Сглобяема ниско-енергийна къща в с. Голямо Дряново

Къщата, която представяме е изцяло проектирана и построена от Екозид.
14.03.2016
Екозид
13846
къща, еднофамилна къща, сглобяема къща, нискоенергийна къща, Екозид
Сглобяема ниско-енергийна къща в с.Голямо Дряново
Източник: www.ecozid.com

Проектиране и строителство: Екозид ЕООД
Инвеститор- частно лице
РЗП: 263 кв.м
Година на строителство: 
Местопложение: с. Голямо Дряново 


Къщата, която представяме е изцяло проектирана и построена от Екозид. Това е просторна и комфортна еднофамилна къща, потънала в светлина, уют и комфорт, проектирана по индивидуално задание на инвеститора. Фирмата има затворен цикъл – от проектиране до ключ, в което се включва разработването на идейния проект, технически проект с всички части, изграждане на фундамента и цялостното изграждане на сградата.


Сглобяема ниско-енергийна къща в с.Голямо Дряново.    Източник: www.ecozid.com

Целият цикъл от идеята за къщата до цялостното й завършване отнема до 6 месеца. Благодарение на технологията, която използваме и която е уникална за България, изграждаме стените изцяло завършени и готови в заводски условия. Така, на място, сглобяването на сградата отнема до 2-3 дни, постига се по-голяма прецизност и контрол на качеството.


Камината създава топлина и уют...    Източник:  www.ecozid.com

Домът е с РЗП 263 кв.м, в който са разположени кухня, трапезария, дневна-гостна, кабинет, три спални, санитарни възли, мокро помещение, гараж и веранда. Къщата е с външни стени Комфорт, които са разработени в два варианта спрямо фасадното покритие: с дървена ламперия и мазилка.


Вариант 1- дървена обшивка:
- Латекс
- Гипсокартон: 12,5 мм
- Паропропусклива мембрана
- Дървена конструкция с минерална вата: 50 мм 
- OSB: 8 мм
- Дървена конструкция с минерална вата: 250 мм 
- OSB: 10 мм
- Дървена обшивка: 20 мм


Къщата е с външни (ограждащи) стени Комфорт с полимерна мазилка.    Източник: www.ecozid.com

Вариант 2 - мазилка:

- Латекс
- Гипсокартон: 12,5 мм
- Паропропусклива мембрана
- Дървена конструкция с минерална вата: 50 мм
- OSB: 8 мм
- Дървена конструкция с минерална вата: 250 мм
- Магнезиева плоскост: 8 мм
- Шпакловка
- Полимерна външна мазилка


Стените Комфорт имат следните изолационни свойства:
Дебелина на външните стени: 330 мм
Коефициент на топлопреминаване през външната стена: U=0.12W/m2K
Стените Комфорт са ниско-енергиен клас.
Консумация на енергия за отопление и охлаждане е по-малко от 20 kWh/m2.


Конструкцията на външни стени Комфорт издържа на земетресения с магнитуд:
- до 7 степен по скалата на Рихтер
- до 9 степен по Европейската макросеизмична скала
Къщата в с. Голямо Дряново е с външни (ограждащи) стени Комфорт с полимерна мазилка.

Основите на къщата са ивичен фундамент от стоманобетон. Върху него са поставени готовите стени, произведени във фабриката на Екозид в с. Черганово, Казанлъшко. Стените се произвеждат с вградени в тях Ел, ВиК инсталация и дограма. Напълно готови, стените се доставят на обекта и на място се монтират за фундамента и една за друга. Дървеният материал, който използва от Екозид се импрегнира на място във фабриката, като се накисва във ванички с препарата Resistol.

Дървена конструкция
Конструктивните елементи се заготвят в производствената база на фирмата в гр. Казанлък. За изработката им се използва български иглолистен материал от района на Родопите с остатъчна влажност 12-14 %, т.е. сух. Качеството на дървесината и специалната й обработка гарантират липсата на заболявания и вредители. Всички конструктивни елементи се подлагат на специална дълбочинна обработка, осигуряваща защита срещу: Загниване и  плесен, причинени от гъби; Развитие на дървояди; Нападения на насекоми. Съответстват на последните европейски стандарти за обработка на дървени строителни елементи - Класове на употреба 1, 2 и 3A.


Дървеният материал, използван за перголата е обработен с масла OSMO.    Източник: www.ecozid.com

Дървеният материал, използван за сачаци, пергола и други видими елементи е обработен с масла на немската фирма OSMO, лидер сред продуктите за финишна обработка на дървото. Продуктите OSMO са произведени на основата на грижливо пречистени растителни масла и восъци. След изсъхване всички повърхности са абсолютно безвредни за човека, животните и растенията.

Конструктивни връзки
Конструктивните връзки са гъвкави, тоест надежни при земетресения и ураганни ветрове. Те се изпълняват със специални неръждаеми елементи за дървени конструкции. Дървената конструкция се захваща здраво към стоманобетоновата основа чрез анкерни болтове.

Изолационна вата
Минерална вата ISOVER- λ =0,039W/Mk, поведение при пожар-Евроклас А1

Влагоустойчиви плочи
Немската фирма Kronospan OSB е производител на висококачествените плоскости от дърво, които използваме за външната обшивка на стените и покривната конструкция. Това е висококачествен европейски продукт, с приложение за конструктивни цели, изискващи стабилност в размерите и устойчивост на натоварване. OSB 3 се произвежда съгласно предписанията на EN 300. Техническите показатели покриват напълно изискванията за носещи конструкции във влажна среда. Плочите са екологично чист материал.

Полимерна мазилка
Полимерна фасадна мазилка на Теразид Smart Line с разнообразна цветова гама.

Гипс картон - Norgips
Сърцевината представлява гипсова смес с армиращи добавки (плътност 800 кг/м3), покрита в два слоя специален картон. Сцеплението между картона и сърцевината се улеснява чрез съставки в гипса на основата на лепилата.
Използва се за направата на окачени тавани, преградни стени, предстенни обшивки, интериорни и екстериорни решения.

Гипсфазер - Knauf
Гипсфазерът представлява смес от 80% гипс и 20% целулозни влакна от вторична хартия, която се пресова на плоскости. Той съчетава в себе си качествата на четирите вида гипс картон при по-голяма здравина.

Магнезиеви плоскости 
Магнезиевите плоскости са произведени от естествени неорганични материали – магнезиев оксид, магнезиев хлорид, перлит (вулканично стъкло), дървесни стърготини (за гъвкавост), мрежа от фибро стъкло. Не съдържа азбест, формалдехид и други вредни за човешкото здраве вещества. Магнезиевата плоскост може да се ползва като заместител на OSB, шперплат, гипс картон и други продукти, където здравината, водо– и пожароустойчивостта са от първостепенно значение. Прилага се в семейни къщи, апартаменти, музеи, театри, училища, търговски центрове, хотели.
Основни качества:
-  Устойчивост на огън-пожароустойчивост клас А и нулево разпространение на огън;
-  Устойчивост на вода – не променя физико-химичните си качества на овлажняване;
-  Устойчивост на термити, гризачи и др.;


Цветът на дограмата е съобразен с каменната облицовка.    Източник: www.ecozid.com

Дограма
Дограмата е ПВЦ, 3-ен стъклопакет и 6-камерен профил.
Интериорните врати са от МДФ.

Водоотвеждаща система на покрива
Водоотвеждащата система е произведена от Деворекс ООД. PVC системата Classic се отличава със здравина, устойчивост на екстремни температурни условия и ултравиолетови лъчи, бърз монтаж. Предлага се в  различни цветове.
Керамичните керемиди са гръцки тип "Европа".

Външна настилка на тераси - гранитогрес и каменна облицовка
Вътрешни настилки
- Българска теракота, първо качество
- Ламиниран паркет - здрава и трайна подова настилка, която бързо се монтира и лесно се поддържа. Предлага се в различни декори, имитиращи цвета и рисунъка на дървесината.

Облицовка стени в бани
-  български фаянс, първо качество
-  санитарно обзавеждане „Идеал Стандарт - Видима“

Вътрешно боядисване
Вътрешно боядисване на стени и тавани с българска боя „Леко Интерин” на фирма Оргахим АД. Вододисперсионната боя е екологично чист продукт, позволяващ на стените да „дишат”, с отлична белота и траен копринен блясък на покритието, лесна за поддържане и устойчива на мокро триене и миене.
Ключове и контакти - фирма Viko

Отопление и вентилация
Поради отличните изолационни характеристики на ниско- енергийните къщи Екозид климатизацията е изключително лесна. През летния период помещенията са прохладни, а през зимния са лесни за отопление. Практически за целта могат да се използват всякакви енергоизточници.
В къщата отоплението е комбинирано:
- Ел.котел – ДИОН 12 KW включва при студени дни, за да подпомага термопомпата, която е основен източник на топлина както за отоплението така и за топлата вода.
- Термопомпа Слънце/Въздух-Вода - 2 броя, на фирма ТиноТех ЕООД, модел HEETEX - ЕСО2. Всяка термопомпа се състои от два слънчеви панела и термодинамичен модул. Изпълнението е монофазно с СОР до 5.4.


Източник: www.ecozid.com

Озеленяването и вертикалната планировка на тази къща отново са направени от ЕКОЗИД. 


Екозид изгражда сгради с дървено-скелетна конструкция вече 11 години. За този период фирмата е построила повече от 200 къщи в цяла България, а отскоро работи и на западноевропейския пазар.

+11
Автор: Екозид
Закони Нормативна база Коментари