Силвио де Понте - Мода и дизайн си подават ръка в проекта SensoReal

Това е SensoReal – един проект на сензореалната архитектура на Силвио де Понте.
15.05.2010
Даниела Арнаудова
560
проект, дизайн, екран, мода, Силвио де Понте
Източник: Снимки: DE PONTE studio DPSA+D

Огромен воден екран е проектиран върху цяла стена. Върху него едно след друго се прожектират различни изображения и ефекти. Водеща е темата за морското дъно, „съпътствана” с автентичните аромати на типичния плаж и морска вода. Точно пред екрана е оформена красива вертикална градина, която „приютява” някой от банските костюми от лятната колекция La Perla Beachwear.Не, това не е поредният рекламен трик. Това е SensoReal – един проект на сензореалната архитектура на Силвио де Понте. Реализацията? Тя беше „експонирана” в шоурума на La Perla, точно в пулсиращото сърце на зона Тортона в Милано, по време на Fuori Salone – миланската седмица на дизайна, когато известното дизайнерско студио откри своето участие с пищен коктейл, където бяха поканени видни политици, артисти, шоузвезди и дизайнери. 
Целият шоурум на La Perla беше разделен на зони, където пространството се променяше под въздействието на материя, светлина, звуци и аромати. Комбинацията от форми, повърхности и цветове даваше живот на един градски пейзаж, където не съществуват граници между архитектура, пространство и дизайн. Така чувственият контекст на шоурум La Perla беше превърнат в един soft habitat – едно еластично и динамично място, без изострени пространства, в което светлината се трансформира във физичен/осезаем материал.


 
Посетителят се потапя в различни пространства: с осветени повърхности и иновативни кресла, върху които може да се седи на различни нива, с малки обособени пространства, където се изолираш, с места, на които се облягаш, както и с хибридни зони, където се срещаш и обменяш опит с други хора. 
Вътре в експозиционното пространство бяха представени и някои от най-новите произведения на La Perla, реинтерпретирани в идеята на дизайна. Посредством този креативен процес те придобиха нов смисъл и функция. Тръгвайки от архитектурната форма на креслата се зародиха така наречените Bustier Chair, иновативни концепции на кресла, където главният акцент е върху облегалките, направени от скъпи бюстиета на La Perla. Перфектни за един съвременен и модерен будоар, le Bustier Chair си играят с лекотата на перце, с чувственото докосване на коприната и дантелата. Нов живот получиха и известните метални чорапи, едни от най-сценографските произведения на La Perla - Black Label.
Също като белия диван, показан по-рано на изложението в Римини през ноември 2009 г. - дивана, който може да се превърне в микросвят, в място, където аз спя, гледам телевизия, чета, храня се, срещам се с приятели. В Милано посетителите го видяха в неговия доусъвършенстван вариант в различни цветове и форми, в комбинация с кръглите табуретки, реплика на същите цветове и форми. Прототипите са производство на Giovannetti, Италия.
Всички тези идеи носят почерка на известното италианско DE PONTE studio DPSA+D, което днес търси производители за своите автентични дивани и лампи.
 

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари