Смяна на тоалетна чиния!

Опитайте сами
14.05.2013
Антоанета Салфидж
949
баня, тоалетна чиния, ремонт баня, толетна, монтаж на wc
Смяна на тоалетна чиния !
Източник: www.banispa.com

Важен етап от ремонта на банята е монтажът на тоалетната чиния. От нейното разположение и от качествения й монтаж изцяло зависи комфорта на използване на банята.


Ето няколко правила и практични съвети, които трябва да спазите, особено ако ще правите ремонта сами.


1. Подготовката за монтажа започва още с избора на модел тоалетна чиния. 1. Марката трябва да е водеща при избора. Тя ще ви гарантира безпроблемна работа и лесен монтаж. Не е без значение колко вода ще изразходва новата ви тоалетна. Икономичните казанчета задължително работят с два цикъла – пълен и икономичен и при дебит 4,5/2.5 л.
 2. Питайте за начина на монтаж на тоалетната и казанчето.
 3. Размерът на тоалетната чиния е изключително важен. Понякога се оказва че ви липсват милиметри, за да затваряте спокойно вратата, например. Което може да се окаже фатално. Вече има модели за ляв и десен ъгъл, които пестят много място при малки помещения.
 4. Общият стил на интериора – ако е характерен, съобразете дизайна на тоалетната чиния с него.
 5. Преди да купите избрания комплект проверете кашона, дали комплектовката е пълна. Поискайте точна схема за монтаж, каквато предлага всеки добър производител.


 


2.    Същинският монтаж
1. Спрете водозахранването в банята, а ако се наложи, и в цялото жилище.
2. Демонтирайте старата тоалетна чиния.3.
Свързване на тоалетната с мръсния канал. Трябва внимателно да свържете специалната мека връзка с отвора на тоалетната и отходния канал. При избор на фитинги за тази връзка се съобразете с диаметъра на отвора на тоалетната и диаметъра на канализационната тръба. Свръзката трябва да се уплътни с хидроизолационни материали или смола. Смолата не бива да стига до отдора, за да не го запуши. След като връзката е готова, тръбата трябва да се укрепи за пода.


3. Укрепете тоалетната за пода /ако не е за монтаж на стена, разбира си/.
Укрепването става по два стандартни начина: с дюбели или като базата се циментира. Първият е за предпочитане. По-лесен и бърз е както за монтаж, така и за демонтаж след време. 1. Укрепете тоалетната като внимавайте да не повредите материала.
 2. Проверете тоалетната за липса на течове и се убедете, че тя е поставена хоризонтално, без никакъв наклон.
 3. Свържете казанчето за чиста вода с тоалетната чиния. За този етап е най-добре да следвате инструкциите към модела. И за този етап ще ви е нужна мека връзка, която трябва да съобразите с диаметрите на двата отвора. (Купете си две, за да имате резерва. Меките връзки, които масово се предлагат на пазара, са китайски и много бързо се пукат. Видите ли, че започне да се раздува, веднага я сменете.)
 4. Вече сме към края на монтажа. Проверете изпълнението на всички основни стъпки от ръководството.
 5. Проверете работата на тоалетната. Пуснете водата и внимателно наблюдавайте работния процес. Не трябва да има течове и какъвто й да е шум след изпразване и напълване на казанчето.
 6. Ако всичко е наред, можете да ползвате.

Закони Нормативна база Коментари