Сейшелите – Перлите на Индийския океан

Сейшелите отдавна са мечтана дестинация за мнозина от нас, която е и доста достъпна и гостоприемна към посетителите си през последните години.
30.06.2023
Мила Стоянова
460
туризъм, туристическа дестинация, Сейшели, остров Мае, Индийски океан
Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Това е кътче от Рая, създадено за идеалния меден месец. Една от най-луксозните дестинации за влюбени. Но дори и да не празнувате този момент в живота си, спокойно може да се отдадете на заслужена почивка сред безкрайните бели плажове и тюркоазена вода, изключителното разнообразие от флора и фауна и не на последно място - неподправената екзотична култура сред населението.

Сейшелите са група от 115 острова, разположени в Индийския океан в близост до крайбрежието на Африка, като 45 от тях са гранитни, а останалите 74 – коралови. Най-посещаваните от тях са Mae, Праслин и Ла Диг, а столицата им Виктория е най-малката в света. Летището е разположено на остров Mae, като от началото на тази година се предлага и директен полет от София. В страната се влиза само с международен паспорт, валиден към датата на напускане. Пътуващите за Сейшелите български граждани, които имат обикновени, служебни и дипломатически паспорти не се нуждаят от виза за престой до 90 дни. Не се изискват специални имунизации.
Обикновено туристите отсядат в трите най-популярни острова, а от останалите посещават определени природни и културни забележителности. На Сейшелите се говори свободно английски и френски език. Такситата са сравнително скъпи, затова Ви препоръчваме да си наемете кола или велосипед. А сим карта за телефон може да си закупите от летището, както и от редица магазини.


Източник:www.poseidonholidays.com

Защо да посетите Сейшелите?

Разбира се, на първо място са приказните бели плажове и безкрайната синева и простор. Истински земен рай за сетивата и пристан на желаното спокойствие и любов. Освен за почивка, част от плажовете предлагат и възможност за практикуване на различни водни спортове като подводно гмуркане, сърф, уиндсърфинг, кайтсърфиннг, шнорхелинг, риболов, джет ски. Някои от тях са частна собственост на големи хотелски вериги. Ето и нашите топ 15 предложения за страхотни плажове на Сейшелите, на които да се насладите:

 
Източник:www.poseidonholidays.com

Anse Georgette – перфектното място за романтични срещи и организиране на сватби, с вход свободен, но е желателна предварителна резервация. Тук ще направите и едни от най-добрите си фотографии.
Petite Anse – малък и див плаж, подходящ за сърфиране, но не и за свободно плуване. Въпреки това, емоцията си заслужава.
Anse Intendance – Един сравнително отдалечен плаж, където гнездата на костенурките са често срещано явление. На фона на мангрови гори и големи гранитни образувания можете да си направите страхотни снимки.


Залезите на Сейшелите са забележителни.     Източник:www.poseidonholidays.com

Beau Vallon е най-големият и най-популярният плаж на Сейшелите, разположен на около 3 км от Виктория, на Мае. Той предлага изключително много възможности за практикуване на водни спортове.
Разположен на най-източните покрайнини на остров Ла Диг, плажът с форма C на Anse Cocos е един от най-уединените плажове на Сейшелите, но водите му са опасни за плуване.
Anse Marron – Известен като един от най-трудно достъпните плажове, той изисква сравнително умерен до предизвикателен преход през гъстата тропическа джунгла, за да го достъпите.


Източник:www.poseidonholidays.com

Останалите прекрасни плажове, които ви препоръчваме са Anse Major, Anse Forbans, Anse Volbert, Grand Anse, Anse Takamaka, Baie Lazare и Anse Severe. Някои от тях дори са обявени за най-красивите плажове в света.

Природните забележителности са атракцията на Сейшелите

Най-старите гранитни острови в света са Сейшелските. Тук може да посетите и третия по големина атол в света – Алдабра, който е част от световното наследство на Юнеско поради голямото си разнообразие от растителни и животински видове, сред които гигантски костенурки, редки птици, риби и др. Палмовото дърво coco de mer ражда едни от най-големите орехи в света, като някои от тях достигат тегло 40 кг. Едно от тях може да бъде видяно в Ботаническата градина на остров Мае. Ако сте любители на преходите може да изкачите и най-високия връх Морн Сейшелова, както и втория по височина – Троа Фрез, заради прекрасната гледка. Преходът не е труден, но е предизвикателен, заради влагата по скалите. Затова Ви препоръчваме да си наемете водач.


Зеленото сърце на острова.     Източник:www.poseidonholidays.com

Не по-малко впечатляваща е и местната архитектура

За да вникнете в духа на това място, несъмнено трябва да се запознаете и с неговата история. За целта Ви предлагаме да посетите няколко здания, които да Ви разкажат повече за културата и миналото на този народ. Освен това те са и типичен представител на местната архитектура, която се отличава с невисоки постройки, специфична орнаментика, заострени покриви, изразени геометрични фигури, просторни тераси и др.

Катедралата на Дева Мария Непорочно зачатие - Тя е котвата на католическата епархия на Порт Виктория. Построена е на мястото, където отец Леон от Авенчърс построява първия свод през март 1851 г. в поклонение на Дева от Непорочното зачатие. Епископът на Сейшелите Феликс Пол, който почина през 2001 г., е погребан в катедралната в гробница, вградена в подовата настилка.

Катедралата Сейнт Пол - Известна забележителност, сградата се намира близо до часовниковата кула Виктория и е катедралата на Английската епархия.


Пристанището     Източник:www.poseidonholidays.com

Ла Домус
Величествена сграда, резиденция на католическите свещеници. Днес е резиденция на енорийския свещеник и епископа и административните служби. Намира се в тих ъгъл на столицата Виктория, близо до катедралата на Непорочното зачатие.

Правителствената къща – Построена е през 1910 година, когато Сейшелите са били британска колония и е била под ръководството на губернатор и неговия законодателен съвет. Тя е била и жилище на губернатора. В нея са живели общо 16 губернатора и един президент, а от 1977 г. се превръща в офис на държавния глава на Сейшелите.

Къщата Кенвин
Това е къща с богата история и важно за Сейшелите историческо минало. Построена през 1850 г., тя е била дом на главния лекар на колонията – д-р Хенри Брукс. По-късно е закупена от Източната телеграфска компания и е използвана като резиденцията за инженерите ѝ, докато работят над построяването на кабелна връзка между Сейшелите и Занзибар. През годините е била резиденция на редица генерални мениджъри. Днес тя е обявена за национален паметник, в който се помещава и известен бутик за бижута.


Източник:www.poseidonholidays.com

Местният пазар в столицата Виктория също си заслужава да бъде посетен, не само заради интересното здание, в което се помещава, а и заради възможността да опитате местни специалитети и да разгледате интересните стоки, които населението продава.

Опитайте местната кухня

Не забравяйте да опитате и специалитетите на местната кухня, сред които са риба на грил, кокосово къри, бат къри, плодов хляб, местните плодове и разбира се алкохолните и безалкохолните напитки, типични за Сейшелите. Най-добрият и евтин начин да се насладите на храната е чрез многото креолски изложбени щандове, от които да си вземете пластмасова кутия, пълна с ориз, морски дарове и зелена папая. Разбира се, може да съчетаете вечерята си и с приятна музика, в ресторанти като Boardwalk Bar & Grill на Mae или PK’s Pasquiere Restaurant and Gastropub.


Източник:www.poseidonholidays.com

Сейшелите отдавна са мечтана дестинация за мнозина от нас, която е и доста достъпна, и гостоприемна към посетителите си през последните години. Пожелаваме Ви незабравимо пътешествие!

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари