Слабите места на хидроизолацията в банята

За личната хигиена харчим по 60 л. вода дневно, но не цялото количество изтича в канала
15.08.2015
Константин Димов
713
интериор, баня, хидроизолация, хидроизолация баня, хидроизолация стени
5% от водата, която ползваме в банята остава по стените и създава проблеми.
Източник: www.bs-tritscher.at

Водата я считаме за даденост, но използваемостта й расте от ден на ден. За личната хигиена ни трябват средно по 60 л. вода дневно, но цялото това количество не се стича в канала. В банята остават около 5%, които търсят други пътища да се оттекат, посочват експерти.


Уплътнения за под и стени в банята
Под формата на пара около 500 мл вода може да се скрие в стените и в тавана на банята. Любопитното е, че това може да се случи въпреки здравите плочки, които сме поставили. Вярно, водата не е пара, но все пак преминава през различните покрития: плочки, фуги, лепило за плочки, уплътнители за плочки ( фугин) и накрая силикон.


Парата прониква по-трудно от водата, но все пак прониква, като слабите места са фугите и силиконовите уплътнения. Респективно, и водата също прониква под този слой. И тогава стените могат да развият плесени като са налице масивни щети по строителството.


Влажността по стените води до статични проблеми. И е резонно да се направи уплътнение по самите стени. Някои го наричат направо уплътнителна система. Добрата новина е, че в специализираните магазини се предлага готова за употреба хидроизолационна боя, несъдържаща битум, за хидрофобизиране на мокри помещения.


Как да се уплътнят най-добре стените в банята?
1. Искаме да уплътним едно ъгълче на банята. Ето как трябва да подходим: първо грундираме, като основен материал нанасяме уплътнител за плоскости като използваме „мече”. 


2. Важно е да не пропускаме ъгълчетата. Хубавото е, че уплътнителят не съдържа разтворители и съвсем не мирише . 


3. Добре е да се избере син цвят, тъй като той помага най-добре да се разбере къде боята не е нанесена достатъчно.


4. Нанасяме 3 пъти по стената с този уплътнител за плоскости,  като правим пауза от по 3 часа между отделните измазвания.


5. След първото нанасяне на боята на самите ъгълчета се слага специална лепенка за ъглите между две стени, защото там трябва особено да се внимава. После самата лепенка и тя се намазва с боя от уплътнителя.


6. По време на първото намазване, там, където ще бъде тръбата за душа се поставя уплътнителен маншет. Залепваме го добре и накрая и той се намазва с боя.


7. След третото намазване оставяме банята да изсъхне в продължение на 12 часа. И чак тогава можем да започнем с поставянето на плочките като спазваме рецептата: лепило за плочки, плочки за баня, уплътнител.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари