Семейната баня - съвременен прочит на ритуала за чистота и релакс

Проект за семейна баня с продуктите на IDEAL STANDARD от колекцията ATELIER COLLECTIONS.
02.06.2022
Още за къщата
885
интериор баня, конкурс Баня на годината, интериорен дизайн на баня

Проект АУРА 
Категория „Семейна баня с Atelier Collections – 3D” 
Конкурс БАНЯ НА ГОДИНАТА 2021 на Ideal Standard.
Автор на проекта:  Тереза Игнатова

Проектът стана победител в категорията на конкурса и бе изборът на медиите.
 


Тереза Игнатова е  интериорен дизайнер от Варна. 
Завършва интериорен дизайн в Istituto Europeo di Design Milano, Италия през 2011-та година.

През годините е работила като интериорен дизайнер за популярна компания в сферата на дизайна и търговията с италиански мебели.


От 2020-та година е на свободна практика, като основно работи във Варна и София. Предпочита да работи в съвременен, изчистен стил, като в повечето ѝ проекти присъстват абстрактни елементи, вдъхновени от модерното изкуство.

Снимка: www.idealstandard.bg

 

Проектирането на баня АУРА, както при всеки интериорен проект, започна с концепцията. Едно от изискванията на организаторите на конкурса, беше непреходност. Това насочи фокуса ми към първоизточникът на баните, такива, каквито ги познаваме днес и ме върна в древни времена, когато баните са представлявали помещения с вода, тип басейн, а материалите – основно естествен камък и дърво. Тези асоциации направиха изборът на съвременни материали с дървесен декор и декор, наподобяващ естествен камък, изключително лесен и интуитивен. Визуалната концепция на АУРА се оформи като един съвременен прочит на първоизточникът на ритуалът за чистота и релакс, дефинирайки основата на интериора, върху която да се надгради. 


Друг основен момент в проекта се съдържа в заглавието – семейна баня. Чисто функционално, такъв тип проект трябва да удовлетворява изискванията на всеки потенциален член на съвременното семейство. Функционалността в интериорния дизайн има за цел да прави експлоатацията на помещенията по-лека, без да създава ежедневни затруднения при достъпността и поддръжката. За постигане на целта, банята е логически „подредена“ с фокус върху употребата – мивките са близо до входа, като зона, която се използва често и има нужда от лесен достъп, следвани от тоалетна и биде в „дъното“ на помещението, създавайки усещане за лично пространство.
 


Стената срещу мивките и тоалетната е отредена за т.нар. мокра зона – душът отново е в „дъното“ като зона, нуждаеща се от повече интимност, а ваната е звездата на проекта с двете си основни функции – релаксиращ ритуал и място за забавно къпане на по-малките членове на семейството. Функционалност е заложена и в изборът на материалите – всички плочи, присъстващи в проекта, са с XL формат – 280 х 120 см за стените и 120 х 120 см за подовата настилка. Широкоформатните плочи добиват все повече популярност в последните години, защото освен атрактивни, са изключително лесни за поддръжка, като елиминират голям процент от потенциалните фуги, присъстващи в баните. 
 

Подбирайки цветовата палитра за проект АУРА, основна мисия отново бе непреходността. Банята е помещение, което често се свързва с не лек ремонт и в този смисъл, проектирайки баня, е добра стратегия да се заложи на спокойни цветове, които биха били актуални в дълъг период от време, вместо да се избират ярки трендове, които имат срок на годност не повече от една-две години. Прилагайки тази стратегия, селектирах палитра от плочи с дъбов декор, светло сив и графит суров камък, а акцентният цвят е приглушено опушено синьо, което присъства в декорната плоча оникс и умивалниците Ipalyss. 

 

Концепцията непреходност и натуралност насочи изборът ми към декоративен дървесен таван, който допълнително да подсили натуралната визия, а също и да допълни ефектното линейно осветление. Декоративното осветително тяло над ваната бе подбрано с дизайн, наподобяващ птици, кацнали на клон, добавяйки допълнителна нотка на стилизиран природен елемент. 
 


При подборът на продукти от серия Atelier Collections за проект АУРА, основен критерий бе формата и дизайнът. Придържайки се към концепцията за съвременна натурална визия и имайки предвид темета на проекта – семейна баня, изборът наклони към продукти, лишени от остри ръбове, с меки форми и модерно изчистено излъчване. 


Опциите за цветни умивалници в различни форми от серия Ipalyss предлагат безброй атрактивни варианти при проектирането на бани, моят избор бе цвят Олово и обла форма. Умишлено е подбрано само едно голямо кръгло огледало над мивките, вместо две отделни – идеята е да сближава обитателите на дома. Шкафът и плотът от серия Conca в различни цветове допълват цялостната визия, като са подбрани да подхождат, съответно, на основната подова и на дървесната настилка. 

 

 

Дизайнът на вана Dea спечели място в проекта със своята мека, но и много стилна, непреходна визия, леко наподобяваща на формата на умивалниците Ipalyss. 

 

Изборът на серия Joy за цялостно решение при смесителите в баня АУРА не беше лесен, но определено беше повлиян от изчистения дизайн на стоящия смесител за вана. В ежедневието на всяко семейство, времето за поддръжка на помещенията е от голямо значение, също толкова важно, колкото и визията на елементите в тях. Смесителите от серия Joy биха се харесали на всяко младо, съвременно семейство – те са изчистени, стилни, вписват се в безброй интериорни концепции, а минималистичният им дизайн ги прави лесни за поддръжка. В зона душ предпочетеният вариант е отново комплект смесители от серия Joy с пита с таванен монтаж, предоставяйки усещане за дъжд и релакс. 

 

 

Тоалетна и биде от серия Blend Curve се отличават с търсената заоблена визия, а за проекта са подбрани  вариациите, които стъпват на пода, защото са по-нестандартният избор при т. нар. „конзолни тоалетни“ и в същото време, визуално балансират въздуха при окаченият шкаф Conca в съседство. 

 

Безконтактният активатор Altes е приоритетен избор за всяко многочленно семейство. Пестенето на ресурс, в този случай – вода, е все по-популярна тема, водо и енерго спестяващите технологии все повече навлизат в домовете ни, така че присъствието на Altes и Smart Force технологията в проекта, е неизбежно.

 

АУРА обединява няколко Atelier колекции, които изглеждат хармонично заедно с меките си, стилизирани форми. Всички заложени продукти са актуални, стилни и практични, подходящ избор за модерната семейна баня.


 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари