Славата на мебелите от лиственица не угасва

От джакузита, яхти, кораби, вътрешен интериор, до къщи дървестният материал е предпочитан заради издръжливост и усещане за уют
14.05.2014
Светлана ЖЕЛЕВА
13
дървесина, екстериор, мебели, Мебели от дърво, лиственица
Европейците я ценят за направата на дървени къщи.
Източник: Интернет

Славата на лиственицата като дървесен материал не угасва от столетия. Хората от различни континенти са оценили качествата й и това е обусловило голямото й търсене -  от строителство на къщи,  кораби, огради, облицовки, мебели, пелети до луксозни стоки  като яхти и джакузита.

Специалистите различават няколко вида лиственица, а клиентите търсят точно определена дървесина, за да  отговори на изискванията и предпочитанията им. 

1.Европейска ( Larix. Decidua) 
Тя расте по-добре на височина, но формата на  стъблото е по-добра при руската.

2. Сибирска лиственица (Larix sibirica)  
Тя е с по-фина структура, влияе се по-малко от влагата и е по-устойчива от европейската. Цветът  й е жълто-чевеникаво кафяв и с времето потъмнява. 

3. Руска лиственица (Larix sukaczewii) 
Основното й предимство е, че расте по-бързо от останалите видове  върху сухи и бедни на хранителни вещества почви. Родината й е около планината Урал, границата между Европа и Азия.

4. Хибридна(Larix eurolepis)
Тя е кръстоска между европейската и японската лиственица. Петдесет  години след засаждането й тя достига обем на ствола от 24 до 71 % по-голям от този на руския вид.

5. Японска (Larix kaempferi) 
Тя е вторият  водеш вид в японския дърводобив. Дървото е средно издръжливо и много добре се подава на механична обработка. От нея се изработват предимно пощенски кутии, пелети, дървени конструкции.

Европейската лиственица(Larix decidua)  притежава най-тежката и здрава дървесина от полезните иглолистни видове, надминава я само тиса, но той бива рядко използван.

Когато е импрегнирана със смола, тя става почти нетленна и особено издръжлива на атмосферните налягания. Дървесината рядко се атакува от насекоми. Всички тези предимства я  правят  много търсена за изработка на кораби, наред с дъба, а също и за яхти.

Европейците я ценят  за  направата на  дървени къщи, там, където расте в изобилие. Отначало новопостроените постройки са в бяло,  като след 2-3 години леко пожълтяват. Хората забелязали, че запечатаната със смола дървесина не пропуска въздух и вода по фугите, но в същото време е лесно запалима.

Друго приложение, за което е предпочитана е изработката на различни бурета и бъчви за вино, като дъските се обработват по специална технология.Така в Швейцария и някои части на Германия  дървесината  се използва, за да съхранява перфектно виното.

 Лиственицата излъчва бодрост. Дървесината й е много издръжлива и богата на смоли, които човек използва в бита и изкуството.

Много мебели в историческите сгради на Австрия са направени именно от лиственица.

Дървесината се използва главно във вътрешния интериор и допринася за домашния уют. Приложението й може да е за подове, тавани и стенни конструкции, а от вътрешния интериор- стълбища , врати, облицовки, паркети, както и за гаражи, врати, прозорци. 

Ако съзерцавете дървото, то може да се вдъхновите от спокойствието, което излъчва.

Дървесината на лиственицата не гние и заради това се използва за направа на покриви и водосточни тръби. В алпийските села, по традиция покривите на къщите и плевните се правят от този материал.

Най-добрият терпентин е венецианският, който е добит от европейска лиственица. Името му дошло от интензивната търговия с града, построен върху вода. Смолата намира приложения в областта на изкуството.

На много места в Европа дървото се залесява в паркове и градини, а също се използва за направата на дървени огради.  Ценен материал е още за строителство на  мостове, а в последните години  се наложи модата да се правят и джакузита от този материал.

В Австрия европейската лиственица бе избрана за дърво на годината през 2002 година, а в Германия тази чест й бе оказана през 2012 г.

Европейската лиственица вирее в планините на Централна Европа, предимно Карпатите и Алпите, среща се и в низините на северна Полша и на юг в Литва. Растението издържа на температура минус 50 С, а лятото направо „обожава” слънцето. Затова дървесината й в сърцевината става червеникава, когато се формира на студени и високи места, и  в  жълтеникаво - в долната част на дървото. Ако се разхождаме в гората и по стръмните планински склонове и открием ярко златистожълто блещукане, което на слънчева светлина се засилва още повече, то става дума за игличките на лиственицата, преди да ги обрулят ветровете.

У нас европейска лиственица има в Рила, Родопи и Стара планина. И не на последно място,  тя е  подходяща за инхалации при простуда и треска

+8
Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
Закони Нормативна база Коментари