Система за напояване вместо маркуч за градината и двора

Близо една трета от водата на домакинства с дворове и градини се изразходва за поливане, сочи статистиката.
15.10.2012
Антоанета Салфидж
956
капково напояване, градина, напояване, дъждовна вода, поливни системи
Система за капково напояване.
Източник: rbgreen.bg

Близо една трета от водата на домакинства с дворове и градини се изразходва за поливане, сочи статистиката.
По-големият проблем обаче е, че повече от половината от това количество вода се губи – отива на улицата, изпарява се във въздуха преди да достигне земята, и най-вече  - излива се дори и когато почвата вече няма нужда от това. С няколко прости корекции в методиката, по която се грижим за нашите зелени площи и зеленчукови градини, можем значително да спестим от ценния природен ресурс, а и да регулираме сметките си към водния оператор.  Преди всичко – забравете за обикновения маркуч. Той източва огромно количество вода, без възможност за контрол на дебита и локализиране на струята. 


Капковото напояване пуска вода, само когато има нужда от нея
Капково- напоителните системи са чудесен начин за пестене на вода, защото те поливат само там, където има нужда от нея. За разлика от изобилната струя на маркуча, която се разпръсква неконтролируемо, капковата  система осигурява вода директно до корените на растенията. Почвата се полива  равномерно, с което предотвратява прекаленото изпаряване, просмукване или оттичане на ценна вода и намалява появата плевели.


Системата  за капково напояване представлява система от тръби за бавно и продължително напояване, които се поставят върху терена или се монтират под повърхността. В тръбите се инсталират специални капкоотделители, които редуцират налягането и разпределят  водата по системата. Този начин на напояване има няколко съществени предимства: задоволява нуждите от вода на растенията ; равномерно напоява по дължината на капко-отделителната тръба; поддържа постоянно ниво на влажност на почвата; монтира се  бързо и лесено.


Системата за капково напояване е подходяща за напояване на цветни и зеленчукови лехи, парници, окачени саксии и саксийни растения, както и по-дълги редове живи плетове или храсти. Един от най-важните елементи на системата е маркучът.
Капковите маркучи са два вида – едносезонни и многосезонни. Избирайте ги според вида на растенията, които ще напояват. Едносезонните маркучи най-често се търсят за зеленчукови градини и цветарници.Те са евтини и с кратък живот. Обикновено се използват за една реколта и за лесно почистване на площта след приключване на вегитационния  период на културата . Многосезонните маркучи са препоръчителни за трайни насаждения  (ягоди, малини, овощни градини, лозя и др.) Притежават изключително дълъг експлоатационен период (10-15г.) ,но са и по-скъпи. 


Събирайте  дъждовната вода. Напояването с нея е безплатно, все още.  
Растенията обичат чистата  дъждовна вода, а и тя все още няма конкуренция в цената. Нашата географска ширина предполага добри възможности за събиране на дъждовната вода и за използването й за напояване на градината през цялата година. Системата за събиране на дъждовна вода има и още едно предимство – евтини елементи, които може да направите и сами. За целта е достатъчно да намерите здрав казан или дървена бъчва, която да поставите под улука на къщата.  В ниската част на съда направете извод с маркуч, по който събраната дъждовна вода ще стига до расада ви в градината. 


Ако сте решили изцяло да разчитате на дъждовната вода за напояване, ще трябва да направите и няколко по-точни изчисления, свързани с големината и наклона на вашия покрив, честотата и количеството валежи и количеството вода, което ще ви е нужно за градината. Ако събираната от покрива вода се оказва недостатъчна, тогава погледнете към земята. Пред повечето къщи има плочници, които при дъжд преливат от вода. Ще съберете лесно тази вода, ако направите лек наклон на плочника и отведете вода с монтирани на подходящо място тръби. Колкото повече вода, толкова по-добре. Дъждовната вода е идеална за поливане, както и всеки дъжд.


Съхраняването на дъждовната вода също е от значение. Резервоарът за водата от покрива е най-добре да стои близо до улуците. Да е на метър от земната повърхност, за да може да се източва по-лесно. Водата от площадките изисква по-сложна система за съхранение. Водата от вкопания резервоар трябва да се изсмуква с помпа или да се вади с кофа с въже. При всички случаи обаче тази хамалогия си заслужава, защото дава шанс да използваме чиста и безплатна вода. Не пропускайте предпазните мрежи и капаци. Те пазят водата от лист, клони и боклуци, които гният бързо, особено в топла и слънчева вода. Имайте предвид, че незатвореният съд е идеален развъдник за комари и притегателен център са оси и пчели. 


Внимание!
Покривите от азбестови плочи не са подходящи за събиране на вода. Това се отнася и за медните улуци и тръби. Най-добре е покривът да е от керемиди или поцинкована ламарина. Поцинкованите тръби и тези от PVC също са добри за ползване. Системата за събиране на дъждовна вода е много полезна  за двора, където и да се намира той по нашите ширини. Тя е позволява събирането на водата през дъждовните месеци и употребата й през юли и август, когато в някои райони не капва капка дъжд.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари