Система за озеленяване на покриви и тераси – modί MS

Modί MS е иновационна система, изобретена и патентована от Клаудио Форези, Италия, която може да бъде използвана за различни цели...
13.11.2010
Алфатон мрамор
640
озеленяване, покрив, modί, Алфатон мрамор, Клаудио Форези
Система за озеленяване на покриви и тераси – modί MS
Източник: Алфатон мрамор

 

Modί MS е иновационна система, изобретена и патентована от Клаудио Форези, Италия, която може да бъде използвана за различни цели – за създаване на вентилирани кухи подподови пространства и за предпазване на сутеренни стени. 

Елементите modί с височини 50 и 90 мм  се използват и за създаване на зелени градини върху покриви и тераси. 

Нашите градове стават все по-сиви и мрачни поради прекалената употреба на традиционните строителни материали стомана, бетон, керамика. Зеленината на покривните градини може да се превърне в спасителен оазис, който да допринася за по-добро качество на живот. Някои от предимствата на използването на Моди за създаване на покривни градини са ясни от пръв поглед. Зеленината на покрива има положително визуално въздействие, подобрява микроклимата, намалява замърсяването с шум и прах и осигурява изключителна защита от слънчевите лъчи и неблагоприятните атмосферни условия. Освен това системата modί  има значително намалени разходи за поддръжка в сравнение с обикновените методи за покривно озеленяване.

 

Системата modί за зелени покривни градини се състои от квадратни елементи от HDPE с размери 580х580 мм, конструирани така, че всеки от тях има по 16 чашки с височина 50 или 90 мм, на които стъпва елементът и които служат за акумулиране на вода. 

 

След полагане на хидроизолационна мембрана (най-добре такава с противокоренова защита) се нареждат елементите на системата modί,  като всеки елемент се закопчава сигурно за съседния. Те могат да се полагат както по хоризонтални, така и по наклонени или криволинейни повърхности. Три елемента покриват 1 квадратен метър. Режат се лесно с циркуляр или ъглошлайф. Монтажът им е бърз и лесен благодарение на специалната закопчаваща система. Дори неквалифициран работник може да монтира повече от 80 м ²/час. Елементите са практични и удобни за манипулиране. Чашките се запълват с порьозен материал – керамзит или зеолит, с едрина от 5 до 15 мм, и се покриват с филтриращо платно от геотекстил. Върху филтъра се разстила почвен слой с дебелина от 15 до 50 см  в зависимост от желаната растителност, която ще се засажда.

 

Дори на този етап системата modί  може да понася тежки натоварвания - при разстилането на почвения слой може да бъдат използвани дори и малки машини – трактор, багер или др. В системата могат да бъдат инсталирани и напоителни инсталации с автоматично излизащи дюзи. 

 

Системата modί  е произведена от рециклирана и подлежаща на рециклиране пластмаса, устойчива на атмосферни въздействия, плесени, бактерии и химични вещества, които се съдържат в торовете и препаратите за растения. Тя помага за напояването, тъй като събира, задържа и отдава необходимата за растенията вода в почвения слой.  Излишната вода от напояването или от снега и дъжда се филтрира през геотекстилното платно и през специалните дренажни отвори изтича върху хидроизолацията. 

 

Важна характеристика на системата modί е нейният голям дренажен капацитет – 1300 л/час/м², благодарение на големия брой отвори за оттичане на водата. Диаметърът на отворите е изчислен така, че да не позволява разпространението на корените в пространството под системата. 

 

Системата предлага изключителна защита на използваните хидроизолационни мембрани благодарение на шахматно разположените  чашки – опори с тяхната мека повърхност и заоблени ръбове. Големият брой на използваните елементи и оттам контактната площ за квадратен метър, на която се разпределя натоварването, означава, че е налице почти равномерно разпределен товар върху цялата площ на покрива. Самата система modί може да понася натоварване от над 10 т/м². В кухото пространство, създадено от елементите между хидроизолацията и почвата, могат да бъдат инсталирани тръби и кабели за различни системи – напоителни, осветителни, комуникационни и др. Системата запазва целостта на хидроизолационния слой, тъй като не се използва закрепване с пробиване. 

 

Системата на практика работи като обратен покрив, като почвеният слой предпазва хидроизолацията от действието на ултравиолетовите лъчи и от температурните деформации. Така се осигурява многократно по-дълъг експлоатационен срок на хидроизолиращата мембрана. 

 

Системата повишава и топлоизолацията на покрива. Въздушната кухина, почвеният слой и растенията са допълнителна топлоизолация срещу загубите на топлина през зимата и прегряването на покрива през лятото.

 

Тревата и растенията са последният и най-важен елемент от градината. Ефективните водосъбиращи контейнери (чашки) с дълбочина 50 или 90 мм гарантират, че растенията непрекъснато и равномерно ще бъдат осигурени с необходимата влага за техния нормален растеж.

 

Системата modί  на практика не се нуждае от допълнителна поддръжка освен обикновената и задължителна за всеки покрив такава – ревизия и почистване на сифони и др.

 

Modί  е идеална система за приложение при плоски и наклонени покриви,  тераси на жилищни сгради, промишлени сгради, гаражи, всякакви площадки за игра, тротоари, малки улици, застрашени от ерозия, причинена от дъждовните води. Елементите с 50 или 90 мм чашки могат да бъдат използвани за създаване на градини или паркинги за автомобили, също така дори на покриви с наклони по-големи от 15 градуса, ако се използват заедно с подходяща система градински паркинг решетки, която осигурява против ерозия и приплъзване на почвата.

 

Автор: Алфатон мрамор
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари