Системи решения за сгради с профилите Sсhüco

Интервю с инж. Венцислав Пальов - ръководител продажби ”Пластмаса· - Алукьонигщал ЕООД
08.07.2010
392
sСhÜco, дограма, АЛУКЬОНИГЩАЛ, сгради, системни решения
Системи решения за сгради с профилите Sсhüco
Източник: Алукьонигщал ЕООД

Интервю с инж. Венцислав Пальов - ръководител продажби ”Пластмаса· - Алукьонигщал ЕООД 
 
- Г-н Пальов, Алукьонигщал ЕООД е водеща компания в областта на системните решения за сгради, както и в комплексните програми от пластмасови системи за дограма. Бихте ли представили накратко най-актуалните решения и продукти на  PVC профилите на SСHÜCO?
- Като лицензоносител на марката SСHÜCO за България фирма АЛУКЬОНИГЩАЛ ЕООД предлага успешно вече 11 години на българския пазар напълно разработена и напълно окомплектована пластмасова система. Системата е под общо название Corona и включва пълната гама от пластмасови елементи, носещи и усилващи стоманени профили, обков и аксесоари, крепежи, гумени уплътнители, дюбели, винтове и др. Това е и основното различие, както и едно от предимставата на SСHÜCO в наситения български пазар с всякакви разновидности на пластмасови системи за дограма или предлагане на екструзирани пластмасови елементи под названието „система" за дограма.
В дългогодишната си история на развитие фирма SСHÜCO e успяла да разработи и да доусъвършенства пластмасовите си системи, подчертавам системи, в които е съчетала перфектен дизайн, функционалност, красота и надежнoст при експлоатация.
В сравнение с европейските и немски доставчици на пластмасови системи, конкурентни на системите Corona на SСHÜCO, трябва да отбележа факта, че дори при тях не съществуват пластмасови системи, които да поддържат и да предлагат собствен системен обков за прозорци, врати или специални отваряния. Силата на предлаганата от нас търговска марка се състои в това, че благодарение на екипа от стотици инженери и специалисти се разработват постоянно и се доусъвършен-стват съществуващите системи, като в тях се внедряват най-новите научни разработки и модификации. Задължително е преди пускането им в производство и експлоатация на пазара да бъдат тествани и изпитани в собствения технологичен център за изпитания на фирма SСHÜCO в  Билефелд – Германия. Другото предимство пред останалите е съществуването на комплексна база от сертификати и документи от изпитания, проведени в лицензирани европейски институти за прозоречна техника, например като институти в Розенхайм – Германия. И на последно, но не маловажно място, е професионално подготвеният колектив от инженери, който е в състояние по всяко време на работния ден да обслужи на високо техническо ниво конкретния инвеститор, архитект или краен клиент, като му предостави една висококачествена услуга с гъвкава и проверена във времето логистика.
Емблемата на фирма  SСHÜCO е ”кралска корона", каквото е и общото наименование на семейството от пластмасови системи – Corona. Фирменото лого SСHÜCO или знакът на фирмата се щампова на всеки системен елемент или детайл, което е знак за качество или гаранция, подсигурена с висока конструктивна сигурност и надежност.
Отчитайки гореизложеното, мога смело да кажа, че нашата компания е водеща в областта на системните решения за сгради и индивидуални решения не само в Европа, но и в България, както и в комплексните програми от пластмасови системи за дограма и останалите фирмени продукти, предлагани от нас.
В момента основната продуктова гама на SСHÜCO в частта пластмаса, обединена под фамилното название Corona е следното:
   Corona AS60: система за врати и прозорци, състояща се от дву-, три- и четирикамерни пластмасови профили с 60 мм базова строителна ширина;
  Corona AS60 plus: доразработка на 60 мм система за врати и прозорци с възможност за монтаж на външна защитна алуминиева капачка;
  Corona СТ70 AS: система за врати и прозорци, състояща се от три-,  четири- и петкамерни пластмасови профили със 70 мм базова строителна ширина;
  Corona СТ70 МD: система за врати и прозорци състояща се от три-,  четири- и петкамерни пластмасови профили със средно гумено уплътнение и 70 мм базова строителна ширина;
  Corona СТ70 plus: доразработка на 70 мм система за врати и прозорци с възможност за монтаж на външна защитна алуминиева капачка;
  Corona Si82: система за врати и прозорци, състояща се от шест-, седем- и осемкамерни пластмасови профили със 82 мм базова строителна ширина;
  Corona Si82+: система за прозорци, състояща се от осемкамерни пластмасови профили, със заводски екструдирани усилващи елементи, с перфектна топлоизолация и приложима за изработка на дограма на ”пасивни къщи", които се нуждаят от добра топло- и шумоизолация;
  Corona S74 и Corona S90: пластмасови системи за изработка на плъзгащи елементи;
  Corona СТ70 HS: пластмасова система за изработка на голямоформатни плъзгащи врати;
  Vario Top: система за алуминиеви или пластмасови ролетни щори с възможност за едновременно вграждане на противонасекомна мрежа и щора в една кутия и комбиниран водач;
  Vario Tec: система за обков на прозорци SСHÜCO, разработен с различни класове на сигурност против разбиване или взлом и обков за врати.
  Обков за врати и специални отваряния.
                  
- Най-общо казано, какви са основните разлики между PVC, алуминиева и дървена дограма и в какви случаи съответно е препоръчително използването им?

- Накратко основните разлики между пластмасова, алуминиева и дървена дограма са свързани с разнородността и различието на материалите, включително тяхната стуктура и произход. Най-важните функции и характеристики, които трябва да притежават съвременните прозорци и дограма, са: топлоизолация, шумоизолация, цена, горимост, устойчивост, експлотационна сигурност, дълговечност и красив дизайн.
Кратките характеристики на трите материала, обвързани с производството на дограма са следните:
Дърво:  добър изолатор, ценен материал, свързан с екологията. Дървеният материал изисква години за отглеждане, след което може да се използува в производството. Влияе се от влажноста на въздуха и изисква специални процедури и обработки преди производство на дограма, включително и при последваща експлоатация на готовия продукт (сушене, съхнене, специално лепене, лакиране, боядисване). Вариантите за сглобки и захващания на дървените части са по-сложни и трудоемки с по-малко варианти за постигане на изчистена визия и външен дизайн на дограмата и конструкциите. Подлежи на обработка със скъпоструващи специализирани машини, красив и дълговечен, но скъп материал. Поддава се на обработка, лакира се и се боядисва.
Пластмаса:  добър изолатор, химичен материал, на основата на нефтопродуктите и солта, който при неправилна дозировка или при спестяване на някои от допълнителните добавки при производство (екструзия) в момент на експлоатация започ-ва преждевременно да старее, да се напуква и да променя цвета си. UV устойчив, но мек и статически неустойчив материал с големи линейни разширения под въздействие на температурата, което и определя необходимостта му от допълнително вътрешно усилване със стоманена сърцевина. Лесна обработка, практичен и достъпен като цена. Може акрилно да се боядисва или да се произвежда в заводски условия в различни разцветки по RAL, като се фолира външно с палитра фолиа. Разработени са значителен брои фолиа по каталога на RAL и с имитация на различни дървесни видове. Предимството на боядисването и фолирането е, че може да се постигнат различни комбинации на вътрешната и външна страна на изработената дограма. Профилите машинно се залепват и обработват за получаване на желаните прозорци и остъклени елементи.
Алуминий: проводник на студ и топлина, който изисква при изработката на елементи и профили за дограма да се конструира по специален начин.  Добавя се изолираща преграда (изолатор) между външна и вътрешна част на профилите за изработка на прозорци или фасади. Оттук произлизат и топлоизолираните алуминиеви системи или така наречените алуминиеви системи с прекъснат термичен мост. За тези конструкции е разработена специална сплав със състав (ALMgSi 0,5 F22), която е значително твърда и устойчива на статика до определени условия и параметри. Лесно се обработва със специализирани машини в заводски условия. Съществуват различни елементи за връзка и снаждане на профили, което улеснява монтажа на дограма и допринася за бързината на изработка. При нужда алуминиевите профили могат да се заваряват по специален начин. Профилите могат да се боядисват прахово по RAL, включително да се  боядисват и в някои дървесни имитации или да бъдат елоксирани в сив метален цвят, златист цвят, кафяво и черно. Ценово се доближават в някои случаи до пластмасовата дограма, но са по-скъпи. (Става въпрос за топлоизолирани алуминиеви системи.)
В заключение, подборът и изборът на дограма за всеки обект е специфичен и е обвързан с следните фактори, които трябва да се вземат под внимание – желанието на клиента и инвеститора, финансовите средства за инвестиране, типа и вида на сградата, последващата и експлотационна функция (едносезонна, целогодишна, „пасивна къща·, апартамент) и накрая, правилната техническа обосновка и напътствие към вярното решение на специалист-консултант от специализираната фирма за производство на дограма.
- Когато говорим за пластмасови дограми, все още голяма част от хората са скептично настроени по отношение на здравината на такъв тип дограма. В тази връзка бихте ли охарактеризирали системите, които обезпечават устойчивостта и дълговечността на PVC профилите на SСHÜCO?

- Хората в България са скептично настроени към пластмасовата дограма по ред обективни причини. Това е много важен и актуален въпрос, по който може много да се говори. Ще се опитам накратко в няколко реда да обобщя причините за негативното отношение.
Първо: слабата информираност на гражданите и малката част литература по тези въпроси. Второ: некоректността на всякакъв род търговци, които в името и стремежа си за големи продажби обещават невъзможни неща, като създават лош имидж на истинските пластмасови системи. Трето: некомпетентността на някои от фирмите доставчици на профили и производителите на дограма. Четвърто:  заниженото качество и негарантираният прецизен химичен състав и пълнеж при екструзия на профилите, както и появяването на ”измислени системи·, състоящи се от няколко пластмасови профила.  Пето: неправилната в технологично отношение изработка на елементите от фирмите производителки, както и незнанието на най-важните основни техники и части от раздел ”Статика" и ”Строителна физика". И на последно място е и създаденият лош имидж на продуктите от пластмаса от занижения контрол на контролните органи по редица жилищни и национални обекти, а по-точно – липсата до скоро на норми и технически изисквания в частта дограма и фасади. В старите нормативни документи (СНиП) не съществуват такива понятия.
След приобщаването ни към  голямата европейска общност постепенно се хармонизират нормите ни  в строителството и нормите за пожарозащита, като се завишават изискванията към продуктите, които трябва да бъдат обезателно сертифицирани от акредитирани лаборатории.
За пример мога да ви дам в табличен вид характеристиките на профилите Corona, а всъщност това са и основните параметри, които трябва да покриват всички пластмасови профили.
И в заключение трябва да констатирам, че благодарение на постоянния експертен и технологичен контрол на производството на профили и обков на SСHÜCO, който е неразривно свързан със собствения изпитателен и технологичен център и с развойната инженерингова дейност на конструкторските и инженерни екипи, всички пластмасови системи на SСHÜCO - Corona обезпечават устойчивостта и дълговечността на изработените от тях елементи и конструкции.
- Комплексната услуга, включваща проектиране, изпълнение и поддръжка, която предлагате, несъмнено е едно голямо предимство за клиентите на фирмата. Как прилагате опита и технологиите, разработени във връзка с изграждането на големи сгради, при разрешаването на индивидуални проблеми и по-малки пространства и еднофамилни сгради?

- Както отбелязах в началото, комплексната инженерингова услуга, която предлагаме, е много важна за крайния клиент и за получаване на отлично изделие, включително за производителите на прозорци, работещи със сериите Corona на SСHÜCO. Нашите успехи в страната се дължат основно на коректността и на утвърдения начин на работа, на почти неограничените възможности на действие и развитие, както и на многообразието от предлаганите на пазара системни решения. Всички продукти на марката са с доказани качества и добре познати не само в Европа, а дори и в далечни страни като Америка, Китай и Япония.
Благодарение на професионално подготвените специалисти в концерна и фирма АЛУКЬОНИГЩАЛ и благодарение на богатата гама от системни решения се решават основно всички желания и нерешени въпроси на архитектите и инвеститорите. Уточняват се конкретно детайлите и технически възможните решения за бъдещите офисни сгради, жилищни обекти, еднофамилни къщи или индивидуални решения. Конкуренцията в България и Европа е голяма, но ние винаги сме в състояние да покажем на останалите, че сме една крачка пред всички. Мога да дам пример за България с монтажа на съвсем нов тип окачена ”елементна фасада", която не изисква заскеляване на сградата. Такава фасада в момента се монтира  на бизнес сграда в София. Това са и фасадите на бъдещите небостъргачи, предстоящи за строеж в страната.
Силата на концерна  SСHÜCO International KG се състои основно в дългогодишната история и практика на разработване и производство на системи за интериорно и екстериорно приложение в строителството, в големия научен и инженерен потенциал на фирмата, във внедряването на иновативни и съвременни решения, както и в новите разработки на продуктите и богатата гама на предлагане (продукти за дограма; фасади; щори; слънцезащита; соларна техника; противопо-жарни елементи; автоматики, елементи и части за мебели и др.), високото качество и високата конструктивна сигурност. Единственият „недостатък" на продуктите на SСHÜCO, според мен, е понякога по-високата цена в сравнение с масовия продукт на пазара, който в не малко случаи не може да предложи или няма технически решения и възможности за желаното приложение. Казано с други думи, системите са разработени на високо технологично ниво и не се налага да минаваме на така добре известните в България  „побългарени неща".
При нас се разработват и са разработени готови варианти  технически решения, изпитани в живота и практиката. В много случаи при нужда черпим и от опита на нашите западни колеги или използваме възможността за техническа помощ.
Благодарение на нашите успехи в страната в последно време се забелязва на българския пазар едно подражание на работата на фирма АЛУКЬОНИГЩАЛ от конкурентните ни фирми и копиране от българските, гръцките и турските производители на част от доказалите се вече в експлоатация системи на SСHÜCO. Това показва отново лидерството ни в този сегмент и ни дава повече сили и увереност да се стремим да бъдем винаги първи. Корпоративното партньорство с екипа на West McLaren Mercedes e символ и задължение на SСHÜCO International завинаги водеща позиция.
 
- Визията, която придава на жилището дограмата, определено заслужава сериозно внимание. Какви възможности като цветове и текстури предлагате на своите клиенти?
- Възможностите на цветовата гама на пластмасови профили SСHÜCO са полимерно боядисване или фолиране на профили.
Полимерното боядисване на бели профили по цветовата гама от RAL каталога включва двустранно боядисване в различни цветове. В България съществуват  вече няколко фирми, които предоставят качествено тази услуга.
Фолирането на профили върху бяла основа или фолиране върху кафява основа може да бъде изпълнено едностранно (отвън или отвътре) или двустранно по желание на клиента. Палитрата от фолиа е голяма и разнородна и е основно от немския производител на фолио RENOLIT, но SСHÜCO разполага и с допълнителни фолиа на различни дървесни декори. За момента без аналог, дори и в конкурентните европейски доставчици на пластмасови профили, са двете най-нови фолиа -  Siena noce  и Siena rosso.
Комбинация на бял профил или фолиран отвътре профил с външна защитна алуминиева капачка. Алуминиевата капачка може да бъде боядисана по различен начин прахово (по RAL, дървесен декор или елоксация). Това е интересна възможност, която я предлагат само най-добрите системни доставчици. 

Автор:
Закони Нормативна база Коментари