, времето на годината, часа от денонощието, облачността, чистотата на атмосферата, надморската височина и др. До земната повърхност достигат средно около 1000 W слънчева енергия на квадратен метър. Тя се усвоява чрез фотоволтаични системи и слънчеви колектори. 

Слънчевите колектори и соларни отоплителни системи за домашно и промишлено отопление и топла вода все повече навлизат в нашето ежедневие. Фотоволтаичните системи имат коефициент на полезно действие около 20%, което означава, че успяват да преобразуват само 20% от енергията, достигнала до тях. Техният принцип на действие е да преобразуват слънчевата радиация в електрически ток. Слънчевите колектори имат множество предимства. Отоплението със слънчева енергия не замърсява околната среда, тъй като не генерира вредни емисии и вещества; енергията е безопасна поради самото естество на слънчевите системи; енергията от слънцето не се влияе от повишаването на цените на петрола или другите енергоносители и самата слънчева енергия е безплатна. 

Слънчевите колектори преобразуват енергията в топлина, която може да се използва за отопление или загряване на вода. Те имат значително по-ниска цена и висок коефициент на полезно действие. Слънчевите системи за отопление загряват или директно въздуха, или чрез междинен топлоносител.  

Един от недостатъците на слънчевите системи за отопление е неравномерният приход на енергия, който на практика е нулев през нощта, а през зимата е с капацитет няколко пъти по-малък в сравнение с лятото. Един начин за осигуряване на непрекъснато подаване на топлина е инсталирането на водни резервоари, които акумулират част от енергията. Намаленото слънчево греене през зимата пък се компенсира с инсталиране на по-голяма площ слънчеви колектори или комбинирана система за отопление, която се включва през зимата. 

Модерните слънчеви колектори имат висок коефициент на полезно действие и могат да осигуряват ефективно отопление дори през зимата.

Автор: сп. “Още за къщата”
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари