Слънцезащита чрез щори - пестим енергия и създаваме уют

Какви щори да изберем, за да е уютно в дома?
15.08.2016
Лилия Лозанова
1088
щори, ролетни щори, слънцезащита, вътрешни щори, външни щори
Източник: https://solis.online/den-nosht-shtori/

Когато лятото е в разгара си осъзнаваме необходимостта от слънцезащита на дома. Пред нас възникват редица въпроси –  как да пестим енергия, да намерим баланс между цена и качество, какво да изберем – външни или вътрешни щори, за да предпазим дома си от жаркото слънце?

Преди да тръгнем по магазините, за да не губим много време и сили, е хубаво да сме добре информирани за качествата на различните видове щори, за да направим по-лесен и точен избор. Докато преди години щорите  служеха да предпазват от слънчевите лъчи, то днес  те изпълняват и редица други функции.
Днес клиентите обръщат внимание на възможностите им да осигуряват шумоизолация, да повишават жилищния комфорт, да намаляват сметки за ел.енергия, да гарантират сигурност и спокойствие, поради затруден достъп до дома от нежелани посегателства и др.


https://creativeblinds.com/

Щорите биват основно два вида: вътрешни (вертикални, хоризонтални, рулонни и др.) и външни - защитни, изпълняващи ролята на капаци за прозорци.

Вътрешните хоризонтални щори, наричани често венециански, са един от най-употребявания слънцезащитен продукт. Отличават се с голямо цветово разнообразие, което улеснява изграждането на вътрешния дизайн в помещенията.Вътрешни алуминиеви щори, www.kasiopes.com

Те са елегантен завършек на интериора във всеки дом или офис. Практични и лесни за употреба, позволяват регулиране на осветеността и насочване на слънчевите лъчи чрез завъртане на ламелите. Материалите удовлетворват изискванията за здравина и еластичност. Благодарение на съвременните покрития, трайността на цветовете е гарантирана. Позволяват почти неограничени възможности за различни форми и размери, както и възможност на монтаж върху дървена, PVC и алуминиева дограма.

www.curzoncollection.com, Щори от плат 

Щорите може да бъдат изработени от различни материали – от алуминий,от текстил, както и от дърво (изодърво, бамбук). Разликата е освен в цената, а и в атмосферата, която създават, защото по различен начин се вписват в интериора. Алуминиевите имат необходимата плътност да не пропускат преките лъчи, чрез  коригиране на ламелите може да се коригира притока на светлина под определен ъгъл. Текстилните, освен в богата цветова гама, могат да са тип «плисе», «японска стена», «импресия». Дървото пък създава  усещане за това, че природата присъства в дома Ви, внасят топлота и мекота.
Като цяло, вътрешните рулетни щори имат един основен плюс пред външните – по-ниска цена.


Вертикално щори от плат

Външните щори осигуряват защита и добра визия на прозорците.
Цената им е по-висока от вътрешните, но пък има защо. Едни от тях могат спокойно да изпълняват ролята на решетки, за защита срещу взлом. Освен това дават възможности за монтаж на резета, на охранителни системи или заключване на щората, което ограничава шанса да бъдат отваряни отвън. С механизъм от електричен мотор щорите се задвижват в затворено положение, а така автоматиката на мотора не позволява да се повдигат ръчно.Външни щори,   www.kasiopes.com

Външните ролетни щори осигуряват защита и от шума идващ от улицата. За разлика от вътрешните щори, външните ролетни щори бранят дограмата от неблагоприятни климатични условия, за спокоен сън, оставяйки шума навън. Важна роля за целта оказват и разстоянията между прозореца и щората, шумът се заглушава повече, когато и те са по-големи.  Ако имате нужда от пълна тишина, това е вашето решение.

Другите им предимства са, че осигуряват температурни разлики до 10°С съответно през лятото и през зимата, с което подобряват топлинната изолация на вашия дом, изолират прозорците от шум и прах и осигуряват до 30% по- добра шумоизолация. Подходящи са за монтаж на дървена дограма, алуминиева и PVC дограма. Спират образуването на конденз по стъклопакета в студените дни, защото повишават неговата температура. Запазват отличните си характеристики в диапазона от -30°С до +70°С, като температурата им на размекване е над +85°С. Съдържат UV стабилизатор, който гарантира високата устойчивост на атмосферни влияния.Вътрешни щори от дърво, http://www.kasiopes.com/

Все пак има правила за избор на щори, като първото е  консултация със специалист. Съобразявайте се с изложението на помещенията и продължителността на слънчевото греене в тях. Отчитайте съотношението на прозоречните отвори към общия обем на помещението. При избор на материал се ориентирайте към такъв с ниска степен на топлопроводимост и висока степен на отблъскване на светлината.

Поискайте от производителя или търговеца повече подробности за конструктивните особености на щорите, качеството и характеристиките на материалите, вложени в тях. При строеж на ново или при тотална реконструкция на старо жилище, включете в проекта и слънцезащитата. Това ще ви спести средства и ще оптимизира функцията на щорите. Истинската цена на слънцезащитните продукти се получава след отчитане на разходите за отопление и охлаждане на помещенията.Какъвто и начин за слънцезащита да изберете, не забравяйте най-важното – трябва не само да пестим енергия, а да направим помещенията по-уютни.

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари