Светодиодното осветление - една добра алтернатива

Един от най-ефективните начини за намаляване на потреблението на енергия е използването на LED осветителни системи.
15.11.2012
инж. Полина Петкова
495
осветление, led осветление, осветителни системи, енергийни разходи, led лампи
Светодиодите- широко приложение при трак системите за насочено осветление.
Източник: http://www.ecoledlight.co.uk

Наред с осъзнаването на факта, че конвенционалните източници на енергия, са на изчерпване, както и поскъпването на енергията, обществото все повече се замисля за повишаване на енергийната ефективност в дома.
Рационалното използване на енергията от своя страна може да доведе до осезаемо намаляване на сметките за електричество, което трябва да е водещ фактор при избора на електрическото оборудване не само в обществените сгради, а и във всяка една къща. Изкуственото осветление е неизменна част от всяко едно домакинство, а използването му обикновено е не целесъобразно. Един от най-ефективните начини за намаляване на потреблението на енергия е използването на LED осветителни системи.


Светодиодите представляват полупроводникови елементи, които преобразуват електрическата енергия в светлина. Въпреки, че имат широко приложение при светлинните сигнализации и светофарните системи, системите за общо приложение, които използват този източник са едни от най-бързо развиващите се светлинни технологии.


 Като се вземе предвид факта, че лампите с нажежаема жичка са в състояние да преобразуват само десет процента от използваната електрическа енергия в светлинна, а останалата се преобразува в топлинни загуби, ако просто заменим светлинните източници с нажежаема жичка със светодиодни такива, консумацията на енергия за осветление може да спадне със седемдесет процента, което би намалило осезаемо сметките за електричество. От друга страна като вземе предвид, че LED лампите остават студени при работа, това води до намаляване на разходите за охлаждане през летните месеци. 


В случаите, когато се предвижда поетапна подмяна на светлинните източници в дома с цел намаляване на разходите за електроенергия, е добре да се вземат предвид следните препоръки: 
1.
Удачно е да се използват LED лампи в най-използваните помещения в дома. За да може да се реализира ефективна икономия на енергия, най-добре е да се започне с подмяна на източниците на светлина в кухнята, всекидневната и хола;
2. Подходящо е да се подмени външното осветление, което се използва цяла нощ, със светодиодно. За да се постигне максимална енергийна ефективност, най-добрият вариант е осветлението в градината да се реализира със соларни лампи;
3. При наличие на работно място в дома е целесъобразно да се използват един или два LED източника. Когато се използват светодиоди за локален източник на светлина, може да отпадне необходимостта от допълнително общо осветление в стаята.


Светодиодните светлинни източници имат ред предимства. За разлика от традиционните източници на светлина, LED лампите нямат крехка нажежаема жичка, което ги прави много по-издръжливи. Те имат до сто пъти по-дълъг живот от източниците, които заменят. Поради тази причина те се явяват много удачен вариант при необходимост от инсталиране на трудно достъпни места, като високи тавани покриви и др. От друга страна светодиодните източници на светлина не съдържат живак и при тях не е необходимо да се вземат специфични мерки при счупване, както при луминесцентните лампи. 


Друго тяхно предимство е, че те дават моментална светлина и повечето LED лампи са димируеми. В някои помещение в дома, като коридора и банята например, моменталната светлина е важен фактор и използването на компактни луминесцентни лампи не е удачен вариант. Димирането на осветлението, не само подобрява комфорта в жилището, но и спомага за намаляване на енергийните разходи.


Светодиодните лампи обикновено осигуряват чиста и ярка светлина в сравнение с източниците с нажежаема жичка. Това ги прави много подходящи за използване при локално осветление в кухнята, на бюрото, тоалетката и др. Предимство на LED технологията е, че може да се постигнат различни цветове. Най-новите тенденции в тази област представляват една светодиодна лампа, която може да излъчва различни цветове от един единствен източник. Благодарение на това може да се постигнат различни светлинни ефекти в дома. 


Друго преимущество е факта, че насекомите не се привличат от LED лампите, които нямат UV излъчване. Много от тях (но не всички) не излъчват ултравиолетова светлина, която привлича летящите насекоми. Също така има специално разработени светодиодни източници, които са изпълнени с жълти лещи или жълто стъкло на лампата. Тяхното предназначение е за употреба на открито в тераси, навеси и при градинско осветление. При тях не се получава концентриране на летящи насекоми, както при обикновените лампи излъчващи бяла светлина. 


Поради ниското енергопотребление, LED осветлението може да се захранва изцяло от резервни или алтернативни източници на енергия. Поради тази причина е подходящо използването на светодиодни източници в отдалечени райони в които няма електрозахранване, както и на места с чести аварии. 


Двадесет и пет процента от енергийните разходи на дома са за осветление. LED осветлението е технологията, която най-вероятно ще се използва изцяло в бъдеще при замяната на лампите с нажежаема жичка. Компактните луминесцентни лампи са само временно решение за енергийно ефективно осветление. Причината поради която светодиодите все още не са ги заменили са две: първото поколение LED лампи имаха тясно и фокусирано светлинно излъчване и цената им беше твърде висока. Както при всяка друга електроника се очаква цените да намалеят, тъй като все повече продукти навлизат на пазара.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари