Смяна на прозорци през зимата - мисията възможна... при определени условия

Често клиентите се страхуват, че по време на монтажа на прозорци през зимата стаята ще бъде много студена или дори замръзнала. Това е заблуда.
04.02.2020
ВЕКА България
1851
Века България, качествени пвц профи, прозорци veka, PVC дограма

Какво да имаме предвид? 

Това е често задаван  въпрос от клиенти и от фирми, занимаващи се с производство и монтаж на прозорци. Ще се постараем да Ви разясним предимствата и недостатъците на зиминия монтаж в сравнение с монтажа през пролетта, лятото и есента.


Мога ли да монтирам пластмасови прозорци през зимата? Определено - да.


Много малко са разликите в монтажа през зимата и повечето от тях касаят само изпълнителите, а не клиентите.  Когато монтажът се извършва в отоплявани помещения, е достатъчно на обекта да се доставят готовите конструкции, стъклопакетите и монтажните материали в деня преди монтажа. Необходимо е да престоят около 24 часа в топло помещение.  Самият монтаж се извършва по същата технология както в топлия сезон. Разликите са незначителни и касаят използването на уплътнителни материали от външната страна  на дограмата. Не всички материали могат да се използват при отрицателни температури. Отговорността за това се носи от изпълнителя, но клиентът може също да провери това, като поиска от фирмата инструкциите на използваните материали и да види съответната информация на опаковката на продукта. 


Може ли да се монтират прозорци със стъклопакет в неотоплени помещения през зимата?


Монтажът на прозорци с херметизиран двоен или троен стъклопакет, без значение дали профилът е от пластмаса, дърво или друг материал, в стаи без отопление не е желателно да се осъществява при минусови температури. Температурата не трябва да пада под +5 С0. Стъклопакетите се произвеждат и запечатват при положителни температури. При ниски температури въздухът между стъклата започва да се охлажда и свива.  Компресирането на въздуха при отрицателни температури води до сериозно свиване, в резултат на което се получава ефекта на вдлъбната леща в двоен стъклопакет. Такива лещи се виждат ясно при изкривяване на отразените в стъклото предмети. Лещите се появяват на стъклото в студения период от годината, дори, ако стаята се загрява, но в тези случаи те не са толкова значителни и размерът им не стига до критични стойности, и стъклопакетът не се чупи. Когато помещението не се отоплява или стъклопакетът просто се съхранява навън, напрежението, което се появява в стъклото може да е толкова голямо, че стъклопакетът просто се пръска.

 

 

Монтажни материали -  пяна, уплътнитери и др.

В неотопляеми помещения е по-трудно да се използват и уплътнителните материали за попълване на монтажната фуга. Много от тях "зимни" модификации, но по правило температурата им по време на употреба трябва да бъде положителна. Най-яркият пример е монтажна пяна. Температурата на цилиндъра не трябва да бъде по-ниска от +5 С0. Много уплътнители не могат да се използват при нулеви и минусови температури, например тези на водна основа. PVC профилът става по-крехък при ниски отрицателни температури, което може да доведе до повишен риск от повреда по време на монтажа. Затова е необходимо да се осигури топло помещение за съхранение на дограмата и монтажните материали, дори в неотопляема сграда. 

 

Недостатъци и характеристики на зимния монтаж:

• PVC профилът става по-крехък, съществува риск от пръсване на  стъклопакетите, 
•    Неприложимост или невъзможност за постигане на висококачествен резултат при някои уплътняващи материали. 

Ако помещението се отоплява и в същото време конструкциите на прозорците и материалите са били доставени до обекта предишния ден, тогава практически няма недостатъци при зимния монтаж.

 

Не се страхувайте от студа


Често клиентите се страхуват, че по време на монтажа на прозорци през зимата стаята ще бъде много студена или дори замръзнала. Това е заблуда. Няма време помещенията да се охладят за времето, през което отворът на прозореца не е запълнен. Стига навън да  не е – 40 С0, което за нашите климатични условия е невъзможно. Фирмите за прозорци, които стриктно спазват технологията и са отговорни за качеството на инсталацията, няма да монтират прозорци, ако температурите в момента не го позволяват, защото разбират последствията.
 

Ползите от монтажа в студено време. Има ли предимство зимния монтаж? Да, разбира се.


Най-очевидното е, че при ниски температури са видими всички потенциални и действителни проблеми на всички елементи на прозореца, включително функционирането на обкова, монтажа, стъклопакетите и т.н. Един от най-разпространените дефекти на стените, който пряко засяга прозорците, е така наречената "кухина", тоест празнини и фуги в зидарията. Кухината най-често се проявява в зоната между стената и рамките на прозорците, от която започва да духа и настъпва локално замръзване. Кухините почти никога не се откриват в топлия сезон, но през зимата са перфектно разпознаваеми - можете да го усетите, като поставите ръката си към фугата между дограмата и зида.  Също така през зимата можете да идентифицирате някои характеристики на помещението, които са физически неоткриваеми през лятото, но съществено влияят на работата на прозореца и необходимите му характеристики. Например, през зимата работата на аспиратора се проверява лесно, определя се температурата на отоплителните радиатори и други отоплителни системи, измерват се параметрите на температурата и влажността в помещението и т.н. 


В заключение

Инсталацията на прозорци през зимата има редица очевидни предимства и недостатъци. При отопляеми помещения недостатъците са сравнително малко, но предимствата са толкова очевидни и значителни, че зимният монтаж е не само възможен, но спокойно можем да кажем, че клиентът ще вземе правилното решение. Знаейки всичко това Вие  може да упражните контрол при монтажа и да изискате от фирмите за производсто и монтаж на дограма да се съобразят с правилата на монтаж в зимни условия. 
 


Друго голямо предимство на зимния монтаж е Вашето свободно време през лятото.
 

Закони Нормативна база Коментари