Седмицата на дизайна в Милано

И тази година в началото на месец април Седмицата на дизайна в Милано събра дизайнери, журналисти, търговци, производители и любители на добрия дизайн, за да покаже какви са най-новите постижения
01.05.2018
Теменужка Захариева
870
интериор, интериорен дизайн, изложение Милано, мебели дизайн
Колекция на Louis Vuitton-дизайн на André Fu - Ribbon Dance.
Източник: Louis Vuitton

И тази година в началото на месец април Седмицата на дизайна в Милано събра  дизайнери, журналисти, търговци, производители и любители на добрия дизайн, за да покаже какви са най-новите постижения в света на интериора, какви са новите идеи и тенденции,  акцентите, които ще определят до голяма степен през следващите месеци пазара на мебели и продукти за интериора. Отбеляза се отново нарастване на обема на посетителите, които тази година са малко под половин милион, включително и осезаемо азиатско присъствие.


Впечатленията са за подчертана многоцветност – освен че не намалява влиянието на розовото във всякакви оттенъци, в продуктите силно присъстват и жълто, оранжево, зелено, синьо. Забелязва се силното влияние на италианския дизайн от 80-те години и на имена като Ettore Sotssas и Alessandro Mendini. Отново имаше много естествено дърво, но с оригинални решения и повече разнообразие от различни видове дървесина. Много ръчна работа и майсторска обработка на дървото, както и често използване на естествената му форма – като основа на маса, например. Трябва да се отбележи силното присъствие на Румъния с интересни продукти от естествена дървесина и оригинален дизайн.


Сервизите за чай на Bethan Gray. Снимка: теменужка Захариева

Отново имаше много мрамор, но използван по оригинален и неочакван начин. Впечатляваща е новата колекция на Патриция Уркиола за Budri, в която тя обединява мрамора с красиви цветни смоли, както и умелото използване на мрамор за малки всекидневни предмети за бита. Като сервизите за чай на Bethan Gray, Triangoli на David/Nikolas – вази и дребни съдове от мрамор в красиви цветове и форми, ръчно изработени от мрамор от Тоскански майстори.


Studio Bouroullec за WonderGlass колекция Alcova.. снимка © Studio Bouroullec

Магията на стъклото – и тази година имаше запомнящи се продукти и колекции от цветно стъкло като  масичките в красиво синьо на Патриция Уркиола за Glas Italia и Alwa One Table на Sebastian Herkner за Pulpo. Wonderglass представи две много различни колекции, всяка от които по свой начин обединява майсторството на ръчните занаяти и изкуството - "Alcova" на Ronan и Erwan Bouroullec и другата на Atelier Fornasetti.


Стол изработен с 3D принтиране на Zaha Hadid architects . Източник: designboom


Имаше много реализации с помощта на 3D принтиране, включително и на цяла къща, изработена от робот, която след изложението ще бъде пренесена на друго място.


Bisazza Bagno - колекция Mahdavi  дизайн на India Mahdavi. Източник: Bisazza Bagno


Обемът тази година нарасна и заради изложенията за бани и кухни, които се редуват през година с изложението за осветление. Бяха показани много интересни иновации и нови продукти, които заслужават подробно представяне. 


Колекция Shift на Kvadrat. Източник: Kvadrat


Темата за рециклиране на огромните количества отпадъци беше централна за датската компания KVADRAT. Колекцията SHIFT, която тя показа, е направена изцяло от отпадъци от модната и текстилната индустрия. 


Невъзможно е да се обхване цялото многообразие от инсталации, изложби и впечатляващи галерии, разпръснати из целия град. Но две са важните неща, които трябва да се споменат – тази година беше направено специално усилие представяните продукти да бъдат не толкова прототипи, които ще могат да бъдат закупени по-късно, а реални продукти, готови за продажба.


За първи път също така беше разпространен манифест, призоваващ града и дизайнерската индустрия да популяризират иновациите и устойчивостта на тазгодишното 57-мо издание. Манифестът, оповестен преди изданието на самия панаир призовава архитектите, дизайнерите и търговските марки да обърнат внимание на кръговата икономика, да уважават архитектурното развитие на Милано, да насърчават споделянето на идеи и да защитават работата на младите дизайнери.

+2
Автор: Теменужка Захариева
Закони Нормативна база Коментари