Светодиодните тапети - последният писък в обзавеждането

Голяма част от производството на LED–тапети е ръчно.
14.02.2015
Светлана Желева
866
интериор, тапети, стенни покрития, led - тапети, светещ тапет
Дизайнерският полъх този път идва от тапета
Източник: www.almrsal.com

Каква е задачата? Да имаме красиви тапети, татуировка за стената или начин да скрием някакво несъвършенство у дома? От отговора на този въпрос зависи и дизайнерското изпълнение.
Пионерите са фирма „Аrchitects-paper”, която вече разработи и LED –тапети, като за целта им трябваха 3 г.  На Панаира за мебели в Кьолн те грабнаха наградата за интериорна иновация. Светодиодните тапети се очаква да внесат модерен светлинен дизайн на стената. Съвсем скоро тръгва и серийното им производство, обещават дизайнерите.

Идеята за осветление на стаята, което идва от стената и може да се управлява чрез приложение на мобилния телефон звучи интригуващо. Това пано свети като произведение на изкуството и привлича погледа. Дизайнерският фактор е силно застъпен, но тапетът има и практическа функция: хвърля индиректна светлина с мощност 60 WAT, пише специализираният сайт http://www.schwaebisch-hall.de/.

Отскоро този LED–тапет може да бъде управляван от приложение за смартфон, което го прави интерактивен.

Производството на самия тапет е доста трудоемко.
От една страна, тапетът трябва да е двустранно пресован, а от друга, да е от стабилна материя , защото само така през него може да тече ток. Пресова се и от двете страни, тъй като проводящата паста не трябва да попива като гъба в паното, а проводящата паста се явява като проводно трасе, по коeто тече тока. Тези проводникови линии трябва да се нанасат върху платното с точност до милиметър. Понеже пастата трябва да е проводяща, се състои до 90% от сребро, което я прави много скъпа.

Нанасянето на пастата е най-важният момент в производството, затова се проверява ръчно, със специални измервателни уреди дали по тях тече ток. Важното е трасетата да нямат прекъсвания, защото на тапета лесно се забелязват участъците, които не светят. Когато в производството има грешки, то той веднага се извърля, разказват от фирма” „Аrchitects-paper”. След това при температура от 140 градуса по Целзий тапетът преминава през специален сушилник.

Едва след това идва ред на последната стъпка в производството. Тук отново всичко се прави ръчно – големите 3 мм светодиоди се поставят върху проводниковата смес. Това се извършва под лупа и е „къртовска работа”. Светодиодите се залепват със специално разработено за целта лепило, което съдържа сребро и също е електропроводящо. Тази дейност отнема 2 дни, докато всички светодиоди отидат на местата си.

840 бели, сини и червени светодиоди карат тапета да светне. Дали всички лампички функционират се проверява със специален уред. Така или иначе всички се проверяват една по една, но веднъж тествани е гаранция, че ще работят дълго време.

Как светещият тапет се закрепва за стената?
Производството му е трудно, но не и поставянето му. Стената се намазва с клайстер (лепило под формата на воден набъбващ продукт, който се състои от нишесте или органични целулозни етери, предимно метилцелулоза), натиска се тапета и се пуска надолу. Тапетът се „включва”, след като 24 ч. е съхнал. Последното, което се прави са 3 жички, които  се свързват с 12- волтов електронен баласт (дросел) и се включва в контакта. Визуалните екстри са, че различни програми за осветление могат да се запазват по желание на клиента.

+1
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари