Слънцезащитните чадъри за терасата и двора

От обикновени до луксозни – всички те са перфектния източник на сянка
15.06.2017
Превод: Константин Димов
2063
градина, чадър, сенник, градински чадър, чадър за тераса
За горещите летни дни един чадър за двора е перфектният източник на сянка
Източник: www.archiexpo.com

При класическия слънцезащитен чадър имате избор между най-различни материали и механизми за закрепване. Някои не пропускат вода или са много леки, други са луксозни, предлагат се варианти дори с електромотор и гъвкав сенник. 
За горещите летни дни един чадър за двора е перфектният източник на сянка за балкона и градината. Когато слънцето залезе, аксесоарът е попил от топлината на деня и по този начин ни удължава вечерния престой на открито.


Изправени  и висящи
Класическият слънцезащитен чадър се състои от една стойка и сенник. Тъй като стойката носи цялото тегло на чадъра, тя трябва да е изработена от солиден материал. Най-обикновеният материал е облицована стомана. При по-високия клас стойката е предимно от дървесина, която устоява на капризите на времето (например Евкалипт). Или се прави от лекия метал, устойчив на ръжда - алуминий. Особено практични са чадърите със странично „рамо”, тъй като при тях стойката не се намира под сенника, а отстрани. При тях се използва цялата площ под навеса, защото стойката не заема ценно място под сянката. Точно при малки площи на балкона, както и при пикник този модел е особено практичен.  


Слънцезащитните чадъри: размери, форми и цветове
Чадърите могат да се купят във всякакви размери, форми и ценови клас. Класическата височина на чадър за балкона е 1.5 м. Има и 10 метрови. Преди покупката се информирайте за други мнения от приятели и познати за дадения модел, а също и от някои обективни класации.


А какво ще кажете за един дизайнерски чадър с необичайна форма? Той може например да има пластмасови панели вместо текстил. Или пък да е с някаква дръзка форма? Колкото и да е екстравагантен даден чадър не забравяйте основното му предназначение: да хвърля достатъчно сянка. От гледна точка на цветовете - белият чадър е на мода. Благодарение на модерните материали, няма да се притеснявате за почистването му.


Висококачествени платове и качествени стойки от евкалипт и алуминий го превръщат в необходим луксозен аксесоар.Механизъм на отваряне и ориентация
Според височината и цената, слънцезащитният чадър има различни начини на отваряне и затваряне. В най-обикновения вариант се натиска едно копче, чадъра се изтегля нагоре, и по този начин сенникът се отваря. При  по-високите варианти, това вече не е възможно, заради тежестта на чадъра. Тук вече се използва механизмът, при който се тегли въже или има система с ръчка за завъртане. Благодарение на това, бързо се отваря и най-солидният чадър, без да ни се налага да хабим много сила и енергия.


Истински лукс е отварянето на чадъра с дистанционно. Тук един малък електромотор поема досадната задача по отваряне и прибирането му. Само с едно натискане на бутона, терасата Ви се превръща в сенчест оазис.


При чадъра, освен механизма на отваряне съблюдавайте и неговата функционалност. Тъй като положението на слънцето и съответно на сянката в хода на деня постоянно се променя, необходимо е чадърът да се ориентира наново в пространството. Един механизъм на килване и възможността да се завърти чадъра в посока на слънцето е много важен особено при един силно стационарен чадър.


Друг вариант са мобилни стойки с колелца, които ни помагат, когато сянката се е изместила. 
Съблюдавайте също стойката да съответства на размера на сенника. Иначе вятърът много лесно ще може да прекатури чадъра.  


Тапицерия и поддръжка
Понеже чадърите не се прибират всяка вечер и са изложени на капризите на времето, то тапицерията е важен критерий за качеството. Висококачествен материал например, е полиакрилът. Той издържа на UV-лъчи и почти не избелява. Същевременно той отблъсква вода и мръсотия. Също естествени материали като лен и памук са подходящи за тапицерия на чадъра, само че те не са лесни за поддръжка, тъй като реагират силно на влага и прахови частици. 


Генерално правило:
Ако чадърът дълго време не се използва, трябва да се свие, докато е сух и да му се сложи покривало. Ако все пак са се образували петна по чадъра, в търговската мрежа се предлагат специални почистващи препарати, за да бъде Ваш бляскав спътник, докато се печете на слънце.

+6
Автор: Превод: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари