Системa Баумит Баумакол – за безупречно полагане на плочки

Баумит предлага разработена система за полагане на керамични крайни покрития в мокри помещения – бани, тераси.
15.08.2014
Баумит България ЕООД
136
баня, тераса, baumit, лепило за плочки, Баумакол
Баня с Баумакол- край на течовете! И съседите остават на сухо...
Източник: Баумит България ЕООД

Лятото е в разгара си, а с него освен почивките започват и ремонтите. Предстои ви обновяване на банята или коридора, ремонтиране на течащата тераса или кухнята.


Все дейности, свързани с полагане на различни видове плочки. Но изящните покрития могат да бъдат похабени много бързо поради неправилния избор на лепилния разтвор и фугиращата смес или спестяване от хидроизолация. Добрият резултат е сигурен, когато се доверим на надежден производител, който предлага на пазара не само отделно лепило или фуга, а цялостна система от продукти, които включват набор от съвместими един с друг продукти, необходими за подготовка на основата (грундове и хидроизолации), за залепване на плочките и тяхното фугиране.


Баумит предлага разработена система за полагане на керамични крайни покрития в мокри помещения – бани, тераси. Програмата Баумит Баумакол включва освен лепила и фугиращи смеси, също и продукти за подравняване на основата и за хидроизолиране на помещенията.


Първа стъпка: подготовка на основата
Преди полагане на хидроизолационните покрития  основата задължително се третира с подходящ грунд, който изравнява попиващата способност и подобрява сцеплението към последващия слой. За силно попиващи основи е подходящ Баумит Грунд, а за непопиващи (мозайки, фаянсови или керамични плочки, както и при полагане на плочка върху плочка) – Баумит СуперГрунд.


Втора стъпка: хидроизолиране за сигурно премахване на течовете
Баумит предлага използването на еднокомпонентните мазани хидроизолации, които са задължителни в местата, където има течаща вода. Баумакол Пруф - течна хидроизолация (Baumacol Proof) е подходящо за вътрешни мокри помещения (бани, тоалетни, кухни). Тя се полага с валяк, като препоръчителната дебелина на слоя е 1-2 мм при разход 1,5 кг на 1 мм дебелина.  Друг вид хидроизолация е уплътнителното фолио на циментова основа Баумакол Протект(Baumacol Protect), което е подходящо както за вътрешно, така и за външно приложение - балкони и тераси. Разходът му е също 1,5 кг на 1 мм дебелина, като при безнапорна вода дебелината му трябва да бъде по-голяма от 1 мм, а при напорна – по-голяма от 2 мм. 


Важен елемент от полаганата хидроизолация е обработката на ъглите в помещенията. Уплътнителната лента Баумакол (Baumacol Strap) е предназначена да поеме напреженията във връзките „стена–стена” и „стена–под”. Уплътнителната лента е снабдена с мрежичка от двете страни, която се вгражда в хидроизолационното покритие. Така изолирана, банята добива формата на вана и течовете през нея стават невъзможни.


Трета стъпка: за всяка плочка - подходящото лепило
Многообразието от строителните лепила е предопределено от три основни фактора:


  • вид на основата, върху която ще се лепят покритията (бетон, мазилка, гипсокартон и др.);
  • вид на покритието (фаянс, теракот, гранитогрес, мрамор, вар и др.);
  • условия на експлоатация (тежки механични натоварвания, движения на колички, подово отопление и др.).

Лепилата в продуктовата линия Баумит Баумакол са тънкослойни и разработени в асортимент, който позволява полагането на различни типове покрития, върху разнообразни основи и при различаващи се условия на механично и топлинно натоварване. 


Баумакол Бейсик - за обикновен фаянс
Когато искаме да лепим плочки във вътрешни помещенията, без наличие на влага и без други специални изисквания, можем да закупим лепило, по-икономично като цена. Такова е например Баумакол Бейсик (Baumacol Basic), което отговаря на клас С1 (съгласно хармонизирания европейски стандарт EN 12004). Лепилото е с гарантирано постоянно качество, здравина и надеждност.


Баумакол ПроПлюс - за голямофораматни плочи и гранитогрес на закрито
При лепене на голямоформатни плочи, мозаични плочи, някои видове естествен камък и стъклофазерни и леки строителни плочи, както и за гранитогрес на закрито, за да постигнете сигурно и гарантирано залепване на скъпите керамични покрития в помещения с течаща вода, се препоръчва да се снабдите с обогатено лепило, например Баумакол ПроПлюс (Baumacol ProPlus), клас C1TE (EN 12004), което притежава повишени якостни характеристики и ще отговори напълно на по-високите изисквания на потребителя.


Баумакол ФлексУни - за подово отопление и гранитогрес на открито и закрито
При полагане на покрития с по-големи термични и статически натоварвания – например при наличие на подово отопление или за подове в магазини, хотели, заведения, обществени сгради и др., както и за лепене на така обичания от клиентите гранитогрес вътрешно и външно се препоръчва еластично лепило. Баумакол ФлексУни (Baumacol FlexUni) е специално разработено за лепене на плочки с ниска степен на водопопиваемост (< 0,5%) от страната на залепване. То е с клас С2Т (EN 12004), високообогатено, еластично и с нулево свличане. 


Баумакол ФлексТоп - за басейни, подово отопление и плочка върху плочка
Баумакол ФлексТоп (Baumacol FlexTop)
е висококачествено, еластично, хидравлично свързващо строително лепило от клас C2TE S1 (EN 12004), водо- и мразоустойчиво, за вътрешно и външно приложение. Освен за фаянс, теракота и гранитогрес, служи за лепене на плочка върху плочка, голямоформатни плочи и естествен камък, особено подходящо при наличие на подово отопление. За области на приложение могат да се посочат тераси, фасади, плувни басейни.


Четвърта стъпка - фугиране
Баумакол Премиум фуга (Baumacol Premium Fuge)
e разработенa в 24 цвята и е подходяща за вътрешно и външно приложение. Tя е еластична, водо- и мразоустойчива, обработва се и се почиства лесно, като запазва цвета си във времето. За полагането й е необходимо да се предвиди широчина на фугата между плочките от минимум 1 мм до максимум 8 мм. Към фугите Баумит предлага и Баумакол силикони (Baumacol Silikon), в същите цветове, плюс един допълнителен – безцветен. Силиконовите уплътнители имат антибактериални добавки, устойчиви са на ултравиолетовите лъчи и могат да се полагат при температури на околната среда от -40°C до +180°C. 


Подробно видео за хидроизолиране и оформление с керамично покритие на тераса можете да проследите на този линк: https://www.youtube.com/watch?v=EoM89JNEJiQ


Официален производител и дистрибутор на продуктите – система “Baumacol” е  Баумит България ЕООД, гр. Елин Пелин, ул. „България” 38.


По-подробна информация и техническа консултация за продуктовата гама ще получите на тел.: 02 9266 911 или от нашата интернет страница www.baumit.bg.


Баумит Ви желае успех!

Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
ECO LEADER PROFESSIONAL- Матова емулсионна боя с отлична покривност, мека на допир повърхност

Идеална за основи от гипскартон, с висока механична устойчивост и плътно матово покритие, което скрива леки неравности на основата. Екологична интериорна боя с високи стандарти и отлично качество.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари