Соларната инсталация Bosch нa ИСУЛ дава отлични резултати

По данни на техническия екип на ИСУЛ, в летните месеци текущите сметки са намалели с над 50%.
10.09.2015
Роберт Бош ЕООД
130
соларна инсталация, соларна система Бош, слънчеви колектори, ИСУЛ
Соларната инсталация Вosch е част от цялостен проект за интегрирани мерки за енергийна ефективност на болница ИСУЛ.
Източник: Роберт Бош ЕООД

Соларната инсталация Bosch нa ИСУЛ дава отлични резултати след едногодишна експлоатация:

  • През летните месеци инсталацията покрива над две трети от потреблението на топла вода в болницата
  • Не са отбелязани технически смущения или аварии 
  • Професионалната поддръжка на инсталацията осигурява спокойствие и комфорт на ползвателите

София – През септември 2014 г. в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ беше официално открита соларна система Bosch, изпълнена по европейски проект STACCATO, съфинансиран от Европейската комисия. Инсталирани бяха общо 106 бр. слънчеви колектора Bosch Solar 5000 TF с активна площ на абсорбера 2,2 кв. м. Соларната инсталация беше интегрирана към съществуващите абонатни станции за топлинна енергия, като бяха монтирани буферни съдове с общ обем от 13 500 л. и система за автоматично управление и измерване на усвоената енергия. Инсталацията беше изпълнена от фирма „ИТА КОМ” ООД.
В проекта беше заложена очаквана годишна икономия от 154 000 kWh топлинна енергия и бяха спестени емисии въглероден диоксид, оценени на 38,03 t годишно. Действителните резултати, измерени на 22.07.2015 г., една година след стартиране на работата на системата, възлизат на 160 375 kWh, реално усвоени от соларната система и акумулирани в бойлерите за БГВ (битова гореща вода). За една година са спестени над 39,06 t емисии въглероден диоксид. По данни на техническия екип на ИСУЛ, в летните месеци текущите сметки са намалели с над 50%.
Оценката за работата на инсталацията на Владимир Николов, инвеститорски контрол в ИСУЛ, е много висока. „Резултатите от спестена енергия ни удовлетворяват напълно и същевременно са от голямо значение за енергийната паспортизация на болницата. Показателен е и фактът, че има дни, в които соларната система Bosch покрива 100% от консумацията на БГВ. Така можем да гледаме спокойно в бъдещето и да се концентрираме върху нашата основна мисия – да полагаме висококачествени грижи за нашите пациенти“, коментира г-н Николов. Той изрази задоволството си от качеството на обслужване на фирмата-изпълнител: „Фирмата изпълнява коректно поетите ангажименти за периодичен преглед на системите и демонстрира изключително кратко време за реакция, при необходимост – под един час. Това ни дава спокойствие, защото работим с партньор, на който можем да разчитаме.“ 
Изградените системи превръщат университетска болница ИСУЛ в еталон за енергийна ефективност и по-ниски разходи за енергия в обществени сгради. В допълнение е инсталирана и система за енергиен дистанционен мониторинг, която позволява на посетители и на професионалисти да следят основните данни за натрупан добив на енергия, моментна мощност и спестените СО2-емисии от работещите инсталации.

 

Автор: Роберт Бош ЕООД

Още по темата

Още от автора
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари