СЛЪНЧЕВАТА КЪЩА

Иновация и приемственост
15.09.2013
арх. Евелина Цветкова
1353
velux, енегийна ефективност, Слънчевата къща, иновативна архитекту, model home 2020
Вечерен изглед към къщата
Източник: Фотография Adam MørkКъщата Velux Sunlighthouse в  Пресбаум, в близост до Виена, е първата въглероден диоксид - неутрална еднофамилна къща в Австрия.
Завършена е в края на 2010. Проектът е започнат две години по-рано от компанията  Velux , като част от техния паневропейски експериментален проект “model home 2020”. Целта е да бъде проектирана, построена и внимателно изследвана къща-прототип, която да следва най-качествения подход към устойчиво строителство и начин на живот.
Предизвикателството, отправено към австрийската къща-модел от една страна е създаването на сграда, която оптимално да усвоява потенциала на парцела си (хубави гледки, ослънчаване, максимално уединение) и от друга  - създаването на екологична и енергийна концепция, чрез която в срок от 30 години да се заличи оставеният от къщата отпечатък върху околната среда.

Това, което отличава този проект от множеството му предшественици е нуждата и желанието за успешна комбинация между енегийна ефективност и амбициозна архитектура.схема/разрез  www.juritroy.com

И в крайна сметка поставената цел е постигната - Слънчевата къща произвежда повече енергия, отколкото транспорта на материали, строителството и експлоатацията ѝ консумират, факт който превръща къщата в малка електроцентрала и отправна точка за по-нататъшно добре обмислено и устойчиво проектиране и строителство.Отново големи прозорци се грижат за достъпа на слънчева светлина до всички помещения Фотография   Adam Mørk


Богато осветен коридор на второ ниво Фотография   Adam Mørk

Началото на проекта е поставено след конкурс, в който са поканени 9 млади австрийски архитектурни студиа. Спаведливото оценяването на конкурентните предложения разкрива доброто отношение и нагласа на предприемача от самото начало. Работата със строителните фирми е съчетана с взаимно уважение и професионализъм, което допринася за благоприятна атмосфера на строителната площадка, независимо от кратките срокове, които трябва да бъдат спазени. След завършването на обекта всички са поканени на церемония по откриването, а екипът на архитектите има възможността да види какво би представлявало ежедневието в новия дом, отсядайки в къщата за един уикенд. След това сградата е отворена за посещения от цял свят до средата на 2011. Проектът е представен и пред Европейския парлемент като пример за иновативна архитектура.
Качество на околната среда и ефективна употреба на ресурси
Енергийната концепция на сградата е разработена съвместно с Danube University, Кремс. Оборудването включва висококачествена топлинна инсталация, подгрявана от водна помпа, 48 кв. м. монокристални фотоволтаични панели, разположени на покрива, 9кв. м термални соларни панели за битова топла вода и контролирана климатична система с функция за  възобновяване на топлината.  Изолацията, стъклопакета и дограмите отговарят на изискванията за пасивна къща. Обърнато е особено внимание на често пренебрегваното в  Австрия изискване за употребата на естествена светлина за сметка на изкуственото осветление. Осветяването със слънчева светлина във всяко помещение е завишено 5 пъти над обичайния стандарт.


Дневна и трапезария  Фотография   Adam Mørk


Покривните и фасадните прозорци са стратегически разположени така, че да осигуряват фантастични гледки, максимално количество пасивна слънчева енергия, оптимална естествена вентилация през топлите месеци и да сведат до минимум топлинните загуби през зимата. Общата площ на всички прозорци на Слънчевата къща е 42% от застроената площ на сградата.


Фотография   Adam Mørk
Интериорен изглед към къта за хранене и част от кухнята


Външните и вътрешни дървени облицовки са направени от ела. Дървото е обработено с натурални пигментни масла, за да се избегне потъмняване и загуба на цвета. Всички материали са подбрани и оценени спрямо екологичните си качества преди да бъдат одобрени за употреба.  Локацията на къщата върху терен с наклон налага използването на бетон за фундаментите, но вместо обикновен портланд цимент (материал с доста слаб co² баланс) в бетона са използвани шлаки от доменни пещи - остатъчен материал при производството на стомана, характеризиращ се с изключително ниско отделяне на  co².
Изолацията е направена от овча вълна и рециклирана целулоза. Парцелът се оказва доста евтин, тъй като е труден за оползотворяване. Едва след като проектантите показват, че е възможно перфектното му усвояване цената се вдига значително. След периода на отворени посещения къщата е продадена на частен клиент, който позволява на фирмата изпълнител  да продължи с подробния мониторинг за период от 2 години. Получените данни са сравнявани с изчислителните и симулираните резултати.


Големи прозорци за повече гледка и още повече светлина  Фотография   Adam Mørk

Контекст на средата и естетическо влияние
За щастие избраният терен не е идеален и представлява предизвикателство - тесен парцел, чийто наклон води към красива, но усойна гора с високи дъвета, разположена на югоизток. От североизток граничи с гъст жив плет, на югозапад с висока стена. Разположените непосредствено съседни постройки не оставят особено място за уединение. Чудесната гледка към езерото от изток може да бъде усвоена само на ниво по-ниско от терена. На кратко - за да бъдат постигнати високите цели е необходима успешна не само на думи концепция. Всичко това прави резултатите от проекта още по-ценни, тъй като подобни, типични за Австрия терени рядко биха предложили добри условия.

Награди:
International Athenaeum Award Chicago 2011
Vorarlberger Wooden Construction Award 2011
Active Architecture Award 2010
State Prize for Environment and Energy Technologies 2010

Типология     еднофамилна къща
Локация         Пресбаум, Австрия
Автори      http://www.juritroy.com
в сътрудничество с:  DI Hein, Danube University of Krems
Фотография   Adam Mørk
Година на реализация    2010


 


 

Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари