Слънцезащита на екстериорното пространство

Какво да изберем – сенници или тенти за терасата и двора?
15.07.2016
Лилия Лозанова
2739
пергола, слънцезащита, сенници, тенти
Компилация от сенници - модели от падащо рамо и тип кошница
Източник: Корал Спектър ООД, www.coralspektar.com

Лятото е в разгара си и осъзнаваме необходимостта от слънцезащита. Огромното разнообразие от продукти ни изправя пред редица въпроси –  как да намерим баланс между цена и качество, като същевременно създадем уют в дома и на двора. Какво да изберем – външни или вътрешни щори, сенници или тенти за терасата и двора?


Сенници с чупещо се рамо     Източник: Корал Спектър ООД, www.coralspektar.com

Преди да тръгнем на обиколка по магазините, което отнема много време и сили, е хубаво вече да сме се запознали с предимствата и недостатъците на различните възможности за предпазване от ярката светлина. Преди години щорите  имаха основно предназначение да осигуряват предпазване от слънчевите лъчи на дома, а днес те изпълняват и редица други функции. За тях ще посветим отделна статия, а в настоящата ще обърнем специално внимание на слънцезащитата на екстериорното пространство – терасата, двора или големи открити площи.


Стационарни пана – най-евтиният вариант за преграждане и защита   Източник: Корал Спектър ООД, www.coralspektar.com 

Слънцезащита е необходима и за терасата и двора. 

В тези пространства можете да  създадете кокетно място за релаксация, като използвате сенници и тенти. Така ще си осигурите кътче за почивка и релаксация и на терасата. Просто трябва да изберете най-подходящия модел  според пространството, с което разполагате. Има огромен избор от модели –  с чупещо се рамо, касетъчен сенник, сенник с падащо рамо, и др. В зависимост от модела конструкцията им е стоманена, галванизирана или алуминиева.

При сенниците и тентите разнообразието от материи е голямо. Използват се покривни материи от винилни PVC платове, акрилни платове и др. Предпочитаният материал за качествени слънцезащитни съоръжения - сенници и тенти, са специално разработени за целта акрилни платове. Платът им е обработен със специфична импрегнираща промазка, която не пропуска вредните ултравиолетови лъчи. Акрилните материи са много гъсто изтъкани, което им придава допълнителна ефективност. Акрилните платове са особено актуални днес - заради своята UV защита и богатото цветово разнообразие, с което  може да бъде задоволен всеки вкус.

Предимствата на сенниците и тентите, изработени от плат са в това, че те позволяват преминаването на въздух и осигуряват допълнителен източник на прохлада, освен слънчевата защита. Сенникът създава въздушна възглавница през лятото, която не допуска UV лъчи в стаята и температурата е значително по-ниска, отколкото, ако го няма.


Пергола със странични сгъваеми пана с алуминиеви водачи и кутия     Източник: Корал Спектър ООД, www.coralspektar.com 

Перголата
е друг вид съоръжение за слънцезащита, предназначена за покриване на площадки в двора или на големи търговски, изложбени и други площи. Перголата може лесно да се затвори странично с вертикални пана и така да се увеличи нейната функционалност. Освен това, за разлика от други модели сенници (с чупещи рамене или странични водачи), перголата има висок клас на устойчивост на вятър – от 4 до 5 клас като издържа на вятър със скорост до 60-75 км/ч.

Принцип на действие на перголата: тя се захваща в задния си край към фасадата или върху допълнително изработена стоманена конструкция, задвижва се посредством един или два електромотора чрез радиоуправление, сензори за автоматично управление и др.

Чрез сенниците, тенти и перголи се придава нов облик на екстериора, заради това те намират масово приложение и при хотели, ресторанти, изложбени зали или големи площадки. Положителна роля за слънцезащитата оказват външни вертикални сенници за окачени фасади и големи стъклени пространства.

Когато  избирате съоръжение за слънцезащита най-добре да се обърнете към специалистите с опит, които ще Ви помогнат да постигнете един нов облик на своя двор, тераса или открита площадка.

 

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари