Световно градинско Expo’14 - От земята за земята

Световното градинско Expo’14, равняващо се на Олимпийските игри в своята област, тази година е в Кингдао, Китай.
14.08.2014
арх. Анета Трифонова
67
изложение, градинско expo’14, озеленяване, ландшафт, градинарство
Ил.1, Градинско Експо - подход
Източник: http://www.domusweb.it

Световното градинско Expo’14,(април - октомври 2014 г) равняващо се на Олимпийските игри в своята област, тази година е в Кингдао, Китай.

Темата "От земята за земята" цели да насърчава обмена на култури, технологии и познания по градинарство. Тематичният павилион от четири части е оформен като листенцата на китайска роза - цветето на града-домакин, по проекта на UNStudio (основано от Бен ван Беркел и Каролин Бoс) със специална дизайнерска концепция. Флоралният дизайн съчетава логистика, пространствена организация, специфичен образ с интелигентни фасади, удобство и гъвкавост, предполага бъдещо използване на павилиона. (Ил. 1,2,3)

Участващите над 100 страни се очаква да привлекат 15 милиона посетители на обща площ от 28 хил. кв.м, съдържаща експозиционни зали, аудиториум и конферентен център. Четирите крила, свързани с вътрешни и външни коридори, оформят централния площад с великолепен изглед. „Концепцията на цвета е интегрирана в дизайна, както и в комуникациите. Подобно на това, което се случва в природата, въздействието на цвета привлича към архитектурата чрез сетивата. Това се отнася до идеята, че една сграда може да се отвори и да насърчи обществения обмен” обяснява Бен ван Беркел на място.

"Панделките на дъгата" очертават с цветя пътеките и инфраструктурата на изложението и се разтварят в околния пейзаж. (Ил. 4,5)Тази цветова концепция е отразена и чрез фасадите, облицовани с нагънати вертикално алуминиеви панели. Четирите цвята (зелен, жълт, оранжев, син) по дължината на вертикалите се появяват и изчезват в зависимост от гледната точка. Архитектурата реагира на пейзажа, заобиколен от планини. Всяка сграда е замислена като плато, с различен наклон и тераси, които позволяват панорамни гледки, а централният площад между четирите сгради се превръща в сцена за посетителите. (Ил. 6,7) Тематичният павилион ще бъде платформа за различни месечни или сезонни изложби: цветя през пролетта, засенчване през лятото, плодове през есента и вътрешно озеленяване през зимата. 

След края на събитието, районът ще се превърне в нов терен за развитието на екотуризъм за почивка. Организаторите и UNStudio са разработили проект за бъдещето развитие на жизнения цикъл на павилиона. Сградите ще се преобразят в хотели, конферентни центрове или учебни заведения. 

+2
Автор: арх. Анета Трифонова
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари