Светлотехнически дизайн

Целта на светлотехническия проект е да улесни обемно-пространственото възприятие, да обособи зони с различно предназначение и да сведе до минимум риска от заслепяване.
14.06.2013
арх. Ралица Иванова
248
осветление, проектиране, интериорно осветлен, Дифузната светлина, светлотехническия е
Вградени осветителни тела с възможност за насочване на светлината, които не ангажират с присъствието си
Източник: интернет

При разработването на проект за осветление много често акцентът е върху ефективността и производителността на осветителната инсталация. Този начин на проектиране реално свежда задачата до постигане на равномерно разпределена светлина в цялостното пространство.

Количественото проектиране пренебрегва всички архитектурни идеи и естетичски качества на пространството. Психологическото и емоционалното въздействие на светлината се подценява.

Съвременната светлотехническа философия излиза от рамките на количесвеното проектиране. Основите и са положени от Ричард Кели след Втората световна война.Той обединява съществуващите идеи от областта на перцептивната психология и сценичното осветление в единна концепция. Излиза от твърдите ограничения, които налагат използването на равномернотоосветяване като основна цел на светлотехническия дизайн. Кели измества акцента от количеството към индивидуалните качества на светлината в отговор на различните функции, които тя трябва да изпълни.Той е автор на следните термина: „фокусирана светлина“,“ дифузна светлина“ и „игра на брилянтите“.

Дифузната светлина съответства на понятието количествено осветление. Това е светлината, чиято функция е да разпръсне тъмнината, да освети равномерно без никакви сенки и контрастни пространства. Тя осигурява минималните нива на осветеност за да могат да се извършват дадени визуални задачи – възприемане, ориентация и пр. Основното осветление е нещо безкрайно, размито, всички детайли са равнопоставени.Това е удобна спокойна светлина, която ни помага да се отпуснем и размишляваме.

Ролята на фокусираната светлина е да акцентира значими площи, обеми или детайли и съответно да бъдат поставени на заден план тези, които са с по-малко съдържание. Тя дава характер на пространсвото и обемите като улеснява тяхното бързо и лесно възприемане.

Играта на брилянтите няма отношение към осветяването на сцената или изразяване на визуалната информация, тя самата е носител на информация. Това е светлината, която създава емоции и илюзии, добавя нотка мистичност.

Заедно тези три различни елемента съставят светлинната среда. Видът на помещението и неговото аранжиране определят тяхното съотношение. Изходната точка при проектиране на осветлението в едно пространство е неговото предназначение и функционални потребности. Определя се видът на отделните светлинни източници и тяхното позициониране, изчисляват се техните мощности и се избира дизайн на конктретните продукти.

Целта на светлотехническия е проект е да улесни обемно-пространственото възприятие, да обособи зони с различно предназначение и да сведе до минимум риска от заслепяване. Светлината изявява архитектурните елементи, акценира цвета и текстурата на повърхностите. Тя не само моделира пространството, но е и изключително средство, с което контролираме възприятието на психологическо ниво.

+7
Автор: арх. Ралица Иванова
PETITE SATIN - Фина интериорна боя, създаваща луксозна сатенена повърхност

Полученото гладко покритие е устойчиво на често миене. PETITE SATIN е първата сертифицирана екологична боя на гръцкия пазар, 1998 г, без мирис и нетоксична.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари