Слънчева къща - Първа награда за фамилна къща АРХИДЕЯ 2006

Сградата е разработена със сутерен и три жилищни етажа.
08.07.2010
арх. Стефан Вълканов, арх. Алина Иванова
13
къща, проект, жилищен етаж, пространствено, план
Слънчева къща
Източник: арх. Стефан Вълканов, арх. Алина Иванова

Сградата е разработена със сутерен и три жилищни етажа. На кота ±0.00 са разположени входно преддверие със стълбище, дневната, трапезарията и кухнята, обединени в едно пространство, с пряк достъп към просторни тераси на юг и запад.
Терасите са покрити с декоративни бетонни перголи. От входното преддверие има директна връзка към самостоятелен апартамент за гости, също с достъп до южната тераса.
На кота +2.85 се намират три спални (апартаментен тип), всяка със самостоятелен санитарен възел. Най-голямата е със самостоятелна баня и дрешник, а от нея се излиза на тераса с гледка към морето. Всички помещения на това ниво са достъпни от широк коридор и емпоре, свързани със стълбищната клетка (минаваща през всички нива на сградата).
На кота +5.70 е разположен още един апартамент с неговата баня-тоалетна. Той е изцяло остъклен на изток и юг и максимално отворен към морето.
В сутерена, на кота -2.80, са разположени мокро помещение, складови помещения, котелното, механа и малък фитнес. Котелното помещение е предвидено за комбинирано отопление на твърдо гориво и електричество. В западния край на етажа е проектиран вход към градинската част.
 Обемно-пространствено решение и конструктивни особености.
Теренът е стръмен (20%), което налага усилено терасиране и появата на множество диференциални стълби по периметъра на сградата. Влизането е нетрадиционно решено на кота 165 см под нивото на улицата, чрез стълба, успоредна на фасадата, преодоляваща денивелациятя на терена. 
 Плановата схема е разчупена, на полунива, ортогонално решена. Силното остъкляване на южната фасада отваря сградата и осъществява връзката към външното пространство и към морето (на юг).
Архитектурният облик на сградата е подчинен на съвременните тенденциии: балансирана композиция от чисти геометрични обеми, естествени материали - камък и дърво,съчетани със стъклени витрини и метални парапети. Перголите доизграждат пространствения образ на сградата и са функционално свързани с нея.

+2
Автор: арх. Стефан Вълканов, арх. Алина Иванова
Закони Нормативна база Коментари