Село Бръшлян - в сърцето на мистичната Странджа Планина

От 1982 г. село Бръшлян е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от 17-19 век. 76 къщи са архитектурни Паметници на културата, 9 от тях – с национално значение.
23.05.2021
Дияна Кинова
853
Индипасха, Странджанска Зеленика, Странджанска къща, село Бръшлян
Църквата Свети Димитър с. Бръшлян.
Източник: Още за къщата, Фотограф: Димитър Шиклев

Село Бръшлян  е разположено  на 14 км северозападно от Малко Търново и на 4 км от границата ни с Турция. Както цялата територия на община Малко Търново, то е част от Природен парк „Странджа“.

Старото име на село Бръшлян е Сърмашик и е основано през 17 век от жителите на трите махали Юртет, Селище и Живак (тракийското му име е Кикон (Кикос), от тракийски език Кик – Живак. Според древна легенда в него е роден певецът Орфей. То се споменава в османски данъчни регистри от втората половина на 17 век, а през 19 век е голям животновъден център. Жители на селото участват в Хетерията от 1821. През селото е преминавал и Васил Левски. Къщата, в която е нощувал, е запазена и днес.


От 1982 г. цялото село Бръшлян е архитектурен и исторически резерват.  Фотограф: Димитър Шиклев

В Сърмашик се развива Сърмашишката афера, предшествала Преображенското въстание. Жителите на селото участват активно и в самото въстание. При потушаването на въстанието в Сърмашик всичките 150 къщи са ограбени, а населението е избягало.

Село Сърмашик е присъединено към България през 1913 година след Балканската война. От средата на ХХ век голяма част от жителите на селото се изселват към Малко Търново, а по-късно и към Бургас.

В село Бръшлян са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVII-XIX век. Фотограф: Димитър Шиклев

От 1982 г. цялото село Бръшлян е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от XVII-XIX век. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, 9 от тях – с национално значение. Смята се, че най-старата къща в селото е строена през XVII век. С усилията на местното Дружество за защита на природното и историческо наследство „Бръшлян“ и кметството са реставрирани килийното училище, параклисите „Св. Пантелеймон“, „Св. Петка“ и „Св. Лефтера“, камбанарията на църквата „Св. Димитър“ (края на XVII век) и е организирана етнографска сбирка и музей на открито на традиционното земеделие. Килийното училище е пристройка към църквата на мегдана и е създадено през 1871 година от свещеника в църквата. Той превърнал своята килия – пристройката на църквата – в училищна стая. Тя е побирала около 20 момчета. Нямало е столове и всички деца са си носели овчи кожи, на които да седят. Първоначално се учели да пишат в пясъчници, а след това на восъчни дъски. Кожите, пясъчниците и дъските са изложени в музея.


Килийното училище е част от царковния комплекс. Фотограф: Димитър Шиклев

Църквата  „Свети Димитър“ в Бръшлян  е построена в края на XVII-ти век на място на тракийско светилище. През повечето дни от годината е затворена и може да се разглежда външно. Интересна е реставрираната камбанария на църквата.


Етнографски музей с. Бръшлян. Фотограф: Димитър Шиклев


Недалеч от мегдана на село Бръшлян може да видите етнографския музей. Това е автентична местна къща на около 150 години, запазила не само външния си архитектурен вид, но и вътрешната си уредба.

Къщата за гости Майстор Никола Гогов е с уникална дървена обшивка на фасадите. Фотограф: Димитър Шиклев


Село Бръшлян е в границите на Природен парк „Странджа“. В близост са резервата Витаново, долината на река Велека и пъстървовия рибарник на река Катун. На няколко километра от селото има следи от долмени и тракийски светилища. В околностите на Бръшлян има възможности за разходки сред природата, следвайки изградените екопътеки за посещение на параклисите, събиране на билки, както и маршрут водещ до водопада Докузак и село Стоилово.

Всяка година в началото на август (около 8-и август) се провежда селският събор, който продължава два дни. Идват гости от цялата страна, играят се хора, организират се борби.
 

В близост до Бръшлян и Малко Търново може да се посетят множество исторически и природни забележителности. Ще споменем само някои от тях:
1. Тракийското светилище в Мишкова нива – едно от чудесата на мистичната Странджа. Наричат го още българския Стоун Хендж.
2. Петрова нива е историческа местност в Странджа до село Стоилово. 
3. Древният тракийски град на мъртвите в местността "Пропада" край Малко Търново. Там може да видите множество тракийски и римски гробници. Голямата част от тях не са разкопани.
4. Връх "Голямо градище" - Малко Търново - най-високото място в българската територия на Странджа планина. Носи името си от крепост, издигната тук от древни времена.  Това място е било скално светилище, което по-късно е започнало да действа като крепост. Изкачвайки върха, ще минете през 5. Гробницата на богинята Бастет в Странджа планина, която близо 40 години предизвиква интереса на археолози, историци, туристи, мистици и любители на конспиративни теории. 
6. Индипасха е предполагаемо древно тракийско скално оброчище намиращо се в близост до село Сливарово, което пази вековни тайни. Индипасха е започнало да действа като култово място преди повече от 2000 години. Съществуват предположения, че името на оброчището означава „след Пасха“ или дори „анти Пасха“ – т.е. „срещу Великден“. Това е извор на лечебна вода под скали, която се събира в малко езерце. Има легенда, че  "Живата вода“ лекува болести и изцерява недъзи. 
7. Царството на зелениката до село Кондолово. Неслучайно от Природен Парк „Странджа” са избрали това приказно название за своя най-разкошен туристически маршрут.
8. Водопадът "Докузак" означава 9 извора. Местността обхваща красив карстов район при река Докузак, с малкия едноименен водопад и непресъхващите девет извора.  
9. Ма̀лко Тъ̀рново е единствения град в сърцето на Странджа планина. Построен е на мястото на древно тракийско светилище. 

За да посетите част от споменатите от нас туристически обекти е желателно да си вземете документ от Граничната служба на полицията в Малко Търново. Ще Ви отнеме не повече от 5-10 минути.
Автор: Дияна Кинова
Закони Нормативна база Коментари